設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: turbines

[藍光播放機] 我都忍唔住,入左9700

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果唔係用RCA出AMP的話, 呢個係唔洗SET的!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

momolee 發表於 2014-1-17 19:49
聽CD 好聲嗎?
可否講下聲底點架?
今日有POST 話TST 做緊9700 特價..........  ...

MOMO兄, 我同你都係LIKE SUNNY的, 比個5我先!!

其實BR機聽歌, 點都唔會好過同價位既CD機, 始終多左份畫面既板係機內, 而畫面解碼既板會產生非常非常之多既 JITTER, 除非廠商用好大心機去阻隔呢個問題, 如果唔係內部既干擾一定比CD PLAY大好多, 又點可能會好聽得過只有CD解碼既CDPLAYER呢!!!?

小弟個人意見, 不喜勿插!!!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

wadee 發表於 2014-1-17 22:54
我個人覺得聽cd用rca,用9700解碼,好過hdmi5010解碼~

HDMI聽歌要靚, 條線要1M內同防干擾要做得超好先可能有得同RCA比!!!

Post76玩樂網.

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

小瑟 發表於 2014-1-23 08:54
MOMO兄, 我同你都係LIKE SUNNY的, 比個5我先!!

其實BR機聽歌, 點都唔會好過同價位既CD機, 始 ...

比番個5 大王先
多謝解說,呢樣野其實都好多人都好似你咁講,道理我諗大約好似
電話出d 聲好難會好過到部player 差不多道理。。。
只係我一心對9700 存有幻想空間者

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
小瑟 + 10 回應你個5~~~

查看全部評分

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

jc9314 發表於 2014-1-23 08:43
星期二係上水豐澤買$2990...
本身同尖咀大埔分店一樣...初初開$3499...
再問下有冇平d...sales就話其實優 ...

我都係上星期係中環凶宅買,初時開3499,跟住同佢講,沙田凶宅做緊2990,跟住佢話做2990俾我,另外俾多10% 加夠3年保養

$3300落樓,加三年保,正

評分

參與人數 1威望 +120 收起 理由
小瑟 + 120 精彩報告

查看全部評分

DENON X3600H
DALI IKON 6 MK II
DALI IKON VOKAL 2 MK II
DALI IKON ON WALL MK II
SUNFIRE HRS-10
OPPO 103D
PS4/PS3
Sony BRAVIA XR 55X90J
LG 55UB9500

5萬

總版管

momolee 發表於 2014-1-23 09:04
比番個5 大王先
電話出d 聲好難會 ...

如果你頂得住菲仔D公子病, 你去馬都無防既~~

Post76玩樂網.

5萬

總版管

LCCI 發表於 2014-1-23 09:21
我都係上星期係中環凶宅買,初時開3499,跟住同佢講,沙田凶宅做緊2990,跟住佢話做2990俾我,另外俾多10 ...

我精左你9700個POST, 見你肯造福人群咁正~~

Post76玩樂網.

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

momolee 發表於 2014-1-23 09:04
比番個5 大王先
電話出d 聲好難會 ...

其實我都係買9700 有幻想空間,

3千多價錢,有靚cd 聲,有靚bluray player,可以係network 囉 NAS files 聽歌睇戲。

相比oppo 103D 平左差不多2千個大洋.....雖然知道oppo 讀media 能力好強!但平成60% 都咪話唔吸引.....

另外明知9700 有d 小問題,但適應左又無乜野

最緊要用雙hdmi輸出,避開d bugs
OPPO 103D
PS4/PS3
LG 55UB9500

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

小瑟 發表於 2014-1-23 09:24
我精左你9700個POST, 見你肯造福人群咁正~~

多謝師兄 精左我個post.....

其實呢兩個星期,不斷咁試佢d bugs.....

識得避開,9700可以好好用!

好多bugs....係我不斷咁試來試去,轉唔同mode 搞出來,正常睇戲、聽歌,又點會轉mode......
OPPO 103D
PS4/PS3
LG 55UB9500

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

小瑟 發表於 2014-1-23 08:56
HDMI聽歌要靚, 條線要1M內同防干擾要做得超好先可能有得同RCA比!!!

我用AQ VOKDA 1M HDMI同一條兩百幾的秋葉原6n單晶銅rca相,hdmi新買回來時即插黎聽,雖然VOKDA分析力好同細緻,但覺得條平價RCA音樂感好好多,條hdmi再煲幾日,感覺好些,但都是喜愛rca的聲,早兩日借左條mit mitrax 3i rca試,base又正好多,條hdmi冇得比~
AV AMP: PIONEER SC-LX904
POWER AMP: CROWN CT8150
BDP: PIONEER BDP-LX800
TV: SONY 65X8500B
OPTOMA UHD51
RYTHMIK E15
JBL ARRAY 1000(F)
JBL ARRAY 880(C)
JBL CONTROL 28(S+SB+TF+TB)