設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: snafages

[藍光播放機] 新PS3 BITSTREAM

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

永遠都係咁架啦, 其他牌子又咪係一樣.
Small potato

進階玩家

43# JackynJenny

新版好似裝唔到linux

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

話時話, 我自己都玩緊 xbox, 其實好多game 都會同時係ps3 同 xbox 出, 兩隻機有咩分別呢?? ps3係咪會靚好多?? 我見ps3的 game 一般都貴過xbox
sayye@h 發表於 2009-8-21 14:49

同一隻game xbox畫面靚d,順d,我兩部機都有,但好少買ps3 game

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

話時話, 我自己都玩緊 xbox, 其實好多game 都會同時係ps3 同 xbox 出, 兩隻機有咩分別呢?? ps3係咪會靚好多?? 我見ps3的 game 一般都貴過xbox

一般係xbox 360靚O的

進階玩家

同一隻game xbox畫面靚d,順d,我兩部機都有,但好少買ps3 game
kan 發表於 2009-8-21 15:04

同一隻game xbox畫面靚d,順d x2

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

睇清楚d個網站, 原來bravia link都係新機先對應………
宜家真係邊個會買佢d貨尾?? Sony呢次都算玩野喇, 剛剛買左ps3既人真係谷鬼氣
JackynJenny 發表於 2009-8-21 14:50

都唔明Sony諗乜
新機出埋bit-stream就真係玩死自己O的平價機

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

比xbox打到傻左!

高級玩家

76 榮譽VIP勲章

都唔明Sony諗乜
chhanthony 發表於 2009-8-21 15:07

近年sony出品都好似自己失去方向,高不成低不就......唉.

高級玩家

都唔明Sony諗乜
chhanthony 發表於 2009-8-21 15:07

掛住高精寶寶

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

等我E位遊戲版版主分享下啦:
PS3的主記憶體有256MB DDR RAM,而顯存憶體有256MB XDR RAM。
XBO360係用統一記憶體512MB DDR RAM,意思係主存和顯存一同共用這512MB DDR RAM,
會更彈性分配。
所以如果計貼圖的細緻度,XBOX360會比PS3好一點,而且360個架構有一半包含DX10的指令對應所以會更為出色,加上360的遊戲開發上十分輕易,可用小一點時間做到想要的效果,反而PS3遊戲開發上比較困難,軟件極難編寫,因此用PC WINDOW作開發工具的360,有更方面開發同性能發揮,也令多平台的遊戲上,360VER版本的遊戲會普遍優於PS3。

但如果可有技術和資源去發揮PS3,效果是很出色的,如SONY第一方作品中,有很多畫面優秀於360的遊戲出現,其中的GT5P、KILLZONE2、UNCHEATED等就足可證明PS3的潛力如何,其中的KILLZONE2更是大量運用PS3的CPU CELL的實力,做出了強勁的物理和各種特效,當中的粒子效果處理是十分之出色相比360。

說到CELL的CPU,因其性能很高,但設計比較特別,加上PS3的開發遊戲工具也是很奇特,令人難以隨心運用,但事實上證明SONY自身有技術運用好PS3的。

最後說一下音效,PS3用上BD的儲存工具令有大容量去儲存上不錯的音效,相比XBOX360的遊戲用上的杜比5.1,PS3就可以提供DTS、LPCM的7.1給大家了,其實質量很不錯,所以音效方面是優於360的。

但如果需要打機,我會選360,因為ONLINE方便。
MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?