設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Edmond2006

[請教] 光纖轉同軸問題!

專業玩家

好多謝咁多位師兄神咁早都咁踴躍回復小弟既低能問題!我好Q多問題(個人)即係上面師兄話可以將Xbox,PS4等等既HDMI插落個M到,咁個M就會出到DTS?咁唔洗插PS4光纖都出到架?個M就一條HDMI插電視出畫面啦?係咪咁?即係個AMP其實就係集線器!
另外我個部Philip5.1套裝機,佢5隻喇叭線係插入個Sub到,再由個Sub有條類似電腦VGA線既物體插落個DVD機到出聲架……咁如果買個AMP係咪用唔返架啦?如果係有無咩平平哋既AMP套裝機連喇叭介紹?THX ALL師兄!

鉑金玩家

Edmond2006 發表於 2014-1-23 11:21
好多謝咁多位師兄神咁早都咁踴躍回復小弟既低能問題!我好Q多問題(個人)即係上面師兄話可以將Xbox,PS4等 ...

好多謝咁多位師兄神咁早都咁踴躍回復小弟既低能問題!我好Q多問題(個人)即係上面師兄話可以將Xbox,PS4等等既HDMI插落個M到,咁個M就會出到DTS?咁唔洗插PS4光纖都出到架?個M就一條HDMI插電視出畫面啦?係咪咁?即係個AMP其實就係集線器!

用一條hdmi就夠, 唔使再用光纖, 出到dts, 您可以將amp睇成為一個集線器

另外我個部Philip5.1套裝機,佢5隻喇叭線係插入個Sub到,再由個Sub有條類似電腦VGA線既物體插落個DVD機到出聲架……咁如果買個AMP係咪用唔返架啦

果5隻specker, 如果想用返, 應該可以cut左果插頭, 裸線入amp, 但個sub仔就未必用得返.

如果係有無咩平平哋既AMP套裝機連喇叭介紹?

平平地可以睇睇呢套, $3xxx 連喇叭
http://www.post76.com/wordpress/?p=46675

專業玩家

唔該晒Good師兄!部機好似唔錯呢^^邊度有得買架?

鑽石玩家

金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章

係風宅聽過, 都唔錯...
我仲打算買俾我屋企個長者...

Pioneer HTP-072 5.1聲道4K家庭影院套裝 (3D 擴音機, 重低音及衛星揚聲器)

Price.com 話 2.5K 咋
Turntable: Yamaha GT-2000L
Phono Preamp: ASR Mini Basis
CAS: Innuos Zenith MkII
DAC + Pre: Goldmund Mimesis 11
Active Speaker: Goldmund Logos Tower

專業玩家

長者……我諗佢個小喇叭會唔會差過我個套裝喇叭?

專業玩家

咁Onkyo HTS 3500好定Pioneer HTP-072 5.1較好?THX唔係好識分別……一部就行到4 K?Pioneer凶澤做緊特價$2190……Onkyo個部就無賣!

鉑金玩家

咁p仔底玩d, 2千頭, 第日升級成套唔要都唔肉赤, 打機夠晒~

專業玩家

另問其實兩部係咪都差唔到架咋?第時升級唔係換過晒D喇叭就可以咩?THX

鉑金玩家

Edmond2006 發表於 2014-1-23 17:46
另問其實兩部係咪都差唔到架咋?第時升級唔係換過晒D喇叭就可以咩?THX

第日升級喇叭, 會發覺部amp唔夠力推, 就會升埋amp

鉑金玩家

P仔背部

安仔背部

照計安仔會多用途d, 不過貴千幾, 如果唔諗升級的話, 用黎打下機, 呢部夠用d
但如果ching只係諗住應付下一時所需, 玩一排都升級既話, p仔就好d, 話晒平, 2千頭, 真係買部好d既 blu ray 都唔夠, 跌左唔肉赤