設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[DAP播放器] 糾結於ZX1與HM802,請指教

新仔玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
     你地好,先自我介紹,我係個大陸嘅燒友,算系初燒。如題,想入部前端,睇中HM802同ZX1,但我地大陸論壇ZX1嘅評論各有好壞,存在太大分歧,但HM802又太大部,唔方便隨身,UI又冇安卓好用。兩部都未聽過,平時多用iPhone 5 聽歌,多聽流行為主,手上有條shure se535ltd。兩部價錢差不多,好糾結,考慮音質為先,802同ZX1 聲音方面差幾多?因為個人原因好難去試聽,請各位前輩多多指教,想听聽你地嘅意見。

專業玩家

我是ZX1用家, 並不差, 聽POP是絕對可以接受的。
HM-802只試聽過, 音質比ZX1好, 但是SIZE太大, 不太適合我。
但是HM802除了音質較好, 擴充能力亦較好, 可自行更換耳擴卡, 據聞平衡卡表現十分好。
隨聽音UI是其次, 最重要的是音質與便攜性, 你應該著眼於這兩點作出取舍。

專業玩家

HM802推力據師兄所說並不錯,
但ZX1便需要耳機的配合了。

高級玩家

QQ
重買802?听过ET MA8、9未?香港这边802多人放出来!買了后就要放出来了

黃金玩家

onefung 發表於 2014-2-23 02:57
重買802?听过ET MA8、9未?香港这边802多人放出来!買了后就要放出来了 ...

C hing, 請問802有乜問題點解咁多人放?

星級玩家

【科技玩家 NXU】

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

以下僅為個人意見:

啱啱放左 802,原因係想買 MA9。
系統: ZX1 好過 802,控制同功能都較好較多,但其實 HiFiMAN 個系統改善左好多(同 603 相比)
推力: 802 大過 ZX1 幾多,大耳牛就要 802 啦
聲: 802 好過 ZX1,話晒 ZX1 都係冇獨立 DAC
便攜:ZX1 明顯好過 802,睇你重唔重視依方面啦
(Post76 Android 手機版送出)

新仔玩家

jasonfoknxu 發表於 2014-2-23 11:44
以下僅為個人意見:

啱啱放左 802,原因係想買 MA9。

多謝你嘅意見,但我問過賣家802 E+只可以支持64G卡,上128G會經常卡,覺得64G唔多夠用,唔知遲D會唔會改善

黃金玩家

個人意見,初燒應該玩下sony先,
調味比較重,易入耳。

另外resell市場都係sony有保證

銀級玩家

甜鬆潤 發表於 2014-2-22 23:42
HM802推力據師兄所說並不錯,
但ZX1便需要耳機的配合了。

刚去showroom试左zx1, 用ie800试,volume要較到80%先夠声,聽预置隻王妃唔記得乜歌更要开到盡,基本上力度真係一般;开clearaudio試吓,D底頻勁到dup心口果隻,但小弟顶唔順了!連隨再试放响隔離隻d100, 立即分高下了,zx1最少輸班半以上。

專業玩家

henryctw 發表於 2014-2-23 19:10
刚去showroom试左zx1, 用ie800试,volume要較到80%先夠声,聽预置隻王妃唔記得乜歌更要开到盡,基本上力 ...

下,無咩可能,我係用家,亦有ie800, 40%音量已經好大声,未算推得好靚但絕對推到喎。。。。。