設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[投影機/幕] 都有啲估佢唔到性價比高既投影機 - Epson EH-TW8200

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

一切由搬屋開始

小弟由細到大, 都對村屋有種好特別既憧憬, 覺得又大又自由又可以自由設計間屋點整. 想要達成呢個心願, 就好想搵一間未起既村屋去諗(因為小弟銀根只能買一層, 唔可以買一橦). 要買村花, 又要附合到老婆大人住慣市區方便就腳又要靚外面有屋苑管理既, 呢啲選擇真係好難去搵. 都好彩09年終於比我地搵到就入咗手買咗一間二樓連天台既單位, 而小弟其中一個理想即將實現之時就開始諗點樣去設計自己既dream house, 亦都係咁既關係, 就加入咗POST76既大毒網去搵料.

小弟大膽咁將一間700呎既屋切開2邊, 1邊係睡房書房, 1邊就係廳同open kitchen, 因為咁小弟就可以擁有一個睇落大約有300呎既廳去比我地2公婆嘆吓. 見POST76各位CHING都話玩AV實在一個大幕係少不了, 呢個感覺一直長留小弟既心, 所以喺設計既時候都預備咗一個可以放screen同projector既位置. {:9_422:}

但事實同預算永遠都係2件事, 間屋一等就等咗4年先入伙, 而小弟喺長琦良美既支持底下都將大部份有剩金錢都放晒落裝修傢私老婆需要既用品等等….到最後入伙既時候, 為咗裝修時候要做晒入牆既關係, 全屋玩具就只有一隻110吋既投影幕only….但係projector既位置, 一直都空空如也……{:9_405:}

機緣巧合

當然, 喺呢間新屋住咗一年既其間, 個projector位唔可能完全空置, 唔係老婆大人又會話嗰度無嘢又有堆線”吊吊fing”咁又鵝一大堆, 所以小弟就問朋友借咗部hitachi好舊款既projector返嚟, 雖然只有720p, 但係對於首次接觸projector既我地嚟講, 已經係一生一大進步…..當然小弟已經睇準年尾交稅之時又係小弟借錢之日, 可能就會入手小弟之前諗定既P記3D projector. {:9_428:}

又話說喺12月既某一日POST76既活動裡面, 小弟撞到某位POST76既星級嘉賓大師, 喺大家吹吓吹吓之時小弟大膽問吓大師有咩projector推介. 大師第一個講既J牌子小弟都覺得諗起都幾正, 不過我估就算用晒稅貸都未必買得起. 當大師知道小弟有興趣入手P記時就講句:”玩LCD, 點解唔諗EPSON呀”. 就係呢句說話, 令小弟成日以為EPSON printer好之外, 原來仲有啲嘢玩喎, 就更大膽咁問代理睇吓可唔可以借部旗艦機EH-TW8200一試喇….又估唔到代理幾易話為, 仲送埋機去小弟公司比小弟玩返一個月添~~!! {:9_408:}

果然係demo機, 無包裝連remote同2幅鏡淨係搵保鮮紙包住就拎比小弟

技術介紹 – Epson EH-TW8200

小弟唔係咩大師咩技術人員有咩特別技能只係新手一名, 講技術梗係搵google呢個best friend幫吓手~~!!

2,400流明白色及色彩亮度 (Color Light Output)
呢個意思既係當同2013年9月前上市既同級投影機比較下, 喺價格、解像度及白色亮度輸出都相同既情況之下, Epson EH-TW8200擁有較高既色彩亮度輸出, 能夠輸出顏色更準確明亮既畫面. 小弟無其他機種同場比較, 不過小弟真係覺得出嚟既顏色飽和感同光度絕對係估佢唔到咁足夠~~!! 睇3D時, 都估佢唔到都幾夠光, 不過當然唔好同4K機去相比啦….

60萬:1超高動態對比
Epson EH-TW8200採用全新既自動光圈系統, 減少組件內部空隙降低漏光情況, 從而進一步提升遮光率, 令呢部機既動態對比度可高達600,000:1. 其實小弟都唔係好明白係咪因為呢個原因, 呢部機既黑位對比的確係幾好, 喺小弟長期睇P記plasma既情況底下, 呢部8200出嚟既黑位層次絕對同plasma有得比, 仲要出嚟既立體感(2D時)仲強~~!!

