設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: USA2010

[請教] 關於CD既問題...

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

sennbeyer 發表於 2014-2-2 01:13
唔係喎,我聽落有分別喎...
如果樓主既意思係普通版CD同其他HQCD等等rip出來既WAV聲音有無分別,咁係有既
高 ...

因為母帶係吾同, 如果吾加 D 味精點呃到你買所謂咩 Q CD....
千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
Music:  Playback Designs
Speakers: Mordaunt-Short
AMP: KCT + FPB-300C
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i

鉑金玩家

giseegoobi 發表於 2014-2-2 12:19
樓主AQ相信未必贏到你隻普通版CD,如果想好聲好多時都係舊版原版CD係最好!新制式未必隻隻滿意!不過最緊要 ...

其實係隻碟個音質一般般………想睇下可唔可以買第二個版本會好d………
雖然仲有隻係1:1母盤刻錄…但要淘寶……又好似信唔過………

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

USA2010 發表於 2014-2-2 13:32
其實係隻碟個音質一般般………想睇下可唔可以買第二個版本會好d………
雖然仲有隻係1:1母盤刻錄…但要淘 ...

樓主,其實買了那一隻CD?你說出來的話,其他師兄可能可以告訴你該碟那一個版本較好。起碼你或許可以慳番一些錢。

進階玩家

USA2010 發表於 2014-2-2 07:30
因為最近出去搵隻CD……搵唔到AQCD……
只係有普通CD…買完覺得好好聽……
先諗緊好唔好買埋隻AQCD……… ...

咩咩CD未必好聽過普通CD的...
好似我有SO I SING 08 LIVE既CD同HQCD,個人buy普通版多d

好似講梗廢話咁
但係個人覺得普通版就最穩陣
真係手頭鬆動既可以買其他版聽下
唔係可以停一停上網睇下其他師兄既評語先
而家愈來愈多amcd,hqcd,k2cd,追都追到人傻

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

sennbeyer 發表於 2014-2-2 14:48
咩咩CD未必好聽過普通CD的...
好似我有SO I SING 08 LIVE既CD同HQCD,個人buy普通版多d

同意。

鉑金玩家

lamwaikit007 發表於 2014-2-2 14:28
樓主,其實買了那一隻CD?你說出來的話,其他師兄可能可以告訴你該碟那一個版本較好。起碼你或許可以慳番 ...

我買了…馬小郡-聲色動情2
是國內既一隻CD

黃金玩家

我有買BluSpec CD,
用iTunes rip 16bit/44.1khz WAV.

以Michael Jackson為例,
由BluSpec rip出黎既WAV,
樂器定位同Bass都俾普通日版CD勝一籌, 聽感較刺激.

不過問題係....
我唔知sony係咪在master mixing時候加了味精做手腳~