設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: 小瑟

[主題新聞] 向八十年代致敬 - 《殭屍》導演 麥浚龍專訪

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

導演用影像用故事去說話。100年後,好的電影依然長存,但導演未必個個清楚。哩類訪談對導演黎講只係為部電影加多幾個注腳。牽涉人品嘅話題,導演唔願見到,觀眾唔想知道。電影嘅野,如果因為導演為人而趕客,導演無咩損失,跟佢搵食嘅製作團隊先至無辜。

哩套《殭屍》就係一部由出色演員﹑CG美術及暴力美學支撐的作品。但距離佳作仲有一段距離。劇情唔再講,就係電影入面人物嘅關係及定位都處理得唔夠水準。

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

唔好因為佢後生同前衛既打扮而戴有色眼鏡去睇呢套戲!可能我老餅,對於呢 d 向香港電影致敬,向本土電影題材致敬;好有共鳴!呢套戲上影時,我有入場欣賞過!(居然有師兄話幾時上畫!暈!)先不論整套戲是否上成之作,那份向本土電影致敬、向老一輩藝人致敬既精神;就值得買票入場支持!片中錢小豪呢個角色,就正正反應左電影業由盛轉衰既情況!但係佢無放棄,只要還有一口氣;仍要收服最後一只疆屍!正正就道出香港電影,亦可以話香港人的近況!你回到基本,回到你出身既公屋!係咪咁就玩完?香港電影、香港人就係咁樣!尖沙咀、北區,以前屬於我們的,現在都被人搶去!我們只能回到我們生長的地方。是否就沒有機會了?導演告訴我們,還是有希望的!我們還可以放手一博的,那怕和疆屍同歸於盡!
除左內容,片中老一輩演員既演出;實在精彩!錢小豪、陳友不在話下!包姐演出,更係技驚四座!唔明點解今屆金像獎只提名最佳女配角,不是最佳女主角!包姐在片中與吳耀漢只是生活鎖事,但就反映出那份細水長流既愛!愛只是閒話家常、愛不是驚天動地!亦不是年青人既專利!講住咁多先!謝謝!

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

小瑟 發表於 2014-1-28 09:27
我自己其實本身都好小留意 JUNO, 不過呢套戲真係人人都話OK, 就連我老婆睇左都話好(佢睇戲都好Q口的), 而 ...

其實我另一樣佩服同敬佩佢對呢套戲既精神係....

佢肯花心機去搵返大部份當年既演員, 就好似鍾發咁, 我差d唔記得佢呢個角色, 真係望多兩望至認到原來係佢, 確實好懷念......

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

blindfaith3by8 發表於 2014-1-28 13:34
啊寶~又名TK定KT...
基本上silly thing 就係juno阿哥開...

屋企有錢, 阿哥叻, 又肯俾錢細路去咁做或達成夢想都好, 其實對佢呢套戲本身應該無咁大關連既....

就好似王晶咁, 佢的確好多戲係唔掂, 但...賭神又真係好睇嗰下激死人....

haha

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

g
maskedtsang 發表於 2014-1-28 16:56
唔好因為佢後生同前衛既打扮而戴有色眼鏡去睇呢套戲!可能我老餅,對於呢 d 向香港電影致敬,向本土電影題 ...

包姐最正個場...是.圍住死鬼老公訴說、一個人帶住來演、又笑又哭、一個鏡頭直落到尾, 簡直係堅啊!!
佢已經係我心目中的最佳女主角!!
(Post76 Android 手機版送出)

禁止發言

76-FC 藍寶石勲章

小瑟 發表於 2014-1-28 09:22
佢二兄弟有對比........咁另一個即係邊個呀????

麥浚翹,乳名大寶,又稱阿寶、TK氏,身兼香港多元化品牌Silly Thing及雜誌《Milk》、《Cream》、《Tea》及《Milk X》的創辦人。是香港著名的潮流領導之一。他的父親是香港富商麥紹棠,而弟弟則是歌手麥浚龍。
簽名被屏蔽

高級玩家

佢都幾投入,拍完重著清裝...

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

退錢

鉑金玩家

Hon 發表於 2014-1-28 00:51
如果講佢個人, 我只可以話唔恨得咁多, 佢可以做到咁多自己鍾意做既事....

呢套戲拍出黎個反應已經証明一 ...

佢起碼好過拍《天機》的大陸富豪吧

1萬

鑽石玩家

teddy 發表於 2014-1-29 18:14
佢起碼好過拍《天機》的大陸富豪吧

天機應該係各方面都搞得差, 夾夾埋埋變左套爛片haha