設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: popo388

[電源線] 大功告成 (獨立電)

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

羡慕中

鉑金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

popo388 發表於 2014-2-10 19:28
唔知點解,我只行新填地街,永X, 問佢有沒有派拉利電線,
當時我都打算買新牌子,我問佢係唔係英國做,
...

師兄, 可否PM 間舖的全名及地址給我? 謝謝
ONKYO TX-NR609
OPPO BDP-103D
DALI IKON VOKAL 2 MK2
DALI IKON 2 MK2
DALI IKON ON-WALL MK2

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

另外, 仲想問師兄, 如果新屋裝修叫師傅做, 係咪買電線同  牆蘇 比佢就ok ? FUSE 果d 有無特別野要買
ONKYO TX-NR609
OPPO BDP-103D
DALI IKON VOKAL 2 MK2
DALI IKON 2 MK2
DALI IKON ON-WALL MK2

鉑金玩家

長期新手

keng0902 發表於 2014-8-18 15:16
另外, 仲想問師兄, 如果新屋裝修叫師傅做, 係咪買電線同  牆蘇 比佢就ok ? FUSE 果d 有無特別野要買 {:6_14 ...

新填地街永明電器,你上網可查電話地址,在這裡不是什麼秘密。
但你先打個電話去問問有沒有貨會好D.

要睇你成個箱改還是像我T條線開個新箱,一般裝修師傅會做但不是個個肯做,
一般跳制電箱師傅會買,但你要發燒D可以去秋記或國聲買hifi水制,3xx~1xxx不等都有。
Soundaware d100 pro deluxe
Mytek Dac
Krell Vanguard
PMC Twenty24,
Oppo103D, Yamaha RX-A3050
KEF XQ50C, Mirage, Cambridge.

銀級玩家

其實我都想好似樓主甘整,因爲墻身插蘇唔夠,之前去過北角專幫人做電果間問個價。佢好似專用灰無事既入墻綫,唔知同樓主用既Pirelli LSOH 電線點比較呢?

有無熟悉HiFi既師傅介紹呢,我唔係好識電,如果搵個唔熟悉HiFi既盏搞。

鉑金玩家

長期新手

earxeast 發表於 2014-12-24 02:54
其實我都想好似樓主甘整,因爲墻身插蘇唔夠,之前去過北角專幫人做電果間問個價。佢好似專用灰無事既入墻綫 ...

其實老P線係好普通的一般工業入牆線,只不過6xx蚊/100米,
不過有好多ching 話比較過同價的佢比較好聲,
如果ching 預算高,當然可以買紅腸之類的hifi入牆線,只不過價錢會變左幾佰蚊/1尺

你不如去國x (秋記樓下)睇睇,佢專做這些,我的牆蘇都在這裡買,佢有D有屏蔽只不過100左右/1尺(可能係1米)嘅入牆線。
有爬文,有D專幫人setup的公司,建議用獨立銅喉,超正

我幫襯個C傅係普通水電老,佢唔理你攪乜,要溝通清楚,
如果我介紹過的ching都有幫襯佢,佢可能都學到唔少野,
先pm 你。
Mytek Dac

鉑金玩家

長期新手

earxeast 發表於 2014-12-24 02:54
其實我都想好似樓主甘整,因爲墻身插蘇唔夠,之前去過北角專幫人做電果間問個價。佢好似專用灰無事既入墻綫 ...

加左張簡單線路圖可以參考下。
Mytek Dac

銀級玩家

popo388 發表於 2014-12-24 13:24
加左張簡單線路圖可以參考下。

多謝師兄分享同指教

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

我係新手, 想問下如果想玩獨立電, 我見除左個sine插頭, 其他D 單相箱, 10mm 電線, 總掣(63A)AI掣 , 四個 20A RCBO(老鼠尾) , 4mm 老P 線 有無特別要求?