設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[動畫/卡通] [定の影評] Lego Movie is AWESOME (劇透位回覆才能觀看)

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

基本上成個小學時期我都係玩Lego為主,每到放長假,就會鋪到成地都係Lego,到宜家人大左,都會耐不耐買盒Lego番去玩下,所以當知道會拍成電影時,已經非常期待,直到最近呢兩三個月,各式各樣的Trailer,Behind the Bricks的短片出現,熱情就更加高漲,戲都未上就買左佢地的minifigures(人仔)番去了(上圖為其中少部份主要角色),所以昨晚第一日上畫就迫不及待去睇了!

自己買左3D英語版,有不少中文字幕其實無跟英語來翻譯,所以有d位,唔係成場人都識笑,睇Trailer會令你好期待,但實際電影可能會同部份人的期待有少少出入,套戲唔係大家想像中得談笑咁簡單,套戲其實有野想講 (其中包括洗你腦睇完去買Lego),有d訊息帶比你,有嚴肅的一面,講笑料,我個人覺得唔會比"壞蛋掌門人2"少,不過入面好多場境,其實你要有玩開Lego才會識笑(不過我唔認為入得場的人會有可能完全未玩過Lego),同樣亦有不少對白,你要有睇開電影才識笑(魔介都無睇,BatMan都無睇,抵你唔識笑啦),當然就咁當卡通片睇,仍是一流的,華麗的場境,搞笑的Stop Motion Lego加後期加工,一流的配音(英語版配音星光熠熠),淨係大長老(Morgan Freeman)的配音都笑得死你!

電影主線好普通,不過其實笑位就係呢個普通設定上,傳說中的救世者,好打得的女主角,一個智慧老人,再加一個好多野講的配角(第二主角),再送多一大推經典角色穿穿插插,成個故事非常之 Lord of the Rings,,戲情推進發展唔難估,但尾聲結局位老實講,我完全估佢唔到,但真係好合情合理,好值得大家深思,電影唔係太長,100分鐘,千奇唔好去廁所,戲情去到好快的,快到呢頭講緊點去打大佬,果頭已經打緊大佬!

成套戲無咩特別音效,3D效果一般,但絕對值得一睇,大人細路都一定鐘意,如果對Lego有熱情,我唔推薦你都會睇,如果對Lego無熱情,睇完包你想買兩盒返去玩,呢套戲放唔到賀歲檔真係非常非常可惜!

強烈建議睇晒片尾才走人

以下有少量劇透,不建議未睇戲的人閱讀

成套戲其實就係講緊 Lego迷 終極玩法,MOC (My Own Creation),大家細細個一定除左會跟說明書玩外,亦會亂咁自由創作,但人大左,就會開始越來越少 MOC,買左番來,整好後就會放Display,連人仔的企位都會指定晒,無晒MOC精神,極端d的,甚至會用戲中的終極武器加工,唔比其它人搞亂檔,失去左Lego的原意

戲入面的手法,睇落雖然好低B,好天馬行空,但亦正正係我地平時玩Lego的方法,唔同series的Lego都放埋一齊玩,你以為Batman好Cool咩,但我就當佢係好朋友,大家有講有笑,睇魔介又好,睇哈利波特都好,主角都係The Special One,都係由一個智慧老人預言出來,而Lego Movie入面所謂的Special One,其實就係玩Lego的我地,自己老點出來的,而咩都管的機器,其實亦係講緊玩Lego的我地,成套戲,神又係我地,鬼又係我地,呢d就係Lego的魔力!

個人好期待出Blu-Ray,好想睇製作花絮,最好有埋加長版,隱藏片段等等,唔知睇過的大家又點睇呢!

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 3威望 +60 金錢 +60 收起 理由
agic + 10 + 10
@肥狗仔@ + 40 + 40
RiceR9 + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

3萬

鉑金玩家

RoNaLdO

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

我唔玩LEGO都會去睇{:9_407:}

鉑金玩家

會睇DVD .

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

cc sin

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

look look sin

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

但老闆話無興趣...唔陪我入場睇...

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

see see

黃金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章

科林玩家

I watch yesterday
It is awesome

黃金玩家

look look sin