Bright 3D 480Hz驅動技術
呢樣簡單啲用圖去解釋, 總之就係睇3D時減少咗左右眼同時全黑既時間, 提高更高既立體3D畫面:

廣域側投影功能 + 高散熱裝置
Epson EH-TW8200中採用Fujinon 2.1倍光學變焦鏡頭, 只需298cm既距離, 即可投影100吋特大畫面(啱晒小弟環境~~!!). 加上提供垂直 ± 96%、水平 ± 47%既大幅度鏡頭平移(Lens Shift)功能, 冷卻用既進氣及排氣口, 均特別設於機身前方, 讓用家在安裝及設定投影機時可貼近牆身, 再不受空間限制.

另外, 呢部機既鏡頭仲有電動開關防塵活門, 開機時佢會自己打開, 關機時佢又會自己close返, 好方便又唔使個鏡頭會有塵.

超解像技術重現細膩影像 + 動態影像插補技術影像更流暢
EH-TW8200內置咗兩大影像處理技術(同時喺2D同3D都兼容): 包括咗有效改善整體解像度既「超解像技術」(Super-resolution Technology), 同埋令畫面更為流暢柔順既「動態補償技術」(Frame Interpolation). 呢2樣嘢小弟真係覺得好有用, 有時去其他師兄屋企家訪或者去毒氣室時, 睇某啲移動得快既影片會覺得個screen既殘影都勁, 好似《阿凡達》同《勇敢傳說》都會有. 喺未開呢個frame interpolation function時, 小弟都仲見到部EH-TW8200有呢個問題, 但係一開咗就真係舒服晒~~!! {:9_430:}

而另一個super-resolution, 就啱晒平時睇now時用, 睇返近期hit爆既《我是歌手》都覺得畫面仲靚咗sharp咗~~!! {:9_426:}

其他技術嘢唔講咁多, 想知都係問吓大家既好朋友 – google, 比多幾張相大家望下:

機身旁邊都有一排製, 不過有remote梗係用remote啦

都係正常輸入, 2個HDMI IN, RGB, DVI等等

機底有洞比你上架, 不過呢部demo機小弟梗係唔敢上架啦, 費時整花

Remote平平實實唔花巧, 手感同樣就好一般喇

3D眼鏡比P記plasma用既輕少少, 都係USB叉電, 最唔好既地方就係每次用都要長按pairing進行配對先

畫面見真章

講真projector都無咩特別嘢好講, 最好就係睇相, 小弟無其他projector做對比, 所以就用小弟部Panasonic P50ST30 Plasma做對比, 大家自己睇result.器材list如下, 為咗等大家清楚出嚟result既關係, 小弟講埋我用咗咩線材: {:9_434:}

• BDP – OPPO 103 (電源: AET HIN EVO插自製純銅古河肉拖板)
  • BDP -> AV amp (HDMI: Kordz LUX 1m)
  • AV amp – Yamaha RX-A3020 (電源: NEOTECH 3200插牆蘇)
  • Panasonic P50ST30 Plasma (電源: Viablue X-25插SINE 30A)
  • AV amp -> Panasonic P50ST30 Plasma (HDMI: Kordz EVX 2m)
  • Epson EH-TW8200 (電源: 入牆老P 2.5mm單支銅)
  • AV amp -> Epson EH-TW8200 (HDMI: Kordz PRS 18m)
  • 幕 – OS SEP-110HM-MRW1

不過先講明, 相機既感光原件影出嚟既相會cut咗大約15-20%最光同最暗位, 同埋始終肉眼同影相, 加上white balance既分別, 所以出嚟既效果個人感覺只能代表到大約60%既真實情況. 同埋小弟無用到3D畫面, 因為始終覺得3D要喺眼鏡下先至睇到真實情況, 大約減光會係15-20%咁上下. 而個人覺得3D情況下Epson EH-TW8200的確係比Panasonic P50ST30既畫面光啲.

