設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[喇叭線] 又一件窮人恩物

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

小弟早就想一試此恩物,但奈何長期處於貧窮線以下,遲遲未能擁有
翻睇舊post先知原來有得買散線自己動手,把心一橫 買料自製

無錯 就系個個都認識的 inakustik ls-603
就咁睇落去條線平平無奇,勢古唔到都幾難製作

首先開網,我就大約開5寸左右,再落翻縮套固定 <<哩度系整個過程最簡單的

我覺得哩只有顏色箭嘴標誌的縮套幾好用,有方向方便自己日後拆裝時認清方向,系貴左小小

跟住就要剪走空氣管,小心唔好剪埋d線走 唔系喊都無謂
剪完後就將3條白,3條黑扭埋一齊,系近網處再吹翻縮套,咁就唔怕"散收收" ,開線皮都易d

再黎就到開皮啦,但........D皮真心硬 不過,好彩我有工具幫手-萬用鉗!!!
正所謂"工欲善其事,必先利其器" 再硬都唔怕~  不敢想像我哩d新手用剪刀去開.......
有一樣野要講的,開前記得將線塞一塞落蕉or叉插里度左位先,否則開多左要剪銅線,開小左又要再開過

開曬皮之後就要撥開d銅線,取走裏面的黑色管<<<你話系米複鬼雜啊
哩步都要小心,我就太大力折斷左幾條銅線

整走曬黑色管後就可以將3條線扭埋一齊,當然都要用縮套固定翻啦
但哩度就會用長少少

搞掂一邊就可以入蕉啦
我就買左star 既度老白金頭,貪夠大空間入線,又有老白金
個蕉有兩口螺絲,一口系比你夾住線芯,另一口就系夾實線皮固定
如果鍾意用幼身D既插頭,可能就要用線圈了
其他3邊都系一樣咁做法

終於完成

連接

開聲

----------------------------------------------------------
講小小聲音表現,宜家系完全未run in既,但一插上去已經同我本身用緊既$1x 一尺既cheap 雞線有距離
細緻度高左,好多弱音都出翻黎
低頻收緊左,但量就少左DD 其他野就未試到住
因情人節出街食完飯翻黎已經深夜,就唔開咁大聲去試啦
期待run好後既表現啊

多謝收看

評分

參與人數 12威望 +113 金錢 +110 收起 理由
fungl + 10 + 10 一定要加分
mick_8888 + 10 + 10 用家心得
momolee + 10 + 10 精彩報告
ykluk + 10 + 10 精彩報告
zardperry + 10 + 10 精彩報告
ATAM + 10 + 10 一定要加分
percyt156 + 3 精彩報告
komiya + 10 + 10 一定要加分
louis001 + 10 + 10
samuelhin + 10 + 10 精彩報告
ming005 + 10 + 10 用家心得
bigair + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

Kharma S7
Nac 202 Nap 200 DR Hi cap dr
Naim cd5xs
SC:super Lumina
IC:Venture Chloe, WW Platinum
PC:Siltech SPX800,Nordost Heimdall 2,WW Platinum
USB:AQ Diamond

專業玩家

有心有力  谢谢分享

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

有心機!好野

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

師兄d手工都唔錯喎
不過d相好大張
Marantz • SAsound • JBL • XTZ • Klipsch • MK • Velodyne • Sony • Oppo • Mcintosh • Focal

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

正野!大約買咗幾錢?

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

bigair 發表於 2014-2-15 12:25
師兄d手工都唔錯喎
不過d相好大張

多謝讚賞
我都吾知點解會咁大張=_=
Kharma S7
Naim cd5xs
PC:Siltech SPX800,Nordost Heimdall 2,WW Platinum

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

leung0709 發表於 2014-2-15 12:28
正野!大約買咗幾錢?

線連頭連縮套大約3200
Kharma S7
Naim cd5xs

6萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銀耳朵學員76-FC 黑鑽石勲章

QQ
你真係好有心機做

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

lamhokin 發表於 2014-2-15 12:54
線連頭連縮套大約3200

廠線水貨3.9K咋喎

專業玩家