設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[教學] 校機碟 Spears & Munsil High Definition Benchmark Blu-ray Edition 簡介

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
校機碟Spears & Munsil High Definition Benchmark Blu-ray Edition簡介

現時面上有好多不同嘅種嘅校機碟,如DVE, Super HiVi Cast同可免費download嘅AVS HD709等等。各有唔同嘅素材,但目的都係為咗協助大家調教家中器材。

今次同大家介紹一下喺香港比較少人認識嘅Spears & Munsil High Definition Benchmark Blu-ray Edition。

先看看包裝,同一般嘅Blu-ray包裝無咩唔同

打開Blu-ray盒,入面包括: 一隻光碟,一副紅藍濾鏡同一本英文說明書。

Blu-ray碟嘅容量係7.25GB。

事不宜遲放雙碟睇下先,一開始係Spears & Munsil嘅logo出現時有火雄雄同打鐡聲,睇睇部AMP顯示係Dolby TrueHD 5.1 96kHz。

接住係一段約3分多鐘嘅風景片,睇睇S350嘅顯示畫面嘅流量平均都有30Mbps以上。

之後正就正式進入主目錄

如上圖見到有7個大項目

1)        Setup & Evaluation
2)        Source Adaptive Deinterlacing
3)        Edge Adaptive Deinterlacing
4)        Demonstration Material
5)        Setup
6)        Help
7)        About

喺Setup & Evaluation中有21種唔同嘅素材

為大家介紹一下幾個比較易用嘅素材

用作調教亮度(Brightness)同對比度(Contrast)嘅素材

呢幅圖因為小弟嘅平價相機影得唔好,實際畫面同幅圖相差好遠

用作調校顏色(Color)同色調(Tint)嘅素材

用上紅藍濾鏡時嘅效果

調教畫面放大(overscan)同銳利度(Sharpness)嘅素材

而Source Adaptive Deinterlacing就應該係用作測試唔同刷新率嘅畫面

Edge Adaptive Deinterlacing入面就收錄咗4段HD同3段SD嘅片段,當中兩段包含橫向及縱向嘅字幕片段可測試顯示器嘅流暢度

而Demonstration Material就收錄咗9段分別LPCM,DTS HDMA同Dolby TrueHD嘅音效

呢隻碟已收錄咗一般基本調教畫面所需要嘅素材,而亦有幾段測試顯示器處理畫面能力嘅片段。所以只要跟住隨碟嘅說明書,用家應該可以為自己嘅顯示器為簡單嘅調教。

今次介紹嘅Spears & Munsil High Definition Benchmark Blu-ray Edition亦大致完結。

是次測試所用器材:

LCDTV Samsung R7 37"
Blu-ray Player : Sony S350
AV Receiver: Onkyo TX-NR906
Power Amp: Parasound Halo A23
Speaker Front: B&W 704
Center: B&W HTM7
Surround: B&W DM600S3
Surround Back : Rogers RC350
Sub-woofer: MKSound SB1250 THX

評分

參與人數 23威望 +94 收起 理由
lexicon6 + 1
adolph0912 + 1 好有用
pepsiman + 4 幾時到我屋企調呀!
roica + 2
smith14 + 3
火機 + 1
sk555 + 6
wil-wil + 10
Einstein + 1
鐵心心 + 10
sy26 + 1 精品文章
lemonstar + 6
hintel + 10
wildwolf007 + 1
avmilk + 2
IDM + 1 Great and update AV news for newbie
matta722 + 2
ckman0302 + 3
yuppi + 2
719097 + 5

查看全部評分

1萬

三潮玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

好Pro呀! 師兄

銀級玩家

狐滴

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

好正教學

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

謝謝報告..

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

正到.........

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

好正教學x2

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

謝謝報告..

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

又有野學~

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Than you very much!!!

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Thank you