設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: carreyjim

[請教] 新手問題

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

其實 ... 呢個 case 值得研究. 已經是 P 記 Amp 唔應該會太差. 呢隻衞星應該 set crossover 120Hz 左右.

ykluk 兄好細心. 所有喇叭方向冇向正中間皇帝位. 我留心到 2.6M 同 2.0M 其實好遠.

再搵..再搵..搵到 VSX-522-K 冇 Dynamic EQ 又冇 THX Loudness Plus ..

所以問題應該是音壓太細而沒有做補償. 好運是 VSX-522-K 有個叫 Advanced Surround

這情況

1. 用 MCACC 自動行一次 ..
2. 睇清楚在 AV Amp 內十仔 Crossover 應該在 120Hz ..
3. 用 Advanced Surround -> Action 或 Advanced Game 來睇戲.
4. 睇戲時音量應該大一點, 比睇電視大 10 DB 到 20 DB 左右. 感覺應該是被 Bass 包圍 ..
5. 如果睇演唱會應該楝 Rock/Pop .. 音量都要大的 ..

音量不能太細 .. 因為 Advanced Surround 應該是用 Reference 低 10 DB 到 20 DB 左右來計算 ..

如果想用細一點音量, 可以手動 EQ Bass +2 DB 高音 +1 DB, 兩隻後置 + 1.5 DB.

睇電視就用 Drama 正常音量 ..

如果想方便就要換 Amp, 好大工程, 玩落先算.

試完請報告 ...

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
chhanthony + 10 + 10

查看全部評分

鉑金玩家

如果前置再分開一d會唔會好d呢响聽覺方面
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

buji 發表於 2014-1-6 19:54

唔係太好的 ... AV 講求連貫性 ... 前置最好享電視兩邊唔好太遠 ...

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

poetrypoon 發表於 2014-1-6 19:27
其實 ... 呢個 case 值得研究. 已經是 P 記 Amp 唔應該會太差. 呢隻衞星應該 set crossover 120Hz 左右.

y ...

pioneer係無120.一係100一係150,522k無eq搞,睇戲唔應該開 Advanced Surround係無用!

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

carreyjim 發表於 2014-1-6 20:33
pioneer係無120.一係100一係150,522k無eq搞

咁就慘 .. 只好 150 ... 再享十仔 set 140 ... 唔見少少都冇法 ...

冇手動 EQ 只好開大聲一點 ... 或者感受差一點 ...

睇戲唔應該開 Advanced Surround ?? 為何 .. 呢個係細聲補償 ...

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

buji 發表於 2014-1-6 19:54

分開d我試過無用,我係想槍聲爆炸聲出d,分頻我試過100唔係好出但有低音,150好小小但低音有點肥,我搞左好耐都唔知搞

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

carreyjim 發表於 2014-1-6 20:52
分開d我試過無用,我係想槍聲爆炸聲出d,分頻我試過100唔係好出但有低音,150好小小但低音有點肥,我搞左 ...

我明白 .....

而家咁 ... AV Amp set crossover 150Hz ... 十仔 set 120Hz .... 唔見 30 Hz 唔多覺 ...

先試一次 ... 再打開 Advanced Surround 加大 Volume, 要好大果隻, 試一次 ... 再上來講講點情況 ...

先搵到 av amp setting ... 然後再做其他 ...

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

poetrypoon 發表於 2014-1-6 21:22
我明白 .....

而家咁 ... AV Amp set crossover 150Hz ... 十仔 set 120Hz .... 唔見 30 Hz 唔多覺 ...

我一早試過好小小但味到最好可能套戲唔得或者要換喇叭!重有你講 Advanced Surround無人會開開左好似卡拉ok回音咁你開邊個?

專業玩家

試下關eq

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

hin5509 發表於 2014-1-6 23:40
試下關eq

一早關左