設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: qq1122yq

[家訪討論] Q穴之Yx24P

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章

qq1122yq 發表於 2014-3-9 01:16

http://post76.hk/forum.php?mod=v ... d=183400&extra=
家訪報告!

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
Stanley5387 + 10 + 10
qq1122yq + 10 + 10

查看全部評分

D-Box & Crowson Motion System
JVC Laser 8K HDR DLA-NZ9
madVR ENVY Extreme MK2
oppo UDP-205/PS5/Xbox Series X/Apple TV 4K 3rd Gen
Trinnov Altitude 32-1624
JL Audio F113v2
Procella Audio P5 P5V P6V P8 P

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

雖然沖埋涼差唔多三點幾先瞓,但因為禽晚喺 Q 姐度佢服侍我哋幾位賓客實在太過舒服太過爽,攪到超時個個都賴死唔走,仲令到本人振咗幾粒鐘去到今朝九點未夠一扎醒,就即刻諗起大家之前盡慶嘅試碟情况 …………………… 真心講句: 的確賓至如歸, High 爆 Whole Night!

講返今次家訪,首先好令小弟佩服嘅,係Q姐屋企處並無用啲咩天價神器, 相反仲係一啲大部份師兄都有能力購置嘅設備,但出嚟嘅影音效果同質數,尤其係聲效,點解能夠喺一個香港典型嘅家居客廳,調教出一間迷你戲院一樣嘅聲效出嚟? 尤其人所共讚嘅低頻表現: Punch, Quality & Quantity, Direction, Infection, 各方面都做得恰到好處, 所以 Q 姐喺setting 上嘅功力, 果真去到神級水平。要知道三隻Sub 仔: MK, KK 同SVS 個個都獨當一面,大家嘅特質同取向都並非相同,而有本事可以令佢哋共同使用時完全隱形,和平相處,相信Q姐的確用咗好多心機同時間去攪好 - 衷心佩服!

再講講試戲片段! 幾粒鐘抽睇咁多bluray, 印象難忘包括起首開聲嘅 Blue Man Group ~ 幾場畫面有十幾廿人同時敲打樂器,難得所出嘅聲音毫無雜亂,條理準確,好多嘅聲音同時發出而令觀賞者追逐表演者嘅位置,非常過瘾! 功夫熊貓 ~ 係自己睇過不下數十次以嚟,聽得最多嘢、最清晰、最震撼同有張力嘅一次,試機碟落咗喺我呢啲凡夫俗子處表現平庸,但落喺高手Q姐庶就如魚得水,發揮超班。 跟住仲有拳拳到肉,腳踢生風嘅英版龍虎門, 同埋血腥重口味,既可以感受俾機關槍狂掃穿射心口,轉頭又俾飛標、鐮刀飛插狂片嘅忍者刺客, 都令我享受到120% 嘅官能刺激!

而最有意外驚喜,係Q姐極力推介俾我哋嘅蜘蛛俠3, 原先呢套大部份人已擁有但被遺忘嘅舊戲,經Q姐播放(1).  Harry穿上裝備,喺大街小巷追逐Peter嗰一段; (2). 沙人之形成同 (3). 尾埸四子大混戰 - 沙人咆哮、Venom 怪叫夾擊兩忠角嘅一幕,都令到在場嘅我哋,重新去認定呢套戲,原來係可以咁好玩,咁多高低起落嘅變化, 一套滄海遺珠, 俾Q姐輕輕一推,成班人即想返屋企試試佢,  可以夾自己嘅架生後究竟出到幾多貨? 大家對玩影音嗰團火,就係咁俾你引到燒得又紅又烈!

Q姐, 喺度要多謝你使到我哋班玩友, 有機會經你親身教授去玩影音、享受影音。 你無私嘅指導,有問必答,知所必言嘅作風,坦白率性嘅態度,都深深令我敬服同欣賞!  Thanks so much!!!

評分

參與人數 8威望 +80 金錢 +80 收起 理由
fungl + 10 + 10
MarkMak + 10 + 10
samnet1 + 10 + 10 精彩報告
tangcoma + 10 + 10 精彩報告
bigair + 10 + 10 絕對認同
chhanthony + 10 + 10
samuel8892000 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

鑽石玩家

齙牙珍

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

Stanley5387 發表於 2014-3-9 14:19
雖然沖埋涼差唔多三點幾先瞓,但因為禽晚喺 Q 姐度佢服侍我哋幾位賓客實在太過舒服太過爽,攪到超時個個都 ...

最重要係大家能夠盡慶而歸……
口爆專家 PowerJan

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

我覺得Q姐到中音密度再高d就正啦

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

bigair 發表於 2014-3-9 15:33

都認同 bigair C Hing 嘅睇法,喺某啲戲嘅人聲輸出係唔算突出,可略略提升一啲嘅!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章

bigair 發表於 2014-3-9 15:33

正正是乾淨純潔嘅電源幫到手!
D-Box & Crowson Motion System
JVC Laser 8K HDR DLA-NZ9
madVR ENVY Extreme MK2
oppo UDP-205/PS5/Xbox Series X/Apple TV 4K 3rd Gen
Trinnov Altitude 32-1624
JL Audio F113v2
Procella Audio P5 P5V P6V P8 P

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

昨晚終於去到Q穴探秘!!
此行最大目的當然是見見Q姐的美貌 和見識YAMAHA11.3的空間感和3隻十仔的點和諧共處啦~
其次是自己想見識DALI ONWALL和KRELL S300I INT AMP~
YAMAHA 11.3的超正空間感令人睇演唱會如置身終紅館中, 包圍感超正! ! 但你又完全唔覺喇叭和十仔的存在!!
睇戲7.3就更是低頻包圍感一流!! 應打心口就打心口, 但打得黎又好舒服, BOOM足成晚, 一D都唔辛苦, 仲好舒服添~
全晚覺得最正最驚喜是睇蜘蛛俠3!! 在Q穴裡睇戲的聲效超正的聲效下竟令我好想追看這套陳年舊片~(今日在家試, 一半都冇 )
可惜唔夠時間試試KRELL S300I兩聲道的威力!!
同埋要盡快儲錢買DALI ONWALL喇叭 ~

多謝Q姐~

評分

參與人數 6威望 +60 金錢 +60 收起 理由
tangcoma + 10 + 10 精彩報告
louis001 + 10 + 10
samnet1 + 10 + 10 精彩報告
bigair + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

AV AMP: PIONEER SC-LX904
POWER AMP: CROWN CT8150
BDP: PIONEER BDP-LX800
TV: SONY 65X8500B
OPTOMA UHD51
RYTHMIK E15
JBL ARRAY 1000(F)
JBL ARRAY 880(C)
JBL CONTROL 28(S+SB+TF+TB)

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

q姐,仲乜唔試之豬俠3俾我地搞起晒我條引
Marantz • SAsound • JBL • XTZ • Klipsch • MK • Velodyne • Sony • Oppo • Mcintosh • Focal

鑽石玩家

齙牙珍

bigair 發表於 2014-3-9 17:46
q姐,仲乜唔試之豬俠3俾我地搞起晒我條引

大把機會再黎添食啦!

鑽石玩家

齙牙珍

wadee 發表於 2014-3-9 17:33
昨晚終於去到Q穴探秘!!
此行最大目的當然是見見Q姐的美貌 和見識YAMAHA11.3的空間感和3隻十仔的點 ...

天若有情……華Dee!