設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: muffy

[隨身耳擴] 2014 強勢開箱篇之一 - Chord Hugo

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

whitefang 發表於 2014-2-25 10:40
咁相信iphone/ipad除了容量外各方面都不錯

我估 Hugo 買家群來計,USB 都係 desktop 用多 D,portable 既 source 用 USB 唔多,而 Hugo 都算係主打 portable,coaxial 會係主力 input,應該有 clean up 「掛」!

Hugo 本身就唔好預玩靚線啦,樓主都講左,接頭排得太逼,好多靚線都插唔到!

穩穩陣陣的話,Belden 和 Canare 應該有出,香港有無貨就唔敢講!

http://www.ramelectronics.net/product.aspx?zpid=3164

音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

銀級玩家

唔知可唔好直駁ipad?

黃金玩家

jackorh 發表於 2014-2-25 01:43
AK240 用光纖出俾 Hugo,自動偵測音檔變顏色,唔識點形容,聲音好正,留俾 Muffy 寫聽感。 ...

等睇 ak120 / ak240 配chord hugo包膠

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

斯路 發表於 2014-2-25 03:55
特攻第10發果然特別唔同,好重手呢。睇黎HUGO風評好唔錯,好想試。實在太吸引啦 ...

斯路兄我唔係特工好耐啦~
而加係自由身咁分享ja~
多謝你既支持!

星級玩家

whitefang 發表於 2014-2-25 09:17
至今最值得期待的portable source
chrod作為high end dac大廠技術層面一定遠高於現時所有的dap/portable da ...

連whitefang兄都大駕光臨!!!
小弟萬分榮幸!!!

星級玩家

Andykong 發表於 2014-2-25 09:23
Hugo 都天下無敵啦,倚天不出,誰與爭鋒喎!可惜倚天劍仲設計緊,大家等下先啦!  

番外篇:X5 ...

琴晚主要試佢純DAC部分

只係玩左半小時隨身DAC+AMP
輕輕一聽, DX100好過X5小小
C4因為用左唔同線所以暫時跑出, 不過我覺得未能作準

專業玩家

dezispop 發表於 2014-2-25 12:41
等睇 ak120 / ak240 配chord hugo包膠

其實ching所講既"包膠"係咪有第2個意思

星級玩家

Andykong 發表於 2014-2-25 12:25
我估 Hugo 買家群來計,USB 都係 desktop 用多 D,portable 既 source 用 USB 唔多,而 Hugo 都算係主打  ...

憑目測, RCA邊應該勉強插得入既呢條~
其實小弟搵人整左D短既3.5 to coaxial, 不過未到手, 所以有待測試
如果效果好可能會整條duchness crown作進一部測試

專業玩家

muffy 發表於 2014-2-25 14:01
憑目測, RCA邊應該勉強插得入既呢條~
其實小弟搵人整左D短既3.5 to coaxial, 不過未到手, 所以有待測試
...

要注意同軸需要用到75ohm線, 這是基本要求
如果不是75ohm線, 幾high end都無用, 連正確傳遞都做不到係無可能好聲的
所以duchess crown並唔合適

DHC和moon audio有做 75ohm portable線
要HIGH END的可選Crystal Cable, 夠幼身

評分

參與人數 1威望 +6 收起 理由
owenlee + 6 絕對認同

查看全部評分

星級玩家

whitefang 發表於 2014-2-25 14:21
要注意同軸需要用到75ohm線, 這是基本要求
如果不是75ohm線, 幾high end都無用, 連正確傳遞都做不到係無 ...

多謝師兄既意見
其實原本打算搵人夾份入條reference grade再剪短
不過比較容易斷所以最後放棄左...

師兄有咩其他推介? 我而加DIY左果條係75ohm
siltech如果唔適合忽然間無曬頭緒...