設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 斯路

[入耳式] 音茶樂Flat4-KURO:分享與討論

銀級玩家

斯路 發表於 2014-3-3 20:40
或者容我收返前言,近來轉用1X Gain,相比之下2X較衝,1X就有時需要増大聲壓,暫時未有明顯preference呢 ...

斯路兄對入耳十分有見解   

另外我自己也欣賞v200, 因它十分萬能, 一部石單端檯機能推iem無底噪而推T1/ hd800 又ok 吾難聽的, 一直是市場所欠缺的.

但係比較好奇CHING 竟用到1X 來推 IEM? 其實 V200 應該係 -4db/ +2db/ 8db (2.5x) / 12db (4x) / 20db (6.6x), ching的1x 係 +8db (2.5x) 吧, 而且v200其實力水吾細的, operating 60volt, output voltage on 600ohms 有18.5v, 如果計功率 output power on 50ohms 竟有 2.7瓦, 我記得我之前2volt rca 入用T1 也是用 +8db (2.5x), xlr 入雖可用+8db但音量無咩位調較, 其實V800 也有5段 電平輸出較, ching v800 是否打至最底再用rca 入 v200?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

斯路 發表於 2014-3-3 20:40
或者容我收返前言,近來轉用1X Gain,相比之下2X較衝,1X就有時需要増大聲壓,暫時未有明顯preference呢 ...

呢對 $@@)) 入手,其中一隻機身有小花。

我未聽過 Nami 架,上個月見到有人放對 Nami 上 Forum (剛在肥花仲 post 了),就係因為未聽過唔博,如果聽過中毒的話可能已經衝左了。
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

星級玩家

新仔玩家

S.C. 發表於 2014-3-3 22:22
斯路兄對入耳十分有見解   

另外我自己也欣賞v200, 因它十分萬能, 一部石單端檯機能推iem無底 ...

唔好咁講,都係分享下。

設置資料方面有錯真係唔好意思,其實我無刻意去了解,只係個陣同個賣家傾左好一陣計提及到,無去查証。

至於太過Technical既野我唔太了解,但如果係推KURO,寫呢個分享既時侯我係用緊V800 XLR出V200,Gain方面係右邊第2粒啪上。KURO應該可以食到高能量,同樣地太Technical我都係無法好確切咁了解到 與呢樣相關既一點係我基本上無點關過機,去插住KURO煲都無壞亦無明顯問題出現過。或者因為我聽古典樂,本身錄音較一般流行樂細聲;以及我聽歌音量較細? 師兄介唔介意講講用較為高Gain去推IEM問題係咩? 但其他野我都係用返較細Gain既,i.e. 咩都唔啪或者啪左邊第2粒。

單係講聲音既話,上面提及到既Gain setting或者會令KURO較衝,但動態以及線條感比其他setting優秀,亦可以聽得較細聲同時有足夠表現。至於單就聽歌黎講我都重係度研究緊V200既Gain setting,睇睇應該點樣較。手上大部分都係低阻耳塞以及便攜耳機,主要玩具都留左係香港,所以無得好深入咁了解;但暫時覺得就係,雖然V200 Gain setting非常versatile,但唔係可以好完美地match到手上既玩具既。

至於有令一個問題都想請教師兄。感覺上Violectric V200本身較為暗聲,同其他耳機相配比想像中難搞。之前試過V800+V200推T1,但相當焗聲,搞到而家就算見到好價T1都唔敢入手。未知師兄介唔介意分享下DAC係用咩呢?

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
hiyori + 20 + 20 精彩報告

查看全部評分

星級玩家

新仔玩家

Andykong 發表於 2014-3-3 22:28
呢對 $@@)) 入手,其中一隻機身有小花。

我未聽過 Nami 架,上個月見到有人放對 Nami 上 Forum (剛在肥 ...

一開頭睇,心諗下4萬蚊

呢個價錢好抵呢。原來係咁,其實又唔係好明點解香港唔入埋其他個兩對,我對Donguri真係好有興趣,朋友入左手都好滿意,真係好想試

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

斯路 發表於 2014-3-4 02:58
一開頭睇,心諗下4萬蚊

呢個價錢好抵呢。原來係咁,其實又唔係好明點解香港唔入埋其他個兩對 ...

