設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] 真係估佢唔到的 <私人訂制> (有內容)

專業玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

先旨聲明, 不談政治

我對中國都有反感, 但我對中國電影絕無反感, 所以只要提材 / 演員吸引我都會睇

2 (2).jpg

呢套吸引我去睇最大主力係白百何, 佢真係正到爆
(請容許我不斷HARD SELL, 真係人見人愛, 車見車載)

故事內容主要係講一間公司, 4個人點盡心盡力咁去令一D人實現佢地一D不可能的夢想
佢地有句誓詞 : 成全別人, 噁心自己
加上睇埋預告片, 相信好多人都以為係套輕鬆攪笑賀歲片

呢個只係外表的包裝
實際上係一套諷刺緊中國現今社會上的陰暗面
整套戲主要有三個故事+一個好大膽的bonus結尾, 最後果個更令我有d擔心馮小剛同葛優仲有冇機會拍戲.....

先講頭三個故事 (之前有個短短地的, 幫助了解各人的工作)
一個替三名被查處領導開車的司機, 夢想成為領導, 仲要係清如水廉如鏡的領導 (p.s. 係夢想)
一個俗到爆炸的導演 (係咪借鏡王晶呢? ) 想擺脫一身俗氣, 成為一個好似王家衛般的 ""藝術家""
一個心地善良的清潔工好人有好報, 可以有一天時間好似灰姑娘般搖身一變成千億富豪

實踐夢想過程中, 為左成全白日夢者 (客人) 所想所求(當然唔會簡單啦), 四個扮鬼扮馬, 攪盡腦汁, 精心計劃執埋手尾, 甚至三點色上陣色誘 (其實都無乜好康場面 ), 結果每個人都成全到自己個夢想, 亦帶出夢想有時未必如你所想咁好 / 要負出好多好多

而第一個故事更係諷刺現今中國官場風氣, 貪污互利色慾關係等, 第三個就諷刺中國的暴發, 多錢多到每日要洗幾百萬的生活係幾咁荒唐, 幾咁糜爛 (第二個故事恕我睇唔明, 仲要見到成龍, 真係乜mood都無哂 )

但前面d故事都係暗喻, 都係講D又唔講D咁道出現今中國的問題, 然而去到結尾, 工作完成後卻真正的黎料了!!!
葛優提出今日定明日(戲內) 係一個叫 "世界道歉日", 更想推廣至全中國, 以逢人都道歉黎緩解一下人民心中的屈結, 於是各人各自向最應道歉的大自然出發!
白百何在北京向陽光向天空道歉, 因為城市的急速發展, 天空被霧霾籠罩, 空氣變得污濁
李小璐在一處山區向山坡上的樹林道歉, 以前係一大片一大片的樹林, 而家因為過度伐木而只餘下一小片僅存的樹木
鄭愷去左一個草原向草原道歉, 因為果到發現煤礦, 所以被掘至一個又一個的坑, 原本綠油油的草地變成像被磒石雨撞擊而成的爛地
葛優去到一條河附近向河道歉, 原本孕育生命, 清淨的河水被污染成五顏六色, 發出惡臭

4個道歉毫無掩飾地去表示中國急速發展的同時, 有幾多原本美好的東西被一 一消滅..............

呢個結尾真係好大膽, 我好佩服馮小剛同葛優呢種勇氣, 老實說, 要咁兜頭落中國面, 俾我係老闆/投資者一定驚

P.S. 白百何真係好鬼死靚
陳羽凡實在太幸福了!!

評分

參與人數 1威望 +50 收起 理由
SonSon + 50

查看全部評分

6萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銀耳朵學員76-FC 黑鑽石勲章

QQ
我都會嘗試吓睇睇

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

葛優拍既冷笑片不嬲唔錯, 加上喜愛既白百何, 可惜上畫戲院少, 應該會等碟出

專業玩家

SonSon 發表於 2014-1-27 10:17
葛優拍既冷笑片不嬲唔錯, 加上喜愛既白百何, 可惜上畫戲院少, 應該會等碟出{:6 ...

我都想搵返葛優之前套 <甲方乙方>, 有聞私人制訂係甲方乙方的改版

鉑金玩家

ryan2012 發表於 2014-1-29 15:01
我都想搵返葛優之前套 , 有聞私人制訂係甲方乙方的改版

《甲方乙方》已經出咗大陸版藍光

專業玩家

其中一段好震撼的 "道歉", 睇完真係好感慨

http://tv.sohu.com/20140108/n393173596.shtml

黃金玩家

多謝分享

高級玩家