設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Andykong

[教學] DAP 輸出功率

銀級玩家

扮女人玩毒forum
Hehe

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

柏崎夜空 發表於 2014-1-27 03:26
原本小妹想入來學習,但愈睇愈想笑,識物理就知道上面講既野好鬼誤導,而且一睇就知道係東抄西抄,連mV, mW ...

其實樓主一早已經為自己辯護左

無錯, 因為數據中性但解釋卻可能存在誤解呢!

所以師姐不彷分享下比大家學下野!

評分

參與人數 1威望 +3 收起 理由
柏崎夜空 + 3 我唔係黎收兵,吹水歡迎

查看全部評分

總受

新仔玩家

CosmicHolyGhost 發表於 2014-1-27 08:26
扮女人玩毒forum
Hehe

見識到毒男思維了…キモイ…
人毒既時候正常興趣都會變晒毒野,唔怪得毒男無女啦,god bless you

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
jasone_ti + 10 + 10 師姐收我做兵!!!!

查看全部評分

新仔玩家

柏崎夜空 發表於 2014-1-27 10:12
見識到毒男思維了…キモイ…
人毒既時候正常興趣都會變晒毒野,唔怪得毒男無女啦,god bless you ...

咁又唔係,係毒男就冇女嘅!

科林玩家

樓主呢~~~係咪仲計緊數~~~
(Post76 Android 手機版送出)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

柏崎夜空 發表於 2014-1-27 03:26
原本小妹想入來學習,但愈睇愈想笑,識物理就知道上面講既野好鬼誤導,而且一睇就知道係東抄西抄,連mV, mW ...

有人指正就最近好啦,真心的,我錯了你幫我抖正,是塞錢入我袋,所以只要肯清楚指出錯處並提出更正,令我和廣大讀者受惠,我第一個拍手掌支持的。錯,並無任何大不了,錯而不過才是大害。

文章其實只有一個目的,就是幫大家在睇 DAP 產品資料時,對 output 數據的不同單位和表達方法可以互相換算和比較。所以除了一條 formula 之外,其他都只是用 spreadsheet 計算出來然後 screen print 成 jpeg 來分享,如果我有計錯數的話,可否幫下忙 update 下大家呢?

Sony 其實是所有 DAP 提供最小數據的廠方,output impedance 和不同負載下的數據一蓋欠奉,如果再講小 D 的話,咁便只有唔講了。不過我都有提到 Sony 的 digital amp 可能和傳統的 amplifier 有別,只能用「有待查証」的 status 來比較,也不算是針對他吧!

Typo 果然是有的,但如果話因為有 typo/inconsistency 所以懷疑這是抄襲,是武斷了 D 吧?這方面似是意氣說話,大家不如關注內容好過作無謂既人身功擊啦!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

CosmicHolyGhost 發表於 2014-1-27 08:26
扮女人玩毒forum
Hehe

其實上網討論,大家無謂著眼年齡性別職業甚至富貧。Online forum 齯最正的地方就是你只看到我寫的文字,而看不到我個人,或者我係隔離黃師奶用男仔名上網吹水呢? 所以是男是女,是扮男還是扮女,其實不算是一個話題吧!
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

jasone_ti 發表於 2014-1-27 08:58
其實樓主一早已經為自己辯護左

又唔係辯護既,道理用得係人道,自然都用得係自已度,我認為人誤解,人地都可以認為我誤解,但最好就唔好離開越辯越明這個原則啦!手指指既打個招呼咪算囉,肯交流討論修正認錯改正的,才是網上朋友嘛!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

mu779uppy 發表於 2014-1-27 11:31
樓主呢~~~係咪仲計緊數~~~
(Post76 Android 手機版送出)

係等緊人教我計啱條數

銀級玩家

Andykong 發表於 2014-1-27 12:10
其實上網討論,大家無謂著眼年齡性別職業甚至富貧。Online forum 齯最正的地方就是你只看到我寫的文字, ...

you are right... I am just a little frustrated with this regular trolling. I appreciate your effort to consolidate the technical data of different DAPs (not that I completely understand all of it) but people who register an account just to knock it without contribution is of very little value of the discussion. This forum does allow this constant trolling without taking any action.