金X 做代理,賣 D 有腳既貨 (自已識行識走唔駛靠 sales) 會 ok 的,要靠佢 d 同事做野就隨時「責」死自已了。

個價都幾開心架,而且用 x5 推 Kuro 比 DX50 有頗大幅改善,唔駛下下「抬」住部 DX100,所以呢兩日都自我感覺良好!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

銀級玩家

斯路 發表於 2014-3-4 02:49
唔好咁講,都係分享下。

設置資料方面有錯真係唔好意思,其實我無刻意去了解,只係個陣同個賣家傾左好一 ...

Ching 一向對IEM有很多分享, 十分精彩

諗返其實我也打錯了, 右邊第二粒GAIN 是跟據 吾加pre gain +8db 再上 +6db, 應該是+14db (x4.6)才對, 不過實際spec 我一向只當作參考因為無法量度, 而印象中V800原廠設定 XLR 出是5V OUTPUT, 最低可以較到2V, 只是見CHING V200用IEM 也用到+14db (x4.6)和小弟當時用v200 + t1一樣有點驚奇, 不過了解到聽古典多一向錄音也細聲的, 用到此gain就合理多了.

小弟見織有限, 只知道用高/低ohms耳機時選用高/低gain係無分對與錯純過人喜好, 而人耳可接受音量時, 基本就算用最高gain去推iem也不會造成耳機損壞, 因只是數字遊戲, 例如一隻耳機要求10v 才有 100db聲壓, preamp/ dac 出4v, 你用 v200 +8db (x2.5) 就是 4v x2.5 = 10v, 當音控扭盡零衰減之下就是100db, 但當v200 +20db (x6.6) 就是 4v x6.6, 換句話講你扭至1/4即9點左右已經有相同音量.

至於用到高gain 可以在同等音量/ 更細音量下可以有更佳動態及線條, 某程度應該是來自人朵對頻響的不線性接收, 只要自己喜歡, iem 用high gain/ HP 用 low gain 也沒有所謂, 小弟習慣 preamp output 不動, v200用低gain 大 vol, 原因有二, 第一不喜歡衝而越低放大倍數失真較低就較聽多微弱動態, 第二就是小弟聽一些老手說, 對比用較高級串聯級進式/ 分流式音控, 一般塑料/炭膜導電音控理想聆聽位置在11點至2點最佳.

至於V200, 我本身覺得佢中性好易夾, 對比其他擴又吾覺佢暗, 我覺得可以從電腦接v800線 (aes/ usb?) 同ic 著手, 分別可以好大, 至於介紹DAC 不敢當, 小弟己經無留意年多而最近才加入此壇, 針對T1選DAC+amp, 可能B.M.C. Pure DAC 值得一試,  新品我就對Arioso DAC 期待一點, 另外為v200選, 最方便就是帶埋v200+耳塞去試市面比較流行的DAC 如 Benchmark DAC2, W4S DAC-2 DSDse, 或者現在抵買的Zodiac Gold吧.

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
斯路 + 10 + 10 精彩報告
hiyori + 20 + 20 精彩報告

查看全部評分

新仔玩家

AHA-120调教GAIN是否需要拆机先得ga?

星級玩家

新仔玩家

S.C. 發表於 2014-3-4 11:39
Ching 一向對IEM有很多分享, 十分精彩

諗返其實我也打錯了, 右邊第二粒GAIN 是跟據 吾加pre g ...

睇唔到師兄原來回覆左我,真係唔好意思。正如係其他貼子中提及到,經師兄提醒之後,我由最細gain開始重新玩手上唔同既玩具,發現本身實在係用上左太大既韾益,難免有早前提及過既問題。而家主要係用第2細gain去聽,比較無咁衝。

至於另一部分暫時未能好清楚咁了解到,要再花多些少時間了解,到時直接遇到唔明既地方再請教下師兄你啦

Arioso其實我都好欣賞,亦係入手目標頭位之一。但都係後話,先再玩熟少少手上既玩具先

星級玩家

新仔玩家

wushaokun0 發表於 2014-3-16 00:57
AHA-120调教GAIN是否需要拆机先得ga?

係呀要拆拆機先可以較到

銀級玩家

Andykong 發表於 2014-3-4 10:52
金X 做代理,賣 D 有腳既貨 (自已識行識走唔駛靠 sales) 會 ok 的,要靠佢 d 同事做野就隨時「責」死自已 ...

haha, absolutely agree.