設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[DAP播放器] ZX1評價極端? 我買左, SONY真係.........

專業玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
咁多高手我依D初哥無謂獻醜講咩低中高頻, 我齋講感覺, 希望各位唔好介意~

我本身係AK100既用家, 聽CLASSIC聽慢歌我覺得好正,

閉起雙眼你會最掛念誰? 合埋眼聽就好似有人係面前唱歌咁, 你會分到每種樂器既位置, 講真, 聽現場咁, 開頭AK100真係感動到我。

不過聽落聽落, 唔知點解, 硬係聽POP聽RAP聽R&B唔夠POWERFUL, 無過種好激動既感覺。

唔好問我點解, 因為我真係初哥。

事緣係咁, 水貨哥打電話黎, 一黎就話: 快D落黎, 唔係一陣賣左比人你實後悔。
你講到咁, 我老虎蟹都落黎會一會你。

開頭阿水貨哥隊部ZX1比我既時候, 我好輕視左一野, SONY姐, 洗唔洗吹到咁大呀(絕無貶低SONY之意, 只係覺得香港有代理洗乜CALL得我咁急)

試下先啦咁, 一黎就隊左自己隻UE900落去, 求其揀左隻自己都唔知係咩既日本歌, 係慢歌黎既..........!!!!!咩料!!!!咁樣既質素你都敢叫我落黎????好空虛下喎 D聲(我係非專業所以唔識形容), 完全同電話聽歌無分別, 無感覺LOR。

水貨哥用佢隻食指做左個你唔識貨既姿勢比我睇, 跟住拎左對H3出黎, 示意我試下。

好, 信埋你今次..............

SONY真係好X街, 點解你出埋D機要淨係用你D耳機先好聽, 仲要係成個觀感都即刻唔同晒, 拍得住AK100既感覺, 聲音層次出返晒黎, 好聽, 係真係好聽, 開埋CLEAR AUDIO, 仲好聽, 好取悅到我, 係我鐘意聽既聲音, 不過問題係, AK100某程度上比佢好少少, 唔知點講, 好似D聲滑D咁, 柔順D咁。

跟住等我試下快歌先, SORRY都係日文歌我都係唔知係咩歌............EEEE, 喂喂喂, 呀呀呀, 未就係依種感覺囉, 好POWERFUL, 好TOUGH, 好大隻佬(SORRY真係原諒我唔識形容).....我當時一路聽一路將隻手抽向後褲袋個銀包, 準備比錢, 跟住水貨哥截一截我, 再係佢個百寶袋到拎左舊野出黎.............................睇相啦........

總結 - 我覺得ZX1較適合聽快歌, 而AK100較適合聽慢歌, 至於好多人都爭論既CLEAR AUDIO問題, 我覺得好少事, 好聽未開囉, 我又唔係真係咁發燒要咩原音, 對於一個聽歌既人黎講最緊要就係好聽架姐, 自動較EQ較得好聽你估容易? 至少我覺得方便唔洗隻隻要我TUEN丫。不過SONY真係.......可唔可以唔好咁自私精。
2014-01-28 01.31.16.jpg

評分

參與人數 5威望 +51 金錢 +53 收起 理由
黑翼菜鳥 + 3 精彩報告
xiongski + 5 + 5 用家心得
hiyori + 28 + 28 精彩報告
PCMM1 + 5 + 10 精彩報告
斯路 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

星級玩家

ZX1+PHA2?
Why???
btw...
Sony 套裝加乘,是常識吧

專業玩家

domikase 發表於 2014-1-28 02:47
ZX1+PHA2?
Why???
btw...

加左又高幾班,不過出街其實唔加都夠聽,不過見佢可以隊落電腦聽dsd未買埋囉。係常識不過無諗過落差大成咁姐

星級玩家

甜鬆潤 發表於 2014-1-28 03:25
加左又高幾班,不過出街其實唔加都夠聽,不過見佢可以隊落電腦聽dsd未買埋囉。係常識不過無諗過落差大成 ...

套裝加乘… 每加一樣又毒多一重
咁zx1 係digital 出俾pha2 解定點?

換句話講,師兄你而家係zx1+pha2+h3 啦喎…
唔…
好甘…
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

新仔玩家

師兄形客得好生動。少有既ZX1正評。
其實我對ZX1真係有期待架終於多返少少正評
言下之意,師兄覺得ZX1聽古典樂(大編制?)無AK100咁好聽?

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

多謝師兄分享

6萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銀耳朵學員76-FC 黑鑽石勲章

QQ
多謝分享 !!!

高級玩家

師兄,想問有無聽過Jazz同女聲,感覺如何?因為我有xba4,諗緊入唔入呢!

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

多謝師兄既分享!
我當初試又真係無用SONY既產品黎試
只係用自己聽開既歌同耳機黎試

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

好壞評參半的其中一個可能是 ZX1 挑機 ..... Ooop,係挑耳機先啱!

剛看了篇 ZX1 配 W5000 的非常正面推介,這隻是 102dB/mW, 40 ohms 的耳牛,而 Sony H3 的靈敏度是達 107 dB/mW (40 ohm @ 1kHz)!

可能低阻抗低靈敏度是 ZX1 的弱配,ZX1 用家不妨從高靈敏度, 32-50 ohm 的5耳機入手,睇下會唔會搵多 D 絕配,選擇多左,自然多 D 人會被毒了。

純粹數字推敲,唔信既當無睇過!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50