設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[教學] 話zx1唔好果d入一入黎

關閉 [複製鏈接]

科林玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

zx1肥?腫?冇層次冇空氣感?
仲有人拎垃圾dx50比?
個個拎隻虧到冇得再虧既w4r去試
你地對耳砍掉重鍊好過啦

zx1似肥佬喎,睇怕你去做聽力驗查都肥佬多嘞
我都忍你地好耐啦
ak120 dx50依d垃圾都吹到上天
乜叉野都換哂佢又叫mod
都唔知係咪成班未聽過正常野既傻人比人昆
定係衰左唔認
連ma8依舊豬紅都可以吹到咁多頁,仲要配ie800喎,真係大陸聲典範呀

仲有呀班乜鬼突宮仲叻仔,一個自己中文屎就算啦,比人串都唔知,係都要學人書面語寫又唔知行文幾多沙石xx(最勁係咩?係竟然多人讚佢有文彩真勁丫嘛,都唔知咩世界,上論壇之前學好d中文啦唔係點討論呀.另一個有錢仔仲叻,試乜都換條自己亂咁改既燒踢出黎試,咁人冇你有,你點吹點叫都得啦係咪呀,秒買又秒放,聲都未開仲係咁出post,我都得啦,乜叉野都有驚喜,仲要寸人就得,人地踩親你個post又發哂癲咁,都咁大個人啦,小氣到呢
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

【科技玩家 NXU】

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

師兄,冷靜 D~
每人都有自己的喜好,人人聽感都有唔同,所以所有既意見都係只供參巧,耳聽為實。

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

我只係回應zx1啦,zx1真係好underrated
不過想買咪買囉
總受

銀級玩家

互相尊重吧
聽歌也是輕鬆下

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

其實樓主不用動氣,首先明白樓主因為喜歡的機器並批評感到不快,只是不同的產品都有人喜愛和不喜愛,我想喜歡DX50、AK120音色的師兄,不喜歡ZX1其實一點也不奇怪,反過來說,這也是一樣,而其實任何的評論,感想,都是表達了其中一個玩家的意見,但無論一些玩家怎樣去評價一部機,那部機的表現也是不會因此改變的,你的聽感也不會因此產生變化。

有些時候,同樣的聽感,其實可以用正面和負面的手法去表達,而那其實也反映了那位玩家對那種聽感是喜愛還是討厭,例如有人喜歡recorder清冷爽快的聲底,並認為這是他心目中的中正表現,那該玩家自然會覺得偏厚暖的機是肥慢了。所以我自己看別人評論和感想,會先嘗試理解那位玩家過往的喜好,和對機器的評價,這樣我就可以從他的聽感中明白「對我而言」那個聽感會是怎樣。

所以只要大家是選擇耳聽為實,明白自己想追求的是什麼,並且明白試聽時的種種限制,就可以找到自己喜歡的機,至於別人喜歡什麼,或他們在想什麼,嘛,那是他們的自由嘛。而且勞氣的話,即使有道理,對方也會覺得發脾氣的人是沒有道理的喔。

有興趣的朋友其實建議真的去先試玩看看,現在看到網上的zx1行版試玩報告,很少有提及他們聽的歌和喜好的表現方式,因此較難作為參考,和去充分理解ZX1的實力,不過之前版上有一篇頗詳盡的開箱文,有興趣的朋友可以同時參考看看︰
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=176252

而小弟未有機會到CWB玩,不知道他們用上那些試玩的曲目,但小弟想起了當初去試XK時,也是被那部demo嚇了一跳,後來借了朋友的來玩才有機會聽到其真實表現,相差之遠至今難忘。我不知道cwb有多少部,看一些報告好像只有一部,而一部熱門機被高用量的去試玩,表演有折扣一點也不奇怪。期待有入手了的朋友會出行貨版本的詳細開箱文

