設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: PABBPA

[AV擴音機] 高階的迷思

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

chuwing 發表於 2014-1-7 16:12
水晶兄就真係無私奉獻喇;借鬼晒佢屋企雪櫃入面果D紅腸俾各位師兄玩;
搞到佢地兩公婆成日捱餓  ...

無私奉獻真係唔係人人做得到
Marantz • SAsound • JBL • XTZ • Klipsch • MK • Velodyne • Sony • Oppo • Mcintosh • Focal

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

samuel8892000 發表於 2014-1-7 15:58
我試過一粒寶貼真係有影響.尤其2 Ch

我之前貼左幾粒係電視背;減小反射
Naim cds3+555PS + SL Din-to-Din
Naim252/300dr+250dr(Bi-Amp)+SuperCap+SL Din-to-XLR
ATC SCM20SL;Lightspeed MK-3
Denon AVC8500 ; Oppo 205BOA UE
Analysis Plus:Golden Power OVAL x 6條
Symposium Ultra

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

水晶兄就真係無私奉獻喇;借鬼晒佢屋企雪櫃入面果D紅腸俾各位師兄玩;

嘩嘩嘩,唔可以借哂比人架。
要留返幾條比怪獸電視同D電處用架。
否則會比老虎咬,話〝做乜電視差左咁多架?你又搞過D咩呀?〞黑面的。

評分

參與人數 2威望 +19 金錢 +19 收起 理由
WildKid + 9 + 9
chuwing + 10 + 10

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

bigair 發表於 2014-1-7 16:18
無私奉獻真係唔係人人做得到

你有機會真係要認識晶爺呀!
佢本身係一個音樂人;不過現在誤入奇(怪)途沉迷係撚屎玩紅腸;
佢老人家只係希望佢套神器可以出到九成真實樂器的聲音!
Naim cds3+555PS + SL Din-to-Din
Naim252/300dr+250dr(Bi-Amp)+SuperCap+SL Din-to-XLR
ATC SCM20SL;Lightspeed MK-3
Denon AVC8500 ; Oppo 205BOA UE
Analysis Plus:Golden Power OVAL x 6條
Symposium Ultra

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

chuwing 發表於 2014-1-7 16:25
佢本身係一個音樂人;不過現在誤入奇(怪)途沉迷係撚屎玩紅腸;
佢老人家只 ...

永不放棄嘅精神係值得表揚,不過對我而言,凡事唔會去得太盡,咁樣好易會縮窄自己享受音樂嘅空間,怕到時話.........d聲唔好聽,唔想聽啦.....
Marantz • SAsound • JBL • XTZ • Klipsch • MK • Velodyne • Sony • Oppo • Mcintosh • Focal

黃金玩家

chuwing 發表於 2014-1-7 16:25
佢老人家只 ...

搵差人拉佢啦 表面就話無私 其實佢目的係害人畢錢就真
呢度大把紅腸苦主啦    不過因為的人中毒太深
所以全部唔覺之麻   
睇左咁耐 講黎講去未又係分AB派別 所以永遠唔會有結果
因為A派依然相信器材IS KING
B派依然相信 線材無敵
咸魚青菜 各有所好 其實真係一的問題都冇
玩音響最重要都係自己聽感 自己覺得舒服最重要
需唔需要別人認同 其實唔重要
好以Q姐咁講 岩咀型 咪傾兩句 唔岩既 咪關POST 去個岩吹既吹囉
你問我邊樣最重要 我會覺得兩樣都重要
好既器材 有好既線材輔助 係真係會有明顯既分別
志於是否需要用天價線材 個人認為 最好量力而為
因為我始終相信 應該係玩AV 唔應該係俾AV玩
貴野 係咪等如代表好野 我會有所保留 唔夾器材既 真係貴都冇用
但貴野如同器材配合到 有時功效相信都係會有大量提升 但是否代表平野一定冇好 我相信亦唔會
正如晶爺之前測試過隻206-2 呢隻野 唔算係貴價野 但效果我自己就覺得相當好
當然 一樣米養百樣人 一定會有人覺得唔係咁 所以都係個句 自己開心最重要
AV野 一向都係係屋入面 開唔開心自己知 朋友家訪俾意見 岩聽就聽 唔岩聽
咪一樣當唱歌 好似低頻咁 有人鐘意打晒心口 爆到拆天先叫勁 但有人就會覺得辛苦
有人鐘意深潛包圍夠貼身先係好 但有人就覺得佢冇左獨有既剛陽氣
所以 沒有絕對既好 也沒有絕對既唔好 好唔好 袛有自己最清楚
以下袛係個人意見 不喜勿插 希望各位師兄大家咁勉之   

評分

參與人數 7威望 +69 金錢 +69 收起 理由
WildKid + 9 + 9
fatkie + 10 + 10 絕對認同
wadee + 10 + 10 絕對認同
bigair + 10 + 10 絕對認同
samuel8892000 + 10 + 10 講得好
qq1122yq + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

黃金玩家

bigair 發表於 2014-1-7 16:48
永不放棄嘅精神係值得表揚,不過對我而言,凡事唔會去得太盡,咁樣好易會縮窄自己享受音樂嘅空間,怕到時 ...

所以玩AV 去到最後 就會變左係聽靚聲 唔係聽音樂 呢個係玩音響人既通病黎

鑽石玩家

齙牙珍

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

louis001 發表於 2014-1-7 17:21
搵差人拉佢啦 表面就話無私 其實佢目的係害人畢錢就真
呢度大把紅腸苦主啦    不過因 ...

所以我鍾意吸精大法
口爆專家 PowerJan

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

bigair 發表於 2014-1-7 16:48
永不放棄嘅精神係值得表揚,不過對我而言,凡事唔會去得太盡,咁樣好易會縮窄自己享受音樂嘅空間,怕到時 ...

咁我又唔會。
玩音樂D人靚唔靚聲只在其次。
九成九係以音樂行先。
最緊要創作者寫得好,而樂手的彈奏技巧又好。
咁就正哂嘞。
當然出到九成似的現場感當然係最好啦。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由

查看全部評分

鉑金玩家

以前好天真好儍咁去咗晶爺嘅水晶宮,自此。。。
不過晶爺嘅無私奉獻,眾樂樂嘅精神,真係唔係人人都做到!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +9 收起 理由
chuwing + 10 + 9

查看全部評分

器材: 法國合併機+法國小喇叭+祖國宇宙盤
電處: 美國電源再生+英國濾波+日本隔離牛
電線: 美國波蘭日本香港聯軍