設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: hksniperking

[討論] AK240 香港定價$29000[未能證實消息] !!!!!!!!

黃金玩家

biid 發表於 2014-1-8 23:41
講真,代理都未正式報價,四圍都亦未有關於香港售價嘅公開料,
但係竟然有獨孤一間分銷商彈出黎,報個遠離 ...

不過就算係萬九唔係二萬九,嚟啲小玩意個人覺得都唔值咁嘅價錢!
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

高級玩家

iwc 發表於 2014-1-8 23:47
不過就算係萬九唔係二萬九,嚟啲小玩意個人覺得都唔值咁嘅價錢!

如果賣萬九,有一萬倒嘅聲,我諗有唔少人(有錢)都收貨啦,
始終佢比較輕便,唔洗配咁多野,
加上炸彈連埋靚線其實都唔平得去邊。

玩hifi,headfi玩上去,如果齋睇材料做價從來都好難講話好抵好值,
不過如果以藝術角度去睇,唔係買料,而係去買一個“音樂”嘅表現手法,
有d產品的確貴得有道理嘅。

但係如果件貨原本萬八,依家要夾硬比多超過原價50%嘅一萬去果d無出過力係設計、研發產品嘅商人度,
我就真係接受唔倒。
btw,究竟個價係咩,始終要等代理正式公報作準。

評分

參與人數 1威望 +12 金錢 +8 收起 理由
hiyori + 12 + 8 一定要加分

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

jaffeinism 發表於 2014-1-8 23:46
世事無絕對...

AK240 就未聽過,但 100/120 都聽過下既,驅動能力真係比 X3/DX50 明顯細,如果部台機咁都輸比 AK 的話,咁就真係唔應說叫耳擴了!

你唔好預 AK240 既推力會比 100/120 大好多,係既話 AK 一定雞姆咁大隻字吹到「衡」啦!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

Andykong 發表於 2014-1-9 00:13
AK240 就未聽過,但 100/120 都聽過下既,驅動能力真係比 X3/DX50 明顯細,如果部台機咁都輸比 AK 的話, ...

可能我講得吾算清楚啦...

我大約想講既係, 一台解碼/CDP(和240同價)和一台AK240接上一台功放播放 ... 如果台240出既聲吾差得個台CDP/解碼, 甘大家都無野講了, 雖然係無可能 ...

甘應該會比較清楚

再講我想240和X3既客群應該吾同路, 買240既人應該吾會留意X3, DX50 ... 個個CLASS, 所以甘比較拉埋來講其實係無意思 ...
講白的就係GUXXI又係袋一個! 紅白藍仲大個好多添! 點解G要賣甘貴?

星級玩家

等出咗部機, 確認實價, 聽埋表現先COMMENT~
Accustic Arts Drive I, PreAmp, Amp II; Orpheus Dac One SE; PMC OB1; Rudistor 030AE; Lotoo Paw Gold Touch; HiFi ET MA9; Sennheiser HD800; Rhines Stage 5; UM 3DD

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

Andykong 發表於 2014-1-9 00:13
AK240 就未聽過,但 100/120 都聽過下既,驅動能力真係比 X3/DX50 明顯細,如果部台機咁都輸比 AK 的話, ...

冇可能用台機同portable 比吧,就是台機會平一點下,台機有可以大得多和用電的物理優勢。

重點還是睇音質,音色,移動性,續行性的平衡點。

評分

參與人數 1威望 +12 金錢 +8 收起 理由
hiyori + 12 + 8 一定要加分

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

t1174 發表於 2014-1-9 12:39
冇可能用台機同portable 比吧,就是台機會平一點下,台機有可以大得多和用電的物理優勢。

重點還是睇音 ...

明白架,我之前希望 NuForce HDP 可以 KO 自已部 DX100 時都係咁諗,但竟然有人諗出名 CP 值低既 AK 機可以 KO 台機,所以大家先覺得笑話囉! 要攞 Portable 來同台機劈,未有耐會係 AK 啦!AK240接上一台功放播放做 reference 喎,試清楚個 Line Out 上擴會點先講啦!

到最後人地話重點唔係音質,音色,移動性,續行性呢 D 啊,人地話 Gucci  同紅白藍袋,比都無意思,既然無討論空間,咁就真係覆佢都曬氣了!

其果如果 IRiver 既 AK120/240 都算係 Gucci 的話,咁乜野係紅白藍袋先?我即刻諗到既咪係呢 D 囉!

評分

參與人數 1威望 +5 金錢 +5 收起 理由
CosmicHolyGhost + 5 + 5 唔驚,再改名lor

查看全部評分

耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

銀級玩家

我仲keep住哩部

評分

參與人數 1威望 +12 金錢 +12 收起 理由
hiyori + 12 + 12 超正!

查看全部評分

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

chowyeung 發表於 2014-1-9 13:25
我仲keep住哩部

我有呢部既彩色mon版
重有個鏡頭可以影相

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

muffy 發表於 2014-1-9 14:07
我有呢部既彩色mon版
重有個鏡頭可以影相

呢部 iFP-100 經典來架,有 256MB 架!  

http://tech.hexun.com.tw/2011-05-13/129570402.html

紅白藍來計買得過架,我相信話大部份人都曾經擁有過紅白藍應該雖不中亦不遠已!

由紅白藍廠出既 Guccccccci 我其實無偏見架,佢件貨值呢個價我咪比錢囉,大家本來都睇貨唔睇牌子,但如果佢真係以為改個名化個裝就可以做  Guccccccci,咁就 so-sorry 了,單看品牌和 track record,佢連上呢個檔位的機會皮都無啊!