設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[入耳式] 問: CM - 一歩到位介紹

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

如題, 背景資料 + 要求如下

現有 earphone: shure 535, MC5

Player: IPC 160gb, Cowon x7, DX50

AMP: 會買新,但未簡定

Source: WAV (ripped from CD)

音樂: 雜 ..... Jpop, Kpop, HK Pop, English Pop, rock, classical, jazz ...

要求:
- 5 or above 單元
- 有 bass (quality > quantity)
- 人聲 & 其他 跟 shure 535 差不多

Budget:
- <HK$10,000...[但都可以提供 > HK$10,000 選擇]

Thx a lot !!!

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

BUDGET 無上限?

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

thx !已加

鉑金玩家

FiTEar TO GO!334 呢隻人聲唔錯..三頻被人話卓越~
ue18pro 就聲場唔錯
Westone es50 都有唔錯既表現..係三頻方面
順便問埋你對535 係ltd版?
其實單元我就覺得又唔使一定5單以上既...
有d 兩三單元仲差過1單....
建議都係自己試下demo 岩唔岩口味..
當然cm...出到來既聲音又唔同demo..有機會好左或者差左
仲有一樣決定性因素..就係你隻耳仔適唔適合做cm
有d人天生耳道短..好似做唔到某d cm...波蘭有對cm軟模要求仲高..
寄完耳模過去...佢睇完..唔岩就唔會幫你做..
Fiio x7
Heir 10a  RSD 1+2
tfz2m final audio iv v vi

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽鑽石勲章

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

laikwunho 發表於 2014-2-18 23:27
FiTEar TO GO!334 呢隻人聲唔錯..三頻被人話卓越~
ue18pro 就聲場唔錯
Westone es50 都有唔錯既表現..係三 ...

535 是 ltd

單元方面,因想一歩到位同已有535,所以想試多單元的耳機

鉑金玩家

喔...一步到位都好既
樓上介紹隻JH  SIRENS SERIES - ROXANNE
會唔會OVER BUDGET左D
12單...我覺得以樓主既設備有機會推得唔太靚...
不過你未加amp之前..一切都難下定論..同埋音色呢家野..
最緊要自己鐘意..
Noble Audio Kaiser 10 呢隻都同JH 12單元同價位..未試過~
unique melody 都有隻4鐵1圈..偏低頻多...佢都有6單元既cm
價錢...我覺得市場定價都係愈多單元價錢愈貴..
自己試多d..好多牌子香港都有demo 試..睇岩邊隻音色就扑鎚..
咪睇太多人地既評論就岩架啦..睇太多好易亂~~
Fiio x7
Heir 10a  RSD 1+2
tfz2m final audio iv v vi

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

單元同聲音並吾係絕對成正比的
but你聽得甘雜,真係吾係一對cm可以搞掂
古典方面一定推stage4比你,但講到聽pop
人聲除左好耐之前既es3之外,都只有mh334/stage2
動態既mh335/em6
再吾係喜歡動圈既就mg6pro
Kharma S7
Nac 202 Nap 200 DR Hi cap dr
Naim cd5xs
SC:super Lumina
IC:Venture Chloe, WW Platinum
PC:Siltech SPX800,Nordost Heimdall 2,WW Platinum
USB:AQ Diamond

專業玩家

lamhokin 發表於 2014-2-19 01:35
單元同聲音並吾係絕對成正比的
but你聽得甘雜,真係吾係一對cm可以搞掂
古典方面一定推stage4比你,但講到 ...

完全同意

其實上得cm 已經唔係一歩到位既問題
係音色問題

es3國產都仲有
聽pop係一流

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

以師兄的要求,我會覺得Spiral ear SE 5 Way值得考慮,尤其在bass上的表現應能令師兄滿意只是這對要先找forwarding公司或於歐洲居住的朋友幫忙,因為他們不能直接送海外
http://spiralear.com/en/index.html
不過如果樓主並非一定要5單元才成,那可以直接email SE,告訴他們一些你會聽的樂曲的例子,他們會告訴你那一對最適合你。

另外1964-V6也應該合師兄要求,基本聲底比較清而不失音樂感,而且比較百搭
JH的新版本13Pro也值得考慮,聲音比老版更平衡,bass的質量比老版更好,人聲表現方式聽慣535應會頗喜歡而且覺得有一定的升級感
…coming soon…
當你知得愈多,就會感到自己知得愈少。
當你覺得沒必要再去知道,你也什麼都不知了

"…的工作其實頗容易。我們不用冒險,卻可佔據道德高地,肆意批評他人的作品甚至個人。我們喜歡鬧人,因為寫者痛快、讀者過癮,但我們最終不得不承認的一點是,人家付出了心力的『垃圾』,意義還是比我們的批評大得多"
- Adapted from 「五星級大鼠」(Ratatouille), credit to 「單刀橫傳的反思」-