設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: starball

[重低音] spl1000i vs svs nds郵筒

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Velodyne

高級玩家

SVS

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

svs不單只係潜得低, 處理爆炸場面亦吾講得少......最近絰常用knowing黎試PC13Ultra, 其中一幕炒飛機後既爆炸真實得有d恐佈

進階玩家

nsd 有個大音箱
而且也是十二吋speaker

所以有氣勢上有優勢

銀級玩家

嘻嘻... 你聽過SVS就知乜野叫深處未算深 X5

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

svs不單只係潜得低, 處理爆炸場面亦吾講得少......最近絰常用knowing黎試PC13Ultra, 其中一幕炒飛機後既爆炸真實得有d恐佈
avmilk 發表於 2009-9-4 22:21

今日試多次隻PC12(PC12 plus上一代)真係好正
可惜我屋企放唔落, 唔係一定換

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Velodyne x3

進階玩家

Wing兄, 隻SPL-1000Ultra如何? 我都諗住買?個EQ有冇幫助, 希望可以出下報告!

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

今日試多次隻PC12(PC12 plus上一代)真係好正
可惜我屋企放唔落, 唔係一定換
chhanthony 發表於 2009-9-5 00:15

anthony你又係1250用家都道了pc12+, 個bass取向唔同左
可唔可以用文字黎形容吓呢? 你咁一講, 真係毒發身忙...

我忍忍忍忍忍忍忍忍~~~~

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

anthony你又係1250用家都道了pc12+, 個bass取向唔同左
可唔可以用文字黎形容吓呢? 你咁一講, 真係毒發身忙...

我忍忍忍忍忍忍忍忍~~~~ ...
lemonstar 發表於 2009-9-5 09:45

你唔係用緊PC13 Ultra咩

以下係我個人嘅見解

SVS 個量真係好堅, 但嚟得好收歛, 唔會好似我隻MK咁, 話畀你知佢好勸力咁做緊O野
而佢同其他嘅聲道"函"接上好O的, 好緊密, 唔會有段層
我起初以為隻woofer會好慢, 但聽落又唔覺喎,
配埋對802 S3, 成個音場真係好有戲院feel
一O的好長期嘅低頻, 好明顯我隻SB1250輸九條街
而一O的一下過嘅低頻, 我O係屋企果O的叫震sofa
我朋友果O的係好似自己"登"O左落地咁
而個feel 好有氣勢, 呢個係O係米樂showroom試成套S150+MX250畀唔到我
O係米樂試完我係覺得隻耳仔痛

以上係我個人嘅感覺, 可能係我自己set得唔好, 又或者係我主觀都唔定
MK/M&K fans不嘉勿插