設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: o2mini

[其他器材] PCM-D100與三款充電池使用報告+Energizer鋰電評測

黃金玩家

老實說句, 我對made in china產品有點抗拒, 尤其中國品牌...Kentli係唯一令我改觀的表表者

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

o2mini 發表於 2014-1-22 06:13
高興 又多一位同道中人。Kentli雖然在起跑初段輸少少比Energizer藍電; 勝在它有穩壓...長途下赢 ...

唔好意思, 個條友太多金句啦!
わが生涯に一片の悔いなし!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

o2mini 發表於 2014-1-22 11:59
右邊的那個充電器是正規USB插, 是可以經由電腦USB插座充電, 我使用手機的2A火牛接駁[現時手機火牛大部份 ...

我都講老實話, 其實買左D電池用都係觀察中, 未完全放心,
我都希望D電池可以令我對中國野有少少改觀!
わが生涯に一片の悔いなし!

黃金玩家

grazysos 發表於 2014-1-22 13:03
唔好意思, 個條友太多金句啦!

電池使用中會 "爆炸" 反而唔駛擔心, lithium polymer材質出名穩定, 會爆炸的大多為劣質偽冒電池.

有一點要格外小心; 找一個有品質有牌子的火牛, 不要用不知名的國產火牛...否則不保證不會放煙花

黃金玩家

grazysos 發表於 2014-1-22 13:10
我都講老實話, 其實買左D電池用都係觀察中, 未完全放心,
我都希望D電池可以令我對中國野有少少改觀! {:6 ...

初用Kentli時與您的心態一致..."未完全放心", 始終係大陸品牌連名都未聽過! 所以初次充電時就格外小心; 一直觀察及監察充電時的電池狀況...好驚出事

直至滿充後發現電池表面熱都唔熱, 這刻我才釋懷

科林玩家

o2mini 發表於 2014-1-22 13:16
電池使用中會 "爆炸" 反而唔駛擔心, lithium polymer材質出名穩定, 會爆炸的大多為劣質偽冒電池.

有一點 ...

原來要自己買牛架?有無樣睇下呀?同埋邊度有得買?

黃金玩家

f23usaf 發表於 2014-1-22 15:12
原來要自己買牛架?有無樣睇下呀?同埋邊度有得買?

無需刻意買火牛! 只要智能手機/平板之原廠火牛其輸出接口係USB款式即啱用,輸出電流最好係2A會充快D , 我用的是Note 3手機原廠2A火牛

如下圖這數款火牛之輸出端皆為USB接口; 這就適用了,
至於火牛的輸出電壓一定是5v(USB規格), 而輸出電流可能各有不同(電流愈大充電愈快), 可看火牛標纖中output一欄有寫 :
5v ~ 1A5v ~ 2A [字係電壓, 字係電流]

黃金玩家

Energizer Lithium Ultimate 鋰電終於放電完畢,全程DSD播音,音量平均三格,總放電時間約32小時。

四顆電池最後電壓值
1.44v
1.44v
1.24v
0.92v

高級玩家

原來有師兄留意到 KENTLI
細佬太少上嚟......
原先諗住比magic mouse用, 但一直都冇淘落嚟

睇完師兄嘅post, 下個月要落單買先得

星級玩家

ching我睇完之後都買左KENTLI俾395,試過好多電都未搵到岩
希望KENTLI得la