設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[入耳式] 日本破產之旅(一) - Audio Technica ATH-IM70

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
話說小弟過年前同屋企人去左日本旅行, 以而家日元對港元既匯率, 加上1月日本有大減價, 過到去簡直買到停唔到手。不過, 而家有排食樹皮啦...

係76, 就當然分享下買左咩耳機野啦。其實我自己係耳機方面本身都退晒燒咁濟, 但係日本睇到D相機野個價錢仲貴過香港, 就買唔落手。於是就去睇下耳機野, 點知唔睇由自可, 一睇就中晒毒。因為係日本買耳機野, 好多都平香港唔少, 仲有D係日本先有既e.g.耳機/AMP/DAC/配件... 買到停唔到手咁濟。好彩只係得兩日有時間去睇, 唔係既, 而家就真係樹皮都冇得食。

第一樣就講下買左咩耳機啦, 係日本買耳機, 當然就買番日本牌子啦 (因為日本牌子比較平)。講多無謂, 去相先~

Fitear耳機保護盒

可惜入面裝既唔係334 , 係Audio Tecnica既ATH-IM70。因為Fitear 334實在太貴啦, 加上日本都缺貨, 唔係有錢就可以買到。

而我點解會買IM70呢? 主要係因為平 ~ 定價大約10,000yen, 而香港行貨就大約HK$1,000, 姐係差唔多7折就買到。加上最近迷上動圈, 而lee對係雙動圈耳機, 所以就入左手啦。

聽感方面, IM70都俾到幾大驚喜我, 一來係佢唔係既低音唔會遮晒其他頻段既聲, 而且有一定既分析力; 二來係佢冇好似其他鐵三角既機既, 調音係注重女聲, 對比起ESW9係平均好多。ESW9用黎聽女聲果時好正, 但一聽男聲就完全唔掂, 會變左'乸'型咁 , 不過IM70就冇lee個問題。

最後, 我發覺最近幾個牌子出既動圈耳機都唔錯:
1. Sennheiser IE800
2. Westone ADV Alpha
3. Audio Technica ATH-IM70

Sennheiser IE800就唔駛講啦, 站立係入耳動圈耳機最高處既皇者, 可惜唔可以換線令入手意欲減半, 再加上中國有高仿IE800, 令到我係日本見到有平既二手IE800都唔咁入 (IE800係日本全新係$6x,xxx yen, 二手只要$4x,xxx yen, 兌番港元就大約$3千幾)。

Westone ADV Alpha同Audio Technica ATH-IM70都已經入左手, 兩對耳機都俾我好大驚喜。Westone ADV Alpha作為Westone第一對動圈耳機, 絕對係交足功課, 有Westone一貫既佩帶感同動圈既味道。Audio Technica ATH-IM70係上面都講左, 調音唔再注重女聲, 平均而又有一定分析力, 兩對耳機都令我對Westone同Audio Technica兩個牌子有新既認識。

多謝各位收看

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

多謝分享!
高階既圈而家選擇唔多, 希望將來可以出多D
我一直都物色緊一對可以令我退燒既圈

黑鑽玩家

我都好想入隻 IM70, 因為試過真係唔錯, 音場闊 ! 我對三角牌既印象一向都係 : 中低階既低頻侷促轟耳, 高階既高頻尖到頂唔順, 但呢隻真係有 D 改觀, 三頻都好平均, 但見到行貨個價又真係買唔落手 唯有等下次去日本時再入手.  請問 CHING, 你買果時又無退稅 / VISA 優惠折扣 !? 我舊年去果時問過 YODOBASHx, 個店員佢話耳機無折扣 不過, 我估遲下 im70 會出新色

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

muffy 發表於 2014-2-6 11:40
多謝分享!
高階既圈而家選擇唔多, 希望將來可以出多D
我一直都物色緊一對可以令我退燒既圈 ...

純動圈入耳, 我個人覺得通用型會做得好過CM, 因為CM入面個空間隻隻都唔同, 而動圈對腔體大細偏偏就好敏感, 所以一定宦對CM動圈耳機有D保留。
咁多個牌子入面, 我覺得做動圈做得最好係Sennheiser, 係日本試過用HDVD800 + CH 800S + HD800, 平衡驅動下HD800真係令人一試難忘 , 比起同場都係用HDVD800推既HD800(原裝6.35頭), 平衡推真係正好多~~ 可惜, Sennheiser出既入耳式耳機太多假野, 完全唔敢入二手~

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

countryboyhk 發表於 2014-2-6 11:53
我都好想入隻 IM70, 因為試過真係唔錯, 音場闊 !  我對三角牌既印象一向都係 : 中低階既低頻侷促 ...

而家Yodobashi用visa冇折啦, 要用銀聯先有5% discount。不過, Yodobashi同Bic Camera兩間大既電器舖買耳機野都唔算平wor...

鑽石玩家

動圈用家表示支持~~

6萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銀耳朵學員76-FC 黑鑽石勲章

QQ
多謝分享 !!! {:9_426:}{:9_426:}

星級玩家

Sigma 相機,同sony rx1r 都平香港好多。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

C兄IE800下半段都可換條單晶銅線,效果非常好的。

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽鑽石勲章

ching , Fitear耳機保護盒多少錢? thx~