最後嘛,只是小弟個人意見,小弟覺得一部portable機如果真的有兩極評價不一定是壞事,因為這也很可能是代表這部機不是yet another portable gear,而是有其特別個性。portable gear很難全面無敵,在有限的空間來做一些取捨是很自然的事,問題只是你目標是那一些口味的客人,我自己對比較平淡無味的器材不太感興趣,我想一部機如果可以做到「我聽這些歌/ 音樂的話一定會用佢」,那就是相當成功了。例如HM-802 + IE800,小弟就覺得聽古典的絕對不二之選,聽其他會用番其他組合。
…coming soon…
當你知得愈多,就會感到自己知得愈少。
當你覺得沒必要再去知道,你也什麼都不知了

"…的工作其實頗容易。我們不用冒險,卻可佔據道德高地,肆意批評他人的作品甚至個人。我們喜歡鬧人,因為寫者痛快、讀者過癮,但我們最終不得不承認的一點是,人家付出了心力的『垃圾』,意義還是比我們的批評大得多"
- Adapted from 「五星級大鼠」(Ratatouille), credit to 「單刀橫傳的反思」-

新仔玩家

樓主師兄!冷靜D!小弟都已訂咗,我見到D post彈多過讚都冇乜嘢!因為小弟係親身去試過先俾$的!但係玩耳機/隨身音響,真係要多方面配合,用唔同耳機/耳筒(ZX1多數唔夠力推)都有好大分別!

銀級玩家

享受音樂給自己的自由空間

人人口味不同
要求也不同
購買任何一樣音響東西前
一定要用自己的器材和歌曲
耳聽為實
不要盡信論壇的評語
只可以用來參考

唯一可以相信的
就是自己用開的器材
聽開的歌曲
和自己的耳朵

別人怎樣說也無所謂
只要是適合自己的就足夠
聲音就是這種東西
沒有最好的聲音
就只有更好更適合自己的聲音
這也是音響最為奇妙的地方

評分

參與人數 4威望 +32 金錢 +8 收起 理由
hksarac + 9 絕對認同
lumdicks + 10 絕對認同
choy + 1 絕對認同
hiyori + 12 + 8 絕對認同

查看全部評分

好聲音
沒有最好,只有更好。
不是追求器材價格,而是講求器材配搭。
不是只聽音質音色,而是符合個人口味。
不是只看音評吹噓,而是親身耳聽為實。
PCMM1 Jun09

專業玩家

我係聽到佢肥腫
如果樓主聽到好聲,不如分享下係咪有乜要set或你聽到如何好聲音?
包括我在內我相信好多師兄都希望可以係zx1上聽到好聲音
如果係我搞錯setting出言誤導我會好樂意道歉更正
對事不對人
以zx1為標題,如果你出文係想話比人知zx1好,但你全篇只在對人,有意義嗎

黃金玩家

師兄、好激動下喎!!

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員

仲有呀班乜鬼突宮仲叻仔,一個自己中文屎就算啦,比人串都唔知,係都要學人書面語寫又唔知行文幾多沙石xx(最勁係咩?係竟然多人讚佢有文彩真勁丫嘛,都唔知咩世界,上論壇之前學好d中文啦唔係點討論呀.另一個有錢仔仲叻,試乜都換條自己亂咁改既燒踢出黎試,咁人冇你有,你點吹點叫都得啦係咪呀,秒買又秒放,聲都未開仲係咁出post,我都得啦,乜叉野都有驚喜,仲要寸人就得,人地踩親你個post又發哂癲咁,都咁大個人啦,小氣到呢

唔識中文好心咪出聲啦你, 我中文有幾差關你蛋治?
呢位仁兄作風極似之前FS入既死忠行為, 無料無建樹周圍搞事出晒名, 估唔到你黎到呢度又係咁, 改個名已經夠針對性, 仲要大大聲開POST指名X人又真係你先夠薑. 撩事鬥非通常會死得好慘, 我D野寫得唔好, 覺得呃人無能用, 你大可以出番個相同文章話俾人聽我寫既係幾唔岩幾唔合理中文幾差.

你入黎咁耐, 咁多個POST, 無一個POST有建地. 唔係唔俾你狗UP, 但你開POST插人仲要無料到, 睇你幾時俾人拉閘封舖.
某年某月某日迷上了聽機, 經過幾年的學習, 現在有機會寫寫聽感, 分享心得, 一齊討論研究研究 :-)
觀看所有 Head-fi Guppy 的文章