設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 係, 我係新手, 求教, 關於DAC+AMP

專業玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
因為一個post令我出現一個疑問,
一位師兄話用一部dac+amp去駁dap機1(支援24bit/192khz, digital output), 同埋駁dap機2(支援16bit/44.1khz, digital output), 去測試, 發現機1同機2既質素近乎無分別。
但係我就有一個問題哪, 由於依部係一部dac+amp, 解碼與及耳擴既責任都理論上係在於部dac+amp, 部dap出黎既聲音唔係就應該係depends係佢個output既檔案到咩?
定係我理解錯誤??
假設線材一樣, 而兩部機都係以digital output而唔係line out, 咁分別會唔會只係在於個檔案?
因為我試過自己部pha-2測試ipod touch同zx1, 係同樣輸出16bit/44.1khz既時候, 我係唔太感覺到有分別(我係新手)
但係我將zx1 output 24bit/192khz既檔案既時候, 分別就好大(記住, 我係新手, 我講既分別可能只係我既心理作用)

我雖然係一個唔理咩器材只求好聽既新手, 但係見到過位師兄既post我就出現左個咁既疑問, 煩請咁多位師兄指點下我, 甚至乎插下我, 辱罵我, 多謝晒~

專業玩家

淨係ZX1 output係24/192?
IPT呢?

專業玩家

IPT 最高都係 16bit 44.1khz

專業玩家

可能我表達得唔係太好, 如果有需要我會轉載該師兄既說話並打上格仔

進階玩家

旅日HeadFi小兵

唔係。
你部player雖然不用做解碼,又不用做擴音。但做數碼輸出也是有關係的。其實唔難理解,你試想下,如果你的想法正確,咁一只usb dac+amp,應該在每一部不同的電腦都會一樣聲,因為線材及軟件及音樂檔也是一樣。
但明顯事實就是不同。

所以你用887 及zx1 ,出同樣高頻的hd 音樂檔,都應該有不同的。但聽不聽到,是否感受到差異就因人而異了。
imac -> Antelope Zodiac Gold ,
404LE x 007ta
WA2 & Corda Sym.2
ED8, T1, PS500, Mpro, DT880p, HD650, K702

專業玩家

laz 發表於 2014-2-7 23:10
唔係。
你部player雖然不用做解碼,又不用做擴音。但做數碼輸出也是有關係的。其實唔難理解,你試想下,如 ...

咁即係話個位師兄既說話係有可能架哪係未呀??
即係16bit 44.1KHZ+DAC/AMP 係有可能同 24bit 192KHZ+DAC/AMP 既質素一樣??

專業玩家

唔係。
你部player雖然不用做解碼,又不用做擴音。但做數碼輸出也是有關係的。其實唔難理解,你試想下,如 ...

其實你講既野我係明白既, 我明白同樣既檔案係兩部唔同既機到出係會有分別, 處理檔案既方法同埋OUTPUT既過程都係一個問題, 更何況兩個唔同OS, 但係我就係奇怪一個問題, 係同一個質素既檔案情況底下音質相似唔出奇, 但係唔同質素既檔案情況底下呢?
有無咁既可能, 就係低輸出質素既機1, 戰勝高輸出質素既機2?
到底處理輸出檔案既方法有無可能戰勝本身檔案既音質呢? 依個其實係我最想知既問題~

專業玩家

唔係。

一只usb dac+amp,應該在每一部不同的電腦都會一樣聲,因為線材及軟件及音樂檔也是一樣。

我係木耳, 如果真係同一個線材軟件檔案, 我真係會聽唔出分別..............唔通我真係咁廢

星級玩家

新仔玩家

唔係。

樓主好似係話 「唔同前端駁同一組DAC+AMP可以有分別,但有其他師兄指出無需理會前端,只要用同一組DAC+AMP出黎既效果就會一樣」?

單回應返樓主,唔同前端用唔同sample rate放同一首歌,理論上只要DAC部分係support到的話,出黎既聲應該可以唔同? 單用AK100玩,我分別買左幾隻album唔同sample rate既版本,出黎效果係有唔同。但AK100之下,呢種唔同係咪進步左我又唔太識講呢。夾硬類比既話感覺上2496就好似開左high gain咁樣,咩都多少少咁。所以單就呢點,唔同前端唔同sample rate理論上出黎既聲可以唔同。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

真是睇唔明樓主想問乜 wor.
當兩台不同 dap 同時也只當 transport. 大家也是 play 同一file 時,比 dap 要同時當 dac 以至 amp 時分別比較小,這好正常吧。但分別小不等同冇,而且,只是 ipt 同 ZX1 比,咁不過是說 zx1 在當 transport 時,44.1 的能力同 ipt 差不多吧。 也冇乜奇怪。