設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[入耳式] ASG2 換線有咩推介? 又有咩PLAYER夾佢?

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
剛入手, 好正啊

諗緊X5 定 MA8

銀級玩家

享受音樂給自己的自由空間

MA8加上平衡咭
驅策ASG2不錯
師兄可以帶ASG2和microSD咭試試
好聲音
沒有最好,只有更好。
不是追求器材價格,而是講求器材配搭。
不是只聽音質音色,而是符合個人口味。
不是只看音評吹噓,而是親身耳聽為實。
PCMM1 Jun09

星級玩家

若諗住一部過, 就揀MA8啦, 始終推力控制力好啲推ASG2有著數
Accustic Arts Drive I, PreAmp, Amp II; Orpheus Dac One SE; PMC OB1; Rudistor 030AE; Lotoo Paw Gold Touch; HiFi ET MA9; Sennheiser HD800; Rhines Stage 5; UM 3DD

星級玩家

Thanks all.
聽聞ASG2用Ortofon tips效果不錯
不知香港那裏有得賣?

專業玩家

kimchiu 發表於 2014-2-28 00:01
Thanks all.
聽聞ASG2用Ortofon tips效果不錯
不知香港那裏有得賣?

個人感覺原裝既灰色二節膠比較夾asg
如果戴唔慣就冇計啦...

銀級玩家

要治本必需重口味

用家路過
線方面我諗緊labxxxxe好唔好
因為想個人聲前d同聲底唔好咁濛.....(但又驚搞到bass冇咁好)
player方面我覺得ma8可能會好d
一黎多野玩d,可以換咭
二黎推力方面真係唔洗擔心

銀級玩家

goodabc2010 發表於 2014-2-28 09:34
用家路過
線方面我諗緊labxxxxe好唔好
因為想個人聲前d同聲底唔好咁濛.....(但又驚搞到bass冇咁好 ...

如果以我自己手頭上用上過二千小時的ASG2計
人聲不會前太多 (相對IE800 人聲會更出更好味)
但聲底絕對是清晰不會濛
三頻平衡 (低音SET在一格的1/4)
低頻爽快而有下深力有張力
用MA8 / 9 平衡咭推絕對不怕沒有推力應付

但大前題是
ASG2是一對長時間熟成的耳塞
要RUN很開ASG2要一點耐性
如果你有枱AMP的話
用枱AMP RUN IN效果會較好
好聲音
沒有最好,只有更好。
PCMM1 Jun09

銀級玩家

要治本必需重口味

PCMM1 發表於 2014-2-28 09:59
如果以我自己手頭上用上過二千小時的ASG2計
人聲不會前太多 (相對IE800 人聲會更出更好味)
但聲底絕對是 ...

PCMM1師兄出現了
如果聲底清晰既咁人聲冇咁前都可以接受既
低音我就開到第二格

師兄你用原裝線???

煲我唔介意,不過冇枱擴咁解

至於player....由於出左x5冇耐,冇搞住啦
依家等緊Calyx M出,之後再睇下點

銀級玩家

goodabc2010 發表於 2014-2-28 10:13
PCMM1師兄出現了
如果聲底清晰既咁人聲冇咁前都可以接受既
低音我就開到第二格{:6_1 ...

對啊...
我只用原裝線
沒有改用其他線材了
因為比較過後
發現原裝線材的聲音最為平衡
(我是黑色線... 不知銀色線跟黑色線聲音上有沒有分別)
雖然音質和其他質料的線材比有距離
但聲音卻時最為舒服耐聽
既有一點點的分析力又有一點點的味道
再者
柔軟度非常好
配戴亦算舒適

2格bass!!

就會出現低頻蓋過中高頻既情況出現
高頻會沒有分析力和光澤
人聲也會變得糊糊
師兄可以試下用枝螺絲批
慢慢一格格調下
看看那一個位置才是高低音和人聲的平衡點
當然這個也和你所用的player... 耳機線... (amp或過機線有關)
2格bass如果在MA8 / 9 上會出現很可怕的質和量

(個人聽感,耳聽為實,不喜勿插)
好聲音
沒有最好,只有更好。
PCMM1 Jun09

銀級玩家

要治本必需重口味

PCMM1 發表於 2014-2-28 10:21
對啊...
我只用原裝線
沒有改用其他線材了

咁柔軟度方面真係要比個
第2格姐.....對我黎講唔可以完全冇
雖然我鐘意聽bass,但第3,4格我都唔係太頂得順
不過asg2有度好可以自己調較bass
睇黎搵日要去試下d線先得