設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[DAP播放器] 超主觀加唔識嘢分享 Sony ZX1

高級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
我見網上對zx1 口既評價好壞參半,我玩耳機日子尚淺,又少試其他機,所以先講下自己玩過o既器材,等各位有個參考,我第一套裝備係j3配w2 ,然後上4r之後再入部dx100,中毒深左之後,幫4r配左一條ba  o既旋音線,portable 方面係咁多,連炸彈o既威力都未感受過,之後貪得意玩耳筒,買左momentum ,再戇居居配條labkable 線,用dac mini 同土炮膽擴推,最近就入左小鐵緋紅限量。

所以再強調一次,我係未聽過好嘢,聽感只可以主觀而有限地提供

好,頭盔已粒好,開始講zx1

zx1 如果同dx100 比,首先我第一個感覺係音場立體左,(dx100 我增益開mid),分析力亦較好,好多用dx100 開始聽到o既detail , zx1 係更清晰,鼓聲亦比dx100彈,人聲我認為zx1較自然,推力我認為相約,我去試tg334,ZX1用三份一左右音量已經足夠大聲,介面方面,zx1係完勝,順暢,美觀,方便。最後係續航力,zx1 如果你只用o黎聽歌,係完全唔需要擔心,一日你用得哂你就好叻仔……同時亦無發熱問題,希望上面o既評語幫到大家,我出街喜歡輕便,所以zx1其實我好滿意,反而大家講sony 套裝有加乘o既h3,唔知係咪因為我鐘意清呢……我去試聽一陣就擺返低......

評分

參與人數 6威望 +52 金錢 +38 收起 理由
mkjeffc + 5 用家心得
甜鬆潤 + 10 + 10 精彩報告
hiyori + 20 + 20 用家心得
WE300B + 8 + 8 用家心得
sennbeyer + 6 用家心得
黑翼菜鳥 + 3 用家心得

查看全部評分

高級玩家

有圖有真相

評分

參與人數 1威望 +12 金錢 +16 收起 理由
hiyori + 12 + 16 正圖!

查看全部評分

進階玩家

想買黎玩都唔得啦
無貨{:9_418:}

高級玩家

我響d台灣壇度見到有條友係做電子產品機殼之類,佢話ZX1個鋁殼係要另外搵部機先做得到,如果sony要大量生產(快的話),要入好多部o個d機,投資會好大,所以部機剛剛出,o個位仁兄預告左生產一定慢.....

新仔玩家

師兄你好,問下你部ZX1純stand by唔聽歌耗電幾多?我部zx1,stand by一晚無左成50%以上電,仲耗電過聽歌。

高級玩家

waigy78 發表於 2014-3-2 16:38
師兄你好,問下你部ZX1純stand by唔聽歌耗電幾多?我部zx1,stand by一晚無左成50%以上電,仲耗電過聽歌 ...

我部無呢個問題,你有無裝其他apps ?

新仔玩家

asathor922 發表於 2014-3-2 16:50
我部無呢個問題,你有無裝其他apps ?

先裝左兩個apps,跟機個滴apps可以禁用我都禁用左,仲系咁...

高級玩家

waigy78 發表於 2014-3-2 16:54
先裝左兩個apps,跟機個滴apps可以禁用我都禁用左,仲系咁...

因為我部係日水…所以唔知個os上面有無分別,但我只裝過fb ,有用fb同wifi d電就用得快好多,但自從我關左wifi ,聽成個鐘先用少少電…

新仔玩家

asathor922 發表於 2014-3-2 17:01
因為我部係日水…所以唔知個os上面有無分別,但我只裝過fb ,有用fb同wifi d電就用得快好多,但自從我關 ...

我部系行貨機,聽歌的確唔多耗電,只不過咩都唔做就放系度耗電先勁,check左下setting-battery,發覺系閒置耗電多...

高級玩家

waigy78 發表於 2014-3-2 17:06
我部系行貨機,聽歌的確唔多耗電,只不過咩都唔做就放系度耗電先勁,check左下setting-battery,發覺系閒 ...

我覺得要問sony!無理由會咁,有無得reset部機?reset過都唔得就返sony 燒佢數簿