設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ming

[電源線] SOUND FROM HEAVEN

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

-  首先 , 你以前條線唔係雞野 , 以前既 " 音色/音場/音質 " 你已經聽慣左 ,
   基本上係 ok 既 , 啱唔啱先
-  好啦 ! 換左 D 新野落去 , 不論 線材好 ; 器材好 , 頭嗰幾吓 肯定 會 嚇到你
    唔想去聽 , 全部野會變晒 一 PAT 屎 , 真係走都走唔切
(無錯...禽晚在失望之中訓覺.....哈)
-  就係甘樣 , 隔一晚又隔一晚 , D 野開始返晒黎不突止 , 重會有好多好多其它野
    都走埋出黎
-  小弟個人所感受 , 一插新野 , 成套野都要 " 時間 去 磨合 " , 除左成套架生 ,
   小分重發覺 連個 " 聆聽環境 " 都要 比套野 重新 去 適應
先恭喜 火機兄 第一吓 就 感受到 " 人聲好出 " & " 低頻好勁 " (呢方面絕對認同), 而家好似只係
要解決 個 " 音場 " 唔夠闊 , 小弟個人意見 : -
-  首先呢條線 係肯定 比到 " 闊音場 " 既效果 , 但唔係話 首首歌 都會 好闊
-  以前你聽到 音埸闊 , 可能唔係闊 , 只係散 , 而家你聽到既音場係 " 集中 " 返 ,
   每樣樂器 都 係你面前 排好晒位
-  可能 有 D 歌 係比唔到  " 闊音場 " 你既  , 你最好再細心 D 去搵搵 D 歌 可以有效果
-  再黎就係個 " 接駁 " 問題 要 試來試去 , 你而家係咪 行 BI-AMP
    ( 4 出 AMP - 2 入 SPEAKER )  ???? (而家用bi-wire呀.. 2出4)
-  你用 AV AMP 聽歌  , 可唔可以 BY-PASS 晒 AV AMP 裡面 所有野 ,
   例如 淨行 什麼 PURE DIRECT 等等 之類 (有呀, 已經用緊pure audio)
最終嗰句 , 比 D 時間 條線 RUN-IN , 比 D 時間 條線 同其它 架生 磨合先 .
最緊要一樣野 每日 聽著 個變化 , 再慢慢微調返 .

總括.... 我都係咁諗.. 煲下佢先...始終我覺得PX 唔係雞野.... 多謝公公意見

1萬

黑鑽玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

天堂之線 音場真係幾闊 中音和高音好出下 BASS量又唔覺多
比起條BELDEN 1810A BASS勁多

咁既價錢 超值
莫思身外無窮事
飲盡身前有限杯

銀級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

火機兄 , 唔使客氣 , 都幫唔到咩野手 !
再加埋 Ming Sir 意見  :  音場真係幾闊 . 你應該暫時可以鬆一口氣 !

再研究吓 :  -
1 )  行 BI-WIRE 2 出 4  :  
      -  RUN-IN 好對線 可以 試吓 改成  " 2 出 2 + JUMPER "
      -  我就行緊  " 2 出 2 + AQ JUMPER " 個人認為最啱口味
       -  我都試過晒 " 2 出 4 "  , " 淨插 HF " , " 淨插 LF " , " 打斜插 "
      -  真係 要 試暈晒 , 搵一個最啱自己口味 既 插法
2 )  AV AMP 已經 利緊 PURE AUDIO 點解 重可以  " 調 BASS " ,
      唔係 嘜都 冇得較 值出 既咩 . 小弟 冇 新款 AV AMP , 請指教 !!!

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

天堂之線 音場真係幾闊 中音和高音好出下 BASS量又唔覺多
比起條BELDEN 1810A BASS勁多

咁既價錢 超值
ming 發表於 2009-8-21 14:21

唔明, 是否BELDEN 1810A BASS量多D咁解呀?

1萬

黑鑽玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我係行BI-WIRE + WBT蕉插(舊野) 好過BI-AMP

我用ONKYO 806 都係 PURE AUDIO 即出 無得較高 低音
莫思身外無窮事
飲盡身前有限杯

星級玩家

我係行BI-WIRE + WBT蕉插(舊野) 好過BI-AMP

我用ONKYO 806 都係 PURE AUDIO 即出 無得較高 低音
ming 發表於 2009-8-21 14:34

有得教...係tone control 都教, 高音同低音由 -10db 至 +10db, 正常位係0. 你試下啦...
bi-wire 真係好過 bi-amp?

1萬

黑鑽玩家

係咩 有得較嫁 得閒試下先

只係我覺得嗟 BIWIRE 好過 BIAMP
可能你覺得 BIAMP 好呢
莫思身外無窮事
飲盡身前有限杯

星級玩家

係咩 有得較嫁 得閒試下先

只係我覺得嗟 BIWIRE 好過 BIAMP
可能你覺得 BIAMP 好呢
ming 發表於 2009-8-21 14:47

有嫁..... 禽日換左px, 我要將bass -2db

銀級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

火機兄 ,
-  可唔可以 將 AV AMP 變成 DIRECT 之類甘樣 呀 , 有得較 TREBLE / BASS
   好似唔係 直出 噃 , 直出 先可以 " 原汁原味 "
-  其實我都想講 , 但未玩過唔敢亂比意見 , AV AMP 裡面 所謂 既 BI-AMP ,
   真係唔搞好過搞 , 去完 AMP - 1 , 又去 AMP - 2 , 再出 SPEAKER ,
   咪得過亂字 , 聽歌 好似係 越 DIRECT 越好

星級玩家

火機兄 ,
-  可唔可以 將 AV AMP 變成 DIRECT 之類甘樣 呀 , 有得較 TREBLE / BASS
   好似唔係 直出 噃 , 直出 先可以 " 原汁原味 "
-  其實我都想講 , 但未玩過唔敢亂比意見 , AV AMP 裡面 所謂 既 BI-AMP ,
    ...
KUNGKUNG 發表於 2009-8-21 14:55

(1) 如果direct 會變左2.1, pure audio 就係純聽歌, 算叫做最原汁原味, 或者將高低音去晒 "0"
(2) 佢個bi-amp, 其實好似將佢分開2 part, 正常前置就駁喇叭高音, 後中置出位就去喇叭低音.... 咁就好似變左4 出 4 咁....