設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[吹水] 可能係全元朗最好食既日本料理- 寿司の神

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟真係好少寫食評, 其中一個原因係POST76太多食神, 小弟唔敢顯醜, 另一個原因係小弟最鍾意食日本菜, 但係香港食到既一係貴到唔恨, 一係就唔況好食, 如果唔係就唔會年幾2年都要去一次日本食吓日本菜.....

但係今次真係唔寫唔得, 因為實在太好食, 仲要班師傅太有heart, 個人唔係食遍全香港, 唔敢講係咪全港最好最抵食, 但感覺上元朗有呢間咁既檔次咁既質素既日本料理店, 真係唔表揚下都唔得~~!!

寿司の神
http://www.openrice.com/restaurant/sr2.htm?shopid=156880

位置大約係呢度, 因為開業大概個幾月, 所以google map未update:

呢間料理店主理既四位師傅(佢地稱為四子)都係嚟自見城日本料理, 見城出嚟既師傅好多都喺唔同既日本料理店做主理, 喺質素上一定有保證, 但係佢地唔會好似見城咁貴, 又或者見城實在太出名, 你唔係名人熟客根本唔會比最好既嘢你食~~!!

佢地呢度主打師傅發板(omakase), 價錢由$350起, 當然你可以比個價錢佢再由佢地去發板, 同時你可以講出你鍾意食乜比師傅知. 但係小弟經驗係, 你最好乜都唔使講, 因為師傅會同人傾偈同留意你有咩反應去再因應食材去整比你食~~!! 小弟平時唔會食三文魚子, 就算去到日本都唔食, 但尋晚小弟就食咗2種唔同做法既三文魚子.....{:9_408:}

另一樣嘢寿司の神好嘢既地方就係食材, 佢地每日除咗星期日之外都有飛機貨返, 而返貨都係原條魚咁返, 小弟入去坐低之後就係壽司枱睇住班師傅點樣切啲魚, 切完又會問我地想食邊部份, 真係即開即食好很的新鮮~~!!

呢舊吞拿魚toro拎出嚟既時候係一大舊未切牛肉咁, 我哋話想食最肥部份, 師傅就切開嚟比我地揀:

除咗魚生壽司, 其實佢地都有做好多日本料理, 你講得出佢地識整都會整比你食, 小弟話喺日本金澤見過呢種超好味既蛋卷, 佢地真係即場用咗一粒鐘整出嚟, 好味到呢......

小弟都唔係好記得食咗幾多款嘢, 我諗無30種都有廿幾種, 仲要樣樣都好食到爆炸, 手切吞拿魚容, 北海道海膽, 富山蝦, 白子....總之佢尋日有咩飛機靚貨都比我哋食晒.....

尋晚真係食到超飽, 最後師傅拎咗個蜜瓜出嚟, 切完再放少少XO上去, 嘩~~!! 真係無諗過咁樣整係好食到咁.....

我地2公婆由7點去食到10點幾先走, 飲咗2支日本清酒(有1支係師傅送既, 佢仲一齊飲一齊吹水), 真真正正既飲飽食醉, 返到屋企已經貓咗.....{:9_434:}

因為今次太開心, 我地都無比價錢個師傅發板, 總之有咩最好食就整出嚟, 結果賣單連埋酒水等等2個人食咗2千頭, 但係真心講, 好耐都無試過喺香港食日本料理食得咁開心同咁好食, 小弟個人就覺得好很的抵~~!! {:9_426:} 當然大家驚貴, 都可以點$350既omakase, 但係食材當然唔會有咁名貴既嘢啦~~!!

下個月老婆生日, 小弟已經訂咗再去食喜之次, 正~~!!

多謝觀看~~!!

評分

參與人數 14威望 +140 金錢 +140 收起 理由
ricoy288 + 10 + 10
alibabar + 10 + 10 一定要加分
rc1 + 10 + 10
Tomotoshi + 10 + 10 一定要加分
emuho888 + 10 + 10 超正!
danny-2000 + 10 + 10
RiceR9 + 10 + 10 超讚!
pinkspider + 10 + 10 超正!
waterman + 10 + 10 精彩報告
ctmk + 10 + 10 好長的報告
沙煞比 + 10 + 10 精彩報告
ryanytwong + 10 + 10 精彩報告
edlsang + 10 + 10
teddyng637 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

6萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銀耳朵學員76-FC 黑鑽石勲章

QQ
去開元朗一定去試試

2萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

咁六爺下次去就叫個老闆 join 我哋 Fansclub 益下我哋元朗區版友 !
Elac 249 & 241
KEF Q500 surround speaker
KEF T101 Atmos speaker
MK X10 Subwoofer
Yamaha CXA5100
Ediscreation 後級 7ch
Ediscreation HIFI HTPC
Panasonic 65VT60H
Rockna wavedream Dac
Modwright LS100 & KW

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

edlsang 發表於 2014-1-6 11:29
咁六爺下次去就叫個老闆 join 我哋 Fansclub 益下我哋元朗區版友 !

唔好傻啦, 人地唔係做$30蟹子沙律嗰啲鋪頭呀, 比discount係無意思, 因為omakase你根本都唔會apple-to-apple知道件壽司係幾錢, 無得咁做啦~~!! {:9_439:}

鑽石玩家

島主肯寫咁長報告當然係好食
抵唔抵食就見人見智了

3萬

白鑽玩家

ctmk 發表於 2014-1-6 12:08
島主肯寫咁長報告當然係好食
抵唔抵食就見人見智了

所以我唔建議大家睇完就一定要去食, 始終每個人對於食嘢肯付出既價錢都唔同, 覺得貴又話我sell嘢, 我又無得分既~~!! {:9_436:}

鑽石玩家

ykluk 發表於 2014-1-6 12:39
所以我唔建議大家睇完就一定要去食, 始終每個人對於食嘢肯付出既價錢都唔同, 覺得貴又話我sell嘢, 我又無 ...

其實最貴可能係支XO

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

六爺快d搵日打埋我地元朗友去幫襯啦來自: iPhone客戶端

3萬

白鑽玩家

ctmk 發表於 2014-1-6 12:40
其實最貴可能係支XO

師傅話用XO或者VSOP都得, 真係無諗過咁樣加少少落去蜜瓜到會咁好食, 隔離枱既女食客就話落winskey加啲鹽都好好食....可以喺屋企試吓~~!!

3萬

白鑽玩家

giseegoobi 發表於 2014-1-6 12:41
六爺快d搵日打埋我地元朗友去幫襯啦

使乜帶, 打電話去訂位就得, 同埋我去唔會有咩著數~~!!

不過真係記得訂位, 佢地好多舊見城既熟客幫襯~~!! {:9_423:}