設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 想問各位師兄, cheap喇叭配隻勁的subwoofer會唔會反而仲衰??

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
各位高手師兄, 小弟係AV新手, 由電腦喇叭的cheap cheap世界進入AV世界, 請各位大佬唔好嫌我煩, 多多指教下呢位細路!!!

而家用緊n 年前一套 Creative 電腦 7.1喇叭 S750 (號稱是Cambridge Soundworks出品的) , 想轉晒佢, 前置朋友借左套 Goldmund Amp + Harbeth, 側置, 中置和後置都係用番S750, AV AMP係 Pioneer LX51.  我想轉左個八寸Subwoofer先, 因為最唔掂係佢, 聲音糊埋一舊. 請問各位師兄:

1)  如果只轉左subwoofer先, 轉隻勁野例如Sunfire甚至MK,  配起套cheap cheap 7.1, 會唔會反而仲衰D, 因為我呢個月只夠錢轉subwoofer, 另外五隻要慢慢諗

2) 150尺睡房, 是否用密封式Subwoofer好D? 即係SVS的不適合?

3) 對前置 (Harbeth) 係咪唔適宜睇戲? 如果配satellite, 哪個牌子較配合? 如果我前置都另買satellite, 放對satellite在對Harbeth上面 (Harbeth用緊灌沙腳架), 會唔會好怪或影響聲音?

4) MK Subwoofer係咪最cheap果隻都要過一皮野?

5) Sunfire Junior係咪會拍邊? 有無另外的型號推介?

謝謝各位師兄, 請指教我呢個AV新手!

我鐘意打機, 睇戲, 唔會用套野黎聽歌, 聽歌我用耳塞, 所以完全不用考慮聽歌的問題, 謝謝!

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我覺得如果喇叭同十仔差距很大質素,
出來個感覺會怪怪的,不過一定比到你另一個世界的感覺,
所以都不用擔憂,先換十仔,再換喇叭吧^^"
MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

我覺得如果喇叭同十仔差距很大質素,
出來個感覺會怪怪的,不過一定比到你另一個世界的感覺,
所以都不用擔憂,先換十仔,再換喇叭吧^^"
鐵心心 發表於 2009-8-18 14:49

師兄, 你簽名檔套野好High, 我見你都係喇叭上面有小喇叭, 係咪好似我話齋咁小喇叭用黎做AV Satellite, 下面大喇叭就聽歌的? 謝謝!

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

1)  如果只轉左subwoofer先, 轉隻勁野例如Sunfire甚至MK,  配起套cheap cheap 7.1, 會唔會反而仲衰D, 因為我呢個月只夠錢轉subwoofer, 另外五隻要慢慢諗

如果配MK,一定會令你聽唔到其他喇叭D聲,因為MK個力感好強,好大力量。
如果配SUNFIRE,感覺還可,比較平衡一點,當然你要留意MK同SUNFIRE 8吋價位唔同。

2) 150尺睡房, 是否用密封式Subwoofer好D? 即係SVS的不適合?

沒有關係,要睇你口味,我個人覺得SVS好合適你,但都需要你去試左先決定。

3) 對前置 (Harbeth) 係咪唔適宜睇戲? 如果配satellite, 哪個牌子較配合? 如果我前置都另買satellite, 放對satellite在對Harbeth上面 (Harbeth用緊灌沙腳架), 會唔會好怪或影響聲音?

冇話一定唔適宜睇戲的,只係會冇專長睇戲的喇叭咁好,睇戲需要快、恨、爆、分析力。

4) MK Subwoofer係咪最cheap果隻都要過一皮野?

唔洗,不過如果選入門的,不如用其他牌子的十仔還好。SVS 12NSD也是一流的選擇。

5) Sunfire Junior係咪會拍邊? 有無另外的型號推介?

Sunfire都拍邊,咁好多十仔都唔洗賣街了^^"除非你500尺空間用佢隻十吋啦^^"
MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

1萬

鉑金玩家

師兄, 你簽名檔套野好High, 我見你都係喇叭上面有小喇叭, 係咪好似我話齋咁小喇叭用黎做AV Satellite, 下面大喇叭就聽歌的? 謝謝!
googleli 發表於 2009-8-18 14:53

我前置隻MK係用黎講戲,上面隻小喇叭"小寶寶"係聽歌的^^"

其實我都係同C兄一樣,係房度玩AV

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

專業玩家

AV 新丁

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

師兄... 先換拾仔係冇問題, 而且態度都正確. 口味方便心心兄都答左你喇.
換個角度睇, 反而係我覺得你換左拾仔會好滿意個氣氛/包圍既感覺, 但同時就發現d 中高音.....
最後就會好快返黎問其餘 5/7 隻點換好
不斷求進步的 AV + HIFI 生活... MA+SVS@SONY+Spark Audio
=> 我的初級 AV + HIFI 組合 <=

銀級玩家

狐滴

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

Harbeth , 太慢太柔 .
我對佢睇謝有d保留 .

鉑金玩家

其實我間睡房擺位平面圖係咁
大家認為subwoofer放在哪裡最適合?
請注意前置旁邊的 ^ 是唔夠位擺subwoofer的

HAF932
機箱   

側置      皇帝       側置
床-------------------床
|                            |
床-------------------床

後置            後置
______________ 門

1萬

鉑金玩家

師兄..我大約2個月前都係買svs sub仔一路用舊onkyo喇叭去玩, 係怪d但隻好既sub仔係俾到你另一個層次,正體都大有改善. 你都可以先換隻sub仔先再慢慢換喇叭,玩av遂樣換既樂趣大過一次過買哂成套,慢慢毒發.. ...
matta722 發表於 2009-8-18 15:32

我覺得佢換左十仔.好快會換埋喇叭

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

1萬

鉑金玩家

其實我間睡房擺位平面圖係咁
大家認為subwoofer放在哪裡最適合?
請注意前置旁邊的 ^ 是唔夠位擺subwoofer的

HAF932 ...
googleli 發表於 2009-8-18 15:26

放係前置旁邊

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?