設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 請教煲耳機同煲player

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
請問煲耳機同煲player有冇分別? 同点煲好的?
應時大聲時細聲? 定全部開盡?

IE800普通用了大半年都好似唔開聲甘!

MA8現在學煲中(約百二小時)

整體實不太滿意

救教請各大C兄!!!!!

銀級玩家

享受音樂給自己的自由空間

Player可以用耳筒插住煲
最好是難推一點的耳筒
之後小弟一放工回家
就會尤他用一定的音量
長插電煲天光
一晩十二小時
三個月便煲好達成了

耳塞最好用枱amp煲
用不同的樂器音樂來煲
用一定的稍大音量煲
方法有點似煲player一樣
兩到三個月便可煲好

師兄可以參考
好聲音
沒有最好,只有更好。
不是追求器材價格,而是講求器材配搭。
不是只聽音質音色,而是符合個人口味。
不是只看音評吹噓,而是親身耳聽為實。
PCMM1 Jun09

進階玩家

旅日HeadFi小兵

我通常沒刻意煲。放工回家開機播音樂,都只是一般可聽音量,一直用到睡覺就關機

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

PCMM1 發表於 2013-12-29 15:32
Player可以用耳筒插住煲
最好是難推一點的耳筒
之後小弟一放工回家

如果系甘我將個耳機插個player開一定音量,  再用不同種類的歌曲黎煲。
其實冇難推耳機  因在家冇聽耳機。

銀級玩家

享受音樂給自己的自由空間

c.m. 發表於 2013-12-29 19:20
如果系甘我將個耳機插個player開一定音量,  再用不同種類的歌曲黎煲。
其實冇難推耳機  因在家 ...

都可以吖...
我有另一個朋友都是這樣插在一起煲
而小弟更是將耳筒耳塞放入衣櫃
免得煲耳機時阻礙小弟睡覺

當然只是聽來煲是沒有問題
但遇到一些難熟成的器材
而一天裡又不會聽很多時間
讓它們煲天光是一個好方法
好聲音
沒有最好,只有更好。
不是追求器材價格,而是講求器材配搭。
不是只聽音質音色,而是符合個人口味。
不是只看音評吹噓,而是親身耳聽為實。
PCMM1 Jun09

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

我就反而唔太喜歡一煲就發揮到極限。一般是就咁聽一下了解下只機情況,之後用鬆緊情況和低頻情況,看出不出動煲機碟,用煲機碟也一次次來,中間會播返其他來check 進度和看是否再煲。線就盡量交比煲線機。

星級玩家

我自己一般初時都係正常聆聽音壓去煲耳機或者DAP, 後期會間中比聆聽時稍大一點的音量去煲, 而音樂就多數是自己平時用黎測既音樂, 或者比較全頻的CLASSICAL(prefer large scale symphonies with organ/piano) , 有時都會用burnt in music 去煲. burnt in music 煲機的速度明顯比一般音樂快好多吓.

IE800 RUNIN唔到可能同你平時聽既音樂有關, 師兄平時聽咩類型音樂呢?

Accustic Arts Drive I, PreAmp, Amp II; Orpheus Dac One SE; PMC OB1; Rudistor 030AE; Lotoo Paw Gold Touch; HiFi ET MA9; Sennheiser HD800; Rhines Stage 5; UM 3DD

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

nightscrawler 發表於 2013-12-30 10:25
我自己一般初時都係正常聆聽音壓去煲耳機或者DAP, 後期會間中比聆聽時稍大一點的音量去煲, 而音樂就多數是 ...

C兄, 我都是雜食類, 但會較受器材影响!

最近IE800+MA8好似樂器出的, 会偏向聽樂器。

Best of Audiophile Sax2
Here, There And Everywhere
Four Seasons
25th fone Silver Anniversary

人聲
胡琳、林子祥、陳潔麗、Nah Youn Sun、Susan Wong、Janet Seidel 等

星級玩家

c.m. 發表於 2013-12-31 02:59
C兄, 我都是雜食類, 但會較受器材影响!

最近IE800+MA8好似樂器出的, 会偏向聽樂器。

留意到你提到MA8似乎只有120小時左右, 我用MA9的經驗是開頭的幾百小時聲音也是不穩定的, 3頻的分怖持續在變, 有時會人聲下陷, 你不妨試試以其他器材聽聽IE800是否真的未煲好.

我自己也是樣樣都聽, 不過都係canton pop, jazz, classic為主. 簡唔中都會聽吓ROCK~
Accustic Arts Drive I, PreAmp, Amp II; Orpheus Dac One SE; PMC OB1; Rudistor 030AE; Lotoo Paw Gold Touch; HiFi ET MA9; Sennheiser HD800; Rhines Stage 5; UM 3DD

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

nightscrawler 發表於 2013-12-31 09:46
留意到你提到MA8似乎只有120小時左右, 我用MA9的經驗是開頭的幾百小時聲音也是不穩定的, 3頻的分怖持續在 ...

本身都是新手, 固器材唔多, 叧器材都較偏向便隽。
用過IPC+P51, AK120等, 都不能發輝IE800!

只一次朋友借部HP-P1變成IPC+HPP+P51就好点