設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: waigy78

[請教] 關於ZX1請教下師兄

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

我都用緊 F887 夾 Share SE215, 好奇點解果部 ZX1 賣咁貴, 於是到 PRO SHOP 試下
小弟要求唔係咁高, 睇我用以上隻耳筒就知...... 其實兩部機功能及音質表現分別唔太大
如 F887 值10分, 我認為 ZX1 祇值 11.5 分架炸, 就 F887 賣街要近乎3K
我覺都偏貴, 理應 $2300 ~ 2500 就較為合理, 師兄自已走去聽清楚先, 要貼近 5K 或樓下就唔太值喇

仲有又係好奇點解對耳簡賣咁貴既 !
當日帶埋部對 Share SE215 同 SONY 對 "旗艦級耳筒" 賣緊 $28XX 果對作 A, B比較
果對所謂 "旗艦級耳筒" 真係得啖笑.... 名牌有樣野好, 靠名氣出流料都可大賺一筆, 所以買 SONY 野真係要小心  

鉑金玩家

akira11092 發表於 2014-2-19 17:57
我都用緊 F887 夾 Share SE215, 好奇點解果部 ZX1 賣咁貴, 於是到 PRO SHOP 試下
小弟要求唔係咁高, 睇我用 ...

個人覺得H3係近期性價比最高一隻(.......仲有佢並非"旗艦級" ....我諗你只係聽慣左你對shure咋(兩隻一聽就知唔同級數啦)..

黃金玩家

akira11092 發表於 2014-2-19 17:57

C hing, 如果你用215試ZX1, 我差唔多可以肯定你無法聽得出ZX1既威力。215只係入門級,要欣賞ZX1既音質真係要夾靚耳機。

銀級玩家

hke3g2006 發表於 2014-2-19 18:18
個人覺得H3係近期性價比最高一隻(.......仲有佢並非"旗艦級" ....我諗你只係聽慣左你對shure咋( ...

如果一間廠得一隻叫旗艦 咁個間廠出過既耳機應該唔多
我既解讀係咁
以個間廠既某系列中最高技術既一隻耳機就叫旗艦
以Westone為例 不計算cm 入耳有三個系列
UM系列 W系列 同Adventure系列
那麼Westone目前就有三隻旗艦耳機 包括UM Pro50, W40 與 Adv. Alpha

Sony既個案就較特別
入耳之中 主要分為EX系列 XBA系列 同XB系列
將EX同XB系列歸類為MDR字首
那麼Sony目前就有兩隻旗艦耳機 包括EX1000與H3
而MDR-7550及XBA-40則是前旗艦

冇錯 如果你再細拆 XB90EX都可以叫旗艦
不過只能算係XB系列既旗艦

銀級玩家

唔怕同你講
215同H3之間既差距大到傻
先唔理個價錢
H3個單元結合技術已經贏在起跑線
要做一隻三頻互不干擾既圈鐵係難過做一隻純圈好多

215不論bass 解釋度 平衡性 結象與音場大小 都完完全全敗給H3
光是兩隻耳機既官方定價 就早已解釋左H3好215幾多個級別

利申:215spe 用家

黃金玩家

WallerHomie 發表於 2014-2-19 20:25
唔怕同你講
215同H3之間既差距大到傻
先唔理個價錢

我都有對215SPE 已換 Oyadie HPC-SE 線。但同我對H3比音質真係冇得比。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

Lomen 發表於 2014-2-19 19:52
C hing, 如果你用215試ZX1, 我差唔多可以肯定你無法聽得出ZX1既威力。215只係入門級,要欣賞ZX1既音質真 ...

阿師兄我真頭係用佢現場果對 H3 插入 ZX1 及 F887 度, AB 比較聽同一首 DEMO "被遣望的時光" 96/24
我就聽唔到佢值咁多錢喇, 總會有人買既.....

黃金玩家

akira11092 發表於 2014-2-19 23:34
阿師兄我真頭係用佢現場果對 H3 插入 ZX1 及 F887 度, AB 比較聽同一首 DEMO "被遣望的時光" 96/24
我就 ...

oh, 原來如此。誤會咗,唔好意思。

我之前都用過我對215SPE 夾 887 聽過一排。但當入咗H3後,比較下真係發覺拋離215SPE好遠吓,由其係整體音場既空間感及解析度。不過咁樣,我自己都喜歡215SPE,Shure 微動圈只此一隻,我用嚟作收藏了。題外話,我之前有部 Cowon Z2,個人覺得 Z2 +215SPE 係其中一個最佳配搭。音色開揚動聽,解析豐富,BASS 有質感力量澎湃。所以又引証耳機夾DAP呢個道理。

不過聽感呢樣嘢無謂再比較了,每人聽感都唔同,無論乜嘢組合,最緊要自己聽得開心就可以。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

Lomen 發表於 2014-2-20 08:28
oh, 原來如此。誤會咗,唔好意思。

我之前都用過我對215SPE 夾 887 聽過一排。但當入咗H3後,比較下真係 ...

上面都有人師兄話係我聽慣左對 SE215 姐...... 咁我都承認始終有先入為主
又唔係話 H3 及 ZX1 唔靚, 不過個人意見就唔值咁既價囉

銀級玩家

akira11092 發表於 2014-2-20 12:40
上面都有人師兄話係我聽慣左對 SE215 姐...... 咁我都承認始終有先入為主
又唔係話 H3 及 ZX1 唔靚, 不過 ...

價錢依家野見仁見智喇
就現在市場而言 圈鐵耳機既選擇唔多
同為二鐵一圈既頂級圈鐵 K3003價錢由8000 - 12000 不等
評價甚差既Ultrasone IQ 一鐵一圈 價錢都由5000起跳
而依條Sony 二鐵一圈賣成2800左右 真心覺得已經平到傻

我覺得你唔應該用純鐵 純圈 既觀念去評論一隻圈鐵耳機既價值
而且 你要明白H3係好難玩 直推唔洗指意好聲得去邊
我當初第一次去試聽 直推 都覺得幾失望