設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: terry_1109

[入耳式] Astrotec AX30 開箱 (中文聽感己加)

銀級玩家

真係貴GE貴做, 平GE平做......個風氣真係..

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

Andykong 發表於 2014-1-7 09:32
圈鐵確是很吸引的題目,理論上很討好,但要做到 coherent 真係唔易,聽過朋友個隻 Cowon EH2,失望到呢, .. ...

AX60我都買過
CP值真係好高, 唯一缺點係配戴同埋好容易花...

不過咁既價錢咁既聲音, 完全無投訴

銀級玩家

金耳朵銀耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

muffy 發表於 2014-1-7 10:11
AX60我都買過

我都試過AX60, 而我也打算入貨
可惜沒貨, 所以先買AX30
P.S.圈鐡對調音師真的一大挑戰

星級玩家

terry_1109 發表於 2014-1-7 10:23
我都試過AX60, 而我也打算入貨
可惜沒貨, 所以先買AX30
P.S.圈鐡對調音師真的一大挑戰 ...

我個人喜歡AX60多過K3...
可惜配戴真係一般...

銀級玩家

muffy 發表於 2014-1-7 10:52
我個人喜歡AX60多過K3...
可惜配戴真係一般...

配戴沒發現大問題
不過我覺得AX30比AX60簡潔得多 

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

muffy 發表於 2014-1-7 10:11
AX60我都買過

3K3 我聽過覺得我未肯比呢個 price 買呢個聲「住」,睇 Headfi 話 AX60 是眾多仿 3K3 既最好的一隻,所以都有留意過,但仲未有機會試聽,真可惜!

但我估計市場唔多受 AX60 (2000人仔),所以廠方才會改變定價策略,但今次 AX30 (300人仔) 又似乎是改得太盡了吧,咁改法我會覺得呢個廠既 Pricing 好亂,以後佢出貴小小既產品都會有戒心了。

我反而聽過幾分鐘隻 DN1000,幾有好感,期待已 announced 既 DN2000 和 AX60 之間會入邊隻做自已 hybrid 既玩具!

講開 Dunu,DN900 和 AX30 應算用規格和同級品牌吧,DN900 (680人仔) 個價都已經很吸引,基本上係你受件貨就會買,已經唔會太考慮價錢了,估唔到耳機除了高處未算高外,仲有底處未算底,異數啊!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

星級玩家

Andykong 發表於 2014-1-7 11:41
3K3 我聽過覺得我未肯比呢個 price 買呢個聲「住」,睇 Headfi 話 AX60 是眾多仿 3K3 既最好的一隻,所 ...

K3我當初都係買二手...
不過AX60以聲黎講真係唔差

專業玩家

terry_1109 發表於 2014-1-7 00:42
聽說AX30用ER4一樣的動鐡單元

未必係
如果係,官方應該會提
同埋成本唔低

銀級玩家

tommy852 發表於 2014-1-7 14:53
未必係
如果係,官方應該會提
同埋成本唔低

官方網未更update
其實AX30才剛於一月一號發售
不過小弟上網找到以下資料
希望解答師兄的問題

大家也许会猜Ax30/35圈铁用的不会是什么好单元,国外几个同类产品也确实不是用娄氏动铁单元,其实我们早期的确考虑的是其他方案,但在反复比较效果后,最终还是选择了娄氏29689,也就是小4所用的同型号单元。成本是很高,所以我们在配件、包装上作了精简,保证让更多人在普及价位上有更好的音乐体验

專業玩家

咁佢都好有良心