設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: LCCI

[討論] 新手新居入伙小UPGRADE (Dali Ikon 6 MK2) 新加Dali on wall P.9#89

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

keke323 發表於 2014-1-22 22:36
ching 有無聽埋 ikon7

我唔敢聽ikon 7.....我驚一聽就再俾多d.....

本來budget 係7千一對 前置.....
最後變左一個double.......
再聽ikon 7就不得了

前後聽過

monitor audio rx-6
dali ikon 5
dali ikon 6
sonus faber toy
kef r500

但聽都係鐘意ikon 6 個種感染力
DENON X3600H
DALI IKON 6 MK II
DALI IKON VOKAL 2 MK II
DALI IKON ON WALL MK II
SUNFIRE HRS-10
OPPO 103D
PS4/PS3
Sony BRAVIA XR 55X90J
LG 55UB9500

3萬

白鑽玩家

- KK-

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

LCCI 發表於 2014-1-23 09:16
我唔敢聽ikon 7.....我驚一聽就再俾多d.....

本來budget 係7千一對 前置.....

其實唔好睇 ikon7 咁大隻以為低音一定好 boom, ikon7 係人聲方面處理得更好,更突出
Ching 應該聽埋隻 ikon7嘛
【苦盡甘來】

3萬

白鑽玩家

- KK-

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

momolee 發表於 2014-1-23 09:14
Keke 鬼 依家用緊咩喇叭?
都係dali ?

用緊咩喇叭就唔好提
不過黎緊 Dali 係我目標之一
【苦盡甘來】

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

keke323 發表於 2014-1-23 09:30
用緊咩喇叭就唔好提  
不過黎緊 Dali 係我目標之一

其實出面影音鋪頭成日都見到有dali 喇叭賣, 有機會都想試聽下
我見呢度都有唔少ching 用dali。。。

3萬

白鑽玩家

- KK-

momolee 發表於 2014-1-23 09:39
其實出面影音鋪頭成日都見到有dali 喇叭賣, 有機會都想試聽下
我見呢度都有唔少ching 用dali。 ...

試下又唔洗錢既

黃金玩家

放心 一定唔會另你失望

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

試啦試啦!

包你唔會失望
OPPO 103D
PS4/PS3
LG 55UB9500

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

LCCI 發表於 2014-1-21 09:16
Ching.......5010....好貴.....買左食成年食樹皮

想平D, 買二手3009 或5009 law
Pioneer LX59; Emotiva XPA5
Focal 826V, Dali Vokal2, OMD5, Klipsch RS52, RB41 II
KK MX700, JL E110
CA 751BD, Lumin D1, Naim XS2
Rainbow Fish

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

唔經唔覺玩左對dali ikon 6 三個月,覺得包圍感仲係差d,睇左好多隻後置,最後都係覺得一套西裝係最好。

所以呢兩個月死慳死底都要儲錢買dali on wall。

由舊既audio pro image 12 升上dali on wall,包圍感好左好多,唔會有d 聲係夾夾不入。

以前用audio pro,細細隻,容易擺位

以前用audio pro,細細隻,容易擺位

盒on wall 個盒有返咁上下大細

盒on wall 個盒有返咁上下大細

差不多係audio pro 一倍咁大隻

差不多係audio pro 一倍咁大隻

整個祼照係下

整個祼照係下

大隻到可以放晒麥兜全家

大隻到可以放晒麥兜全家

試king kong 最後爬上帝國大廈一幕,螺絲飛機飛來飛去,包圍感一流

試king kong 最後爬上帝國大廈一幕,螺絲飛機飛來飛去,包圍感一流

再試埋小李演唱會 - 藍月亮一曲,d 口琴係前中後置出,好以係現場一樣

再試埋小李演唱會 - 藍月亮一曲,d 口琴係前中後置出,好以係現場一樣

評分

參與人數 5威望 +50 金錢 +50 收起 理由
wadee + 10 + 10 精彩報告
keke323 + 10 + 10 超正!
louis001 + 10 + 10
qq1122yq + 10 + 10
Samson2011 + 10 + 10 超正!

查看全部評分

OPPO 103D
PS4/PS3
LG 55UB9500

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章