設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: guppyguppyguppy

[請教] 最佳的RIP CD方法

1萬

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

支持為正版宜開聲的師兄!
支持舊版靚聲CD!
大家明白正版CD才是王道!
話5聽嘅人!大家可以冷處理了!{:9_410:}

評分

參與人數 9威望 +79 金錢 +79 收起 理由
guly + 10 + 10 絕對認同
alibabar + 10 + 10 絕對認同
jkd_ryan + 10 + 10 絕對認同
angusluk + 8 + 8 絕對認同
伏喱哩 + 1 + 1 反對以RIP碟為名.翻版為實
sunboy + 10 + 10
jt24 + 10 + 10 一定要加分
lamwaikit007 + 10 + 10 用家心得
agic + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

sanyo

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

支持師兄講法!支持正版!享受音樂!

評分

參與人數 9威望 +81 金錢 +81 收起 理由
sanyoboy33 + 10 + 10 絕對認同
guly + 10 + 10 精彩報告
jt24 + 10 + 10
psb + 10 + 10
jkd_ryan + 10 + 10 絕對認同
伏喱哩 + 1 + 1 反對以RIP碟為名.翻版為實.
agic + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

鑽石玩家

但如果付費下載或 rip 自己的CD就不算是“偷”了. 我100%支持音樂版權, 我網上聽, 對於喜歡的音樂,我肯定會買的CD收藏!因為除了聽, 收藏CD, 封面圖案設計本身都是一種樂趣

評分

參與人數 5威望 +50 金錢 +50 收起 理由
lamwaikit007 + 10 + 10
jt24 + 10 + 10
CDROMRW + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

銀級玩家

o2mini 發表於 2014-2-10 13:35
只有在你持有實體正版CD的情況下;其備份出來的數碼檔案供自己使用才是合法!

人地唔想非法使用數碼檔而 ...

你唔識字去讀下中文啦.
我有邊隻字叫佢非法下載?
我話佢買隻碟供奉再去DL 320KMP3.
依尐行為唔止ONQ.直情犯法添啦.
自己有碟唔RIP去DL.
http://karryykwai.blogspot.hk/

銀級玩家

psb 發表於 2014-2-10 16:50
但如果付費下載或 rip 自己的CD就不算是“偷”了. 我100%支持音樂版權, 我網上聽, 對於喜歡的音樂,我肯定 ...

其實RIP CD未必合法.
同你買左本書唔可以影印多過某一比例一樣.
http://karryykwai.blogspot.hk/

鑽石玩家

但有CD並非一定要rip, 也並不意味著密封不聽, 這取決於你如何聽音樂, 用什麼device設備和在那裡聽...例如我不會用我的CD在車播放, 它一定會劃傷. 如有些人用HiFi音響聽CD為音質, 他可不會rip CD啦。

銀級玩家

psb 發表於 2014-2-10 14:03
Ç興誤解啦, 我意思是我會在家裡Hifi音響聽CD. 現在可以輕鬆地在internet online 網上聽和320kbps 隨時隨 ...

反對以RIP碟為名.翻版為實.

CD攞來聽.怕花就供奉.聽得就唔多唔小實有花.
至於點解我答供奉未必唔花.因為新碟都可以花.
最近回覆HIT爆果隻就係一個好例子.

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

#6 問朋友借cd然後用dbpoweramp rip  

其實呢位 Henry 哥哥點解無人話佢嘅

"通常我會上網下載 320kbps 或在線收聽, 不rip CD,怕它會劃傷心愛 CD。"

我信 PSB CHING 會買碟,雖然佢果段野真係只有講 DL 但無講過已經買了碟或者俾錢 DL (經 itune or what ever)  

新年大家少句啦,

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
psb + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鑽石玩家

如果我不發燒音樂和喜歡CD, 我不會閱讀Post76帖子和其他網絡音樂論壇啦.

實際上,如果你真的愛音樂和有良好Hifi音響, 你一定會購買CD或黑膠l為您最喜愛的音樂永久播放收藏. 是不是?

講開又講, 如果我要rip CD,我首先要問自己點解要買CD。因為從iTunes或 online music stores (網上音樂商店)下載比較方便, 沒有必要買CD然後再 rip. 得閒果頭?

鑽石玩家

CDROMRW 發表於 2014-2-10 18:28
#6 問朋友借cd然後用dbpoweramp rip  

其實呢位 Henry 哥哥點解無人話佢嘅

是啊,我從來沒有說過我"免費"偷偷下載320kbps, 也許人們並沒有仔細閱讀我的帖子. 在線Youtube收聽, KKBOX 和 Xiami 是非法?這是主觀或客觀的問題