設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: dicky0411

[請教] dac問題

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

biid 發表於 2014-1-19 14:38
iusb用雙頭線出,功效會明顯比同一款線嘅單頭版好
雙頭線吾係部部機都夾,係米指有d機檢測唔倒 ...

雙頭線又吾係傳說中甘神, 市場上可買買到貨有的都好過佢, 百貨百客啦, 我自己就吾BUY佢呢條線

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

biid 發表於 2014-1-19 14:43
其實前後各一條真係好難升上去
無咩可能下下兩條高階usb咁上。
所以我早排都放左iusb,用唔食u ...

如果係用USB攞訊號, 呢舊野係有改善, 吾一定係攞電,

我之前都吾信呢舊野, 係借左番來玩用過, 真係得先至認輸俾錢

高級玩家

jaffeinism 發表於 2014-1-19 14:45
雙頭線又吾係傳說中甘神, 市場上可買買到貨有的都好過佢, 百貨百客啦, 我自己就吾BUY佢呢條線 ...

我唔係講緊ifi果條雙頭線吖,
我係指雙頭線呢個種類

ifi果條,講真我覺得直頭唔掂添...

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

biid 發表於 2014-1-19 14:48
我唔係講緊ifi果條雙頭線吖,
我係指雙頭線呢個種類

反正我覺得單線都OK, 就無再考究呢個類別了...

高級玩家

jaffeinism 發表於 2014-1-19 14:47
如果係用USB攞訊號, 呢舊野係有改善, 吾一定係攞電,

我之前都吾信呢舊野, 係借左番來玩用過, 真係得先 ...

iusb主要係處理電源問題,
齋經usb攞訊號亦會傳送source果邊嘅電源雜訊,
例如,一部完全無搞電嘅desktop係電源雜訊就好明顯,
用iusb可以改善有關問題。

但係如果用線牛/電池出 cubox/raspberry pi/pogoplug 果類架構簡單嘅小型電腦,
由於佢地本身雜訊已經比desktop少好多。
iusb嘅效果亦會較為唔明顯。

高級玩家

jaffeinism 發表於 2014-1-19 14:52
反正我覺得單線都OK, 就無再考究呢個類別了...

無法嘅,始終市面無咩高階雙頭....
又無咩可能硬將人地廠出條單頭改做雙頭....

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

biid 發表於 2014-1-19 14:54
iusb主要係處理電源問題,
齋經usb攞訊號亦會傳送source果邊嘅電源雜訊,
例如,一部完全無搞電嘅desktop ...

iusb主要係處理電源問題,@ iusb 佢其實就係一張濾波卡 ... 呢個佢地初初出個陣我都未知, 係做左用家之後諗下諗下先知

但係如果用線牛/電池出 cubox/raspberry pi/pogoplug 果類架構簡單嘅小型電腦,
由於佢地本身雜訊已經比desktop少好多。
iusb嘅效果亦會較為唔明顯。

@raspberry pi我有興趣, 但吾知點入手, 呢舊野好似行LINUX, 舊野係吾貴, 但老鼠拉龜無從入手...同埋又吾知點操作...

不過其實如果有兩台機試聽, 甘會即時比較到

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽鑽石勲章

biid 發表於 2014-1-19 14:07
agree,iusb power對要攞usb電dac嘅表現有好大改善
不過一手iusb power都要成千五,
仲未計要 ...

ching , 請問 iusb power 可以傳dsd signal 嗎?

如可以, 咁 iusb power + 雙頭usb線 + ud-501 會有大改善嗎? many thx~

高級玩家

jaffeinism 發表於 2014-1-19 15:02
iusb主要係處理電源問題,@ iusb 佢其實就係一張濾波卡 ... 呢個佢地初初出個陣我都未知, 係做左用家之後 ...

其實果幾款都可以行linux,用佢地玩cas嘅,多數亦會灌番個linux os佢地。
基本上只要set好曬系統裝好mpd(網上有教學,亦有香港師兄寫過中文版),
再用ipad/ipod/andiord下載番mpd 嘅 remote,就可以remote控制。

iusb有佢嘅效果,不過玩到中高階線我就覺唔抵了,
例如 農夫 challenger => IUSB => 農夫 challenger,
咁我不如用兩條challenger嘅錢升一條usb好過。
如果iusb尾出d平usb線,又隨時拖累曬...
再加上整好source,dac電後,佢效果輕左唔少,所以我都係放棄左,
依家一身輕曬,usb線易升好多

高級玩家

20120820 發表於 2014-1-19 15:05
ching , 請問 iusb power 可以傳dsd signal 嗎?

如可以, 咁 iusb power + 雙頭usb線 + ud-501 會有大改 ...

只要你部source同dac support倒就可以傳dsd,
基本上 iusb power 對呢方面無影響的

ud-501唔係食usb電,所以主要睇你source果邊電源搞成點,
仲有如果你依家用緊中高階價錢嘅usb線,我覺得未必抵玩。