設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ozonehk

[請教] 請問NIKON DX 機配邊支鏡去旅行影景好?

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

ozonehk 發表於 2014-1-10 17:23
我都諗緊買哂哩2支野應該足夠旅行用....不過要試吓 17-55會唔會太重......因為老婆唔LIKE太重   ...

重量的野, 你上網搵下都有, 17-55對唔係玩慣相機的人會相當重.
其實如果有支定焦, 如35 F1.8的話, 我會寧願玩支平平地的18-55(或18-105如果你覺得55太短), 又輕又平, 質素嘛, 試下過唔過到自己個關先啦.
等運到

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

ozonehk 發表於 2014-1-10 17:23
我都諗緊買哂哩2支野應該足夠旅行用....不過要試吓 17-55會唔會太重......因為老婆唔LIKE太重   ...

去旅行影相重要係留下美好的記憶,而且係同老婆一齊去,有所以應以輕便為原則,鏡頭最好一枝就好了,唔好帶太多。

我話比你聽點解我用35mm f1.8,都可以影到 wide shoot,概念個好簡單,就係影好多張唔同角度相再合成一張,photoshop有呢個function的,不過要花點時間去做。
我以前用D3000時就係咁樣玩全景相的。

同時35mm 的相比kit鏡清晰好多,crop相的空間多D,枝鏡唔夠長都還可以crop相。
Samsung QLED TV QN90A
Samsung Sound Bar Q990B
Denon AVC A1H

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

samsontatsuya 發表於 2014-1-10 18:27
去旅行影相重要係留下美好的記憶,而且係同老婆一齊去,有所以應以輕便為原則,鏡頭最好一枝就好了,唔好 ...

入左支 dx 35mm 1.8 同 問friend 借左支50mm 1.8 玩, 35 1.8 真係好好用,玩近影好好,又夠輕。 不過唔知點解 50 1.8 影的相比 35 1.8 張相靚D, 邊位實D, 不過50mm距離要行好遠影。 唔知係咪技術唔夠唔識用呢!
(Post76 Android 手機版送出)
TV: PANASONIC TH-42PV80H
AMP: Yamaha RX-v667
F: KEF C7
C: KEF IQ60C
SR: KEF 2005.3
Sub: Kube-2

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

ozonehk 發表於 2014-1-12 12:41
入左支 dx 35mm 1.8 同 問friend 借左支50mm 1.8 玩, 35 1.8 真係好好用,玩近影好好,又夠輕。 不過唔 ...

你個支 50 f1.8係邊支?? 如果你d5100用的話相信係新出的af-s 50 f1.8, 呢支新出, 質素唔錯的.
最近對焦距離較35 f1.8dx 遠, 所以係冇得[烘]太埋, 但唔係影大特寫的話, 影人一般冇問題.
等運到

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

mike384 發表於 2014-1-13 16:19
你個支 50 f1.8係邊支?? 如果你d5100用的話相信係新出的af-s 50 f1.8, 呢支新出, 質素唔錯的.
最近對焦距 ...

YEs, 佢舊年年尾買, 佢毒我等我心CC 想換新個支35mm f/1.8 .....
TV: PANASONIC TH-42PV80H
AMP: Yamaha RX-v667
F: KEF C7
C: KEF IQ60C
SR: KEF 2005.3
Sub: Kube-2

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

ozonehk 發表於 2014-1-12 12:41
入左支 dx 35mm 1.8 同 問friend 借左支50mm 1.8 玩, 35 1.8 真係好好用,玩近影好好,又夠輕。 不過唔 ...

其實35mm 在DX機 = 50mm 鏡在FX機,我主要用來影餐桌,近影的生活照。

50mm 用在DX機,會比較長,接近 85mm 鏡在FX機的玩法,主要影半身至全身帶景的相片,在戶外公園會比較好用。
不過散景會比35mm好多了。

Samsung QLED TV QN90A
Samsung Sound Bar Q990B
Denon AVC A1H

白鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

買支24-120啦。

新仔玩家

D5100 我會揀 10-24, 雖然係香港未必用到, 但出外國有時真係有必要咁wide, 再跟支定焦, 一係18-140又好, 24-120又好

科林玩家

結果用得好多是
18-200 70%
12-24   20%
50 1.8  10%

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

如果普通旅遊加影風景一支18-200攪掂!
純影風景拍攝12-24+支50.4 輕裝上路應該夠照 其實都要考慮長缐短缐時間及地點再作選擇!