設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 小空間大喇叭

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
本身用緊cm1,用quad 606推 音色上無乜不滿,但就係差氣勢同在低音量時低頻好少
想換座地玩下。但問題係地方好似細左D,得100尺左右地方,而且喇叭同皇帝位既距離得5尺,姐係喇叭離後牆1尺,左右喇叭距離4尺半
想問如用類似focal 714v 或kef Q500 甘上下size既座地會吾會好多注波出現?
定係換大size既書架 例如pmc tb2,sonus faber toy 呢?

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
fungl + 10 + 10

查看全部評分

Kharma S7
Nac 202 Nap 200 DR Hi cap dr
Naim cd5xs
SC:super Lumina
IC:Venture Chloe, WW Platinum
PC:Siltech SPX800,Nordost Heimdall 2,WW Platinum
USB:AQ Diamond

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

吓... 哥d 叫大喇叭咩... {:9_437:}

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
agic + 10 + 10 甘你几时換喇叭伞

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

試找些氣孔在喇叭前或底的款式,可減小boom的問題!

進階玩家

我宜家都係細空間 玩緊對atohm GT1.0個低頻唔少
座地係細空間相對難玩 可能要搞好擴散同吸音
會唔會你個空間太多吸音 吸左個低頻? 搞好左個空間 再換器材個提升會更大
(Post76 Android 手機版送出)

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

beerboy 發表於 2014-3-8 11:05
吓... 哥d 叫大喇叭咩...

師兄吾好甘啦,對我黎講大左好多架啦
Kharma S7
Naim cd5xs
PC:Siltech SPX800,Nordost Heimdall 2,WW Platinum

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

rayhei 發表於 2014-3-8 11:15
我宜家都係細空間 玩緊對atohm GT1.0個低頻唔少
座地係細空間相對難玩 可能要搞好擴散同吸音
會唔會你個 ...

我有貼吸音棉,但對低頻既影響應該吾會好大
Kharma S7
Naim cd5xs

進階玩家

你可以試下前場唔用吸音綿 後場先用 但係後場都唔好用太多 慢慢試 係咪四面都係實牆? 前場落啲擴散物料 彈散啲聲 咁就會生動啲
我意見係如果空間太冧太軟 你換咩都係無低音

(Post76 Android 手機版送出)

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

rayhei 發表於 2014-3-8 11:31
你可以試下前場唔用吸音綿 後場先用 但係後場都唔好用太多 慢慢試 係咪四面都係實牆? 前場落啲擴散物料 彈 ...

但我宜家既問題係低音量時既低頻先會少,如正常音量又有翻

師兄講既方法我都會試下
Kharma S7
Naim cd5xs

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄好有勇氣呀

小弟都係書架仔Only~
我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

lamhokin 發表於 2014-3-8 11:38
但我宜家既問題係低音量時既低頻先會少,如正常音量又有翻

師兄講既方法我都會試下 ...

司兄,如果只是低頻覺少,會不會找一些低頻凸出D喇叭線試吓,因為喇叭線材不同都有影響少少!
只是少少意見,如不認同勿插!
LG 65 OLED E7
Yamaha CX-A5200
Crown DCI 8 300
Crown CTS 4200
魅影 9702
杰科 5300
老秦超低音 9115D
L&W  SUB15A
JBL LS40
JBL LSC
Atmos 喇叭 JBL Control X