阿凡達 AVATAR (Extended version)

1. 00:32:53
Epson EH-TW8200
Panasonic P50ST30

2. 00:39:46

3. 00:40:39

4. 00:40:44

5. 02:13:10

勇敢傳說 BRAVE

1. 00:26:04

2. 00:55:41

3. 01:15:56

4. 01:17:24

蝙蝠俠2黑暗騎士 The Dark Knight

1. 00:01:20

2. 00:34:09

3. 01:14:36

4. 01:15:13

5. 01:22:08

個人觀感

其實部Epson EH-TW8200嚟咗屋企大約一個月, 可惜呢個月小弟又忙碌非常又要過年, 我諗大約用佢睇咗6-8套戲(2D + 3D)咁上下, 第一感覺Epson EH-TW8200的確係幾夠光, 全黑環境下比起Panasonic P50ST30有過之而無不及, 當然日頭就梗係Plasma嬴返啦. 另一個感覺係老婆大人講既, 就係立體感好強, 講既唔係3D, 而係2D情況下, 我估呢種立體感係因為Epson EH-TW8200出嚟既對比度同黑位足夠, 而色彩表現都好好, 可能整體表現未必完勝Plasma, 但淨係個”大”字已經好正, 好多戲平時無咩留意既位都會覺得睇多咗咁~~!! 至於3D表現, 雖然唔係話有咩好突出, 不過光度一定比Panasonic P50ST30夠, 而且Super-resolution Technology同Frame Interpolation真係幾有用, 所以一定要開, 咁就增加清晰度同減少殘影既出現. 部機既Menu部份都幾多嘢set, 不過借demo機都無咩點搞.

Epson EH-TW8200的確比之前諗住買既P記projector好. 至於仲有一個point令小弟欣賞既就係價錢定位, 以旗艦機計Epson EH-TW8200標價HK$25,800真係幾吸引, 小弟無試過S牌同O牌等等其他牌子既新機唔敢講, 不過如果價錢有限, 其實呢部Epson EH-TW8200已經足夠, 最重要係老婆大人無投訴~~!!

以上純為小弟個人手筆, 不喜勿插, 多謝觀看~~!!

評分

參與人數 30威望 +488 金錢 +488 收起 理由
wadee + 10 + 10
pac + 10 + 10 精彩報告
qq1122yq + 10 + 10
hit87761 + 10 + 10
rchan0901 + 10 + 10 精彩報告
245141525 + 200 + 200
agic + 10 + 10
keke323 + 10 + 10 精彩報告
ka__k + 10 + 10
rc1 + 10 + 10
mantam121 + 10 + 10 精彩報告
guly + 10 + 10 精彩報告
grd727 + 9 + 9 精彩報告
fungl + 10 + 10
沙煞比 + 10 + 10 精彩報告
ricoy288 + 10 + 10
bensoncfmak + 10 + 10
ballgor + 9 + 9 精彩報告
danny-2000 + 10 + 10 精彩報告
chhanthony + 10

查看全部評分

高級玩家

多謝ching分享小弟都用緊epson tw4000

6萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銀耳朵學員76-FC 黑鑽石勲章

QQ
一個好精彩的報告

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

1萬

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

2萬

鑽石玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

3萬

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

你咁鬼威嘅,可以叫代理畀你試玩一個月,勁!
咁你幾時正式入番部呀?

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

jt24 發表於 2014-2-11 10:19
你咁鬼威嘅,可以叫代理畀你試玩一個月,勁!
咁你幾時正式入番部呀? ...

如果你肯寫千字文+影幾廿張相試玩報告, 你都可以試吓問代理借~~!! {:9_430:}

好多代理都好肯借機比人試, 最緊要係好似我呢啲好唔好都照講既~~!!

講真, 呢部嘢無可能同任何4K機比架喇, 咁你話係咪HD機裡面最好我又唔敢講, 以價論機算係幾好....至於我買唔買就要睇吓個價錢同荷包夾唔夾喇.....

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

唔好還啦, 叫代理超平價賣比你咪算囉 {:9_407:}

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
jt24 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

2萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

富豪級生活