設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 買入門5.1 睇戲為主

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
新人請教,想買套5.1睇戲,請各位c兄比d建議/提點,感激感激。

睇戲為主的,OnkyoSr313配Cambridge Series($7000) 會夠用嗎? 還是直接買626?

1) Onkyo 626
2) Yahama 775
3) Onkyo Sr313

a) Cambridge s20,s30,s50,s90
b) Kef 套蛋

Budget: Below$12000

謝謝

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

夠唔夠用就真係睇自己需求, 聆聽空間等等, 最緊要自己去試聽過而又接受就OK~~!! {:9_423:}

O記AMP較平均而又啱新手入門口味, 入626點都好過313, 起碼慢慢升都唔會咁快感受到313既不足~~!! Y記AMP就真係要睇CHING你自己鍾唔鍾意佢既取向(小弟就好鍾意喇)~~!!

至於喇叭, 其實Kef套蛋蛋的確係好啱入門選擇, 樣靚易入屋, 睇戲都一定有效果(係有效果, 好唔好夠唔夠就見人見智); 至於Cambridge就有另一種好處, 個人覺得第時你想upgrade前中置十仔等等, 佢對後置都仲可以用返一段時間. 不過以二手市場諗, KEF就會多人問啲, 即係第時upgrade, 你留返2隻蛋當後置用, 其他獨立拎出嚟賣都可能有人要, 因為的確見過有人問有無獨立蛋蛋賣~~!!

最後都係同一句, 最緊要係耳聽為實, 自己啱先好買~~!!

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
沙煞比 + 10

查看全部評分

進階玩家

C兄,請問ankyo 626 配Mordaunt-Short Alumni 5.1,還是cambridge 好?

有無邊個場有得試聽下,謝謝,感激感激。

星級玩家

規格都唔錯,唔知有冇超筆!
睇戲為主,我會諌這個,因為音箱長有利低頻
而號角高音都係影院常用到。
FREQUENCY RESPONSE:        65Hz - 24kHz +/- 3dB
SENSITIVITY:        92 dB @ 2.83 V / 1 m
POWER HANDLING:        50W RMS / 200W Peak
NOMINAL IMPEDANCE:        8 Ohms compatible
LOW FREQUENCY DRIVER:        Four 3.5" (8.89 cm) active long-throw IMG woofers (One each for left and right channels, two for center channel)
CROSSOVER FREQUENCY:        2200Hz
ENCLOSURE TYPE:        Bass-reflex
INPUTS:        Single wire 5-way binding posts (3 sets)
DIMENSIONS (WITHOUT BASE):        6" (15.24 cm) H x 42" (106.68 cm) W x 2.4" (6.10 cm) D
WEIGHT:        12 lbs (5.44 kg)
FINISH:        High Gloss Black
BUILT FROM:        2011

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

sam12345 發表於 2013-12-31 13:54
規格都唔錯,唔知有冇超筆!
睇戲為主,我會諌這個,因為音箱長有利低頻
而號角高音都係影院常用到。

建議樓主直上828, 可以睇我既報告。
我就係買左626 無耐就放鬼左佢。

你理想果套蛋蛋無謂徙左佢丫。
(Post76 Android 手機版送出)
Yamaha CX-A5100 / MX-A5200
Elac FS 407 / Elac CC 241.3
Elac BS 243.3 / Mirage OMD-5
Klipsch RP-140SA / Velodyne SPL-1000 Ultra
Oppo BDP203

見習玩家

我就o岩o岩前幾日拆禮物買左 626 + Mordaunt Short Alumni 5.1

暫時未run-in好,線都仲係用緊雞線, 未買d 好少少比前中置用..

但係感覺上宜家很不錯,呢對喇吧細細對易入屋,又易襯,但係幾好聲,我都睇過好多師兄報告同埋參考先買呢個組合。

個short alumni 9 十仔都幾有力。以初哥黎講,慢慢玩呢套絕對係一套好的入門組合。

進階玩家

請問師兄邊度買onkyo 626 + Mordaunt Short Alumni 5.1 ? 加埋幾錢?
Thank so much !!!

見習玩家

我自己係澳門人, 所以我係澳門買的。
但係我前日過左香港行音響舖,見到旺角友誠十一樓有得賣,好似係^(*) 。

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

睇戲, 買DENON X1000好D喎. 入門機, DENON力水好D.
睇戲都係想低音勁, 除非你睇文藝片啫.

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章

Yahama