設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Andykong

[頭戴式] Beyer 封閉式耳筒 (DT770 32ohm LE, T70P, ...)

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Andykong 發表於 2013-12-20 16:03
中過招啦,低 ohm 數易放難收,愈大聲愈失控!  同埋機仔推大耳好是 boom,低音肥不可修!

我相信詳細要 ...

T51p我未試過,但以T50p嘅配戴感、隔音嚟講(入機聽歌聽可以聽唔到出面嘅聲- -),真係一流
同埋應該比770 32ohm容易搞,師兄可以試下
明日を掴むために !

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

thisismyname 發表於 2013-12-20 16:46
T51p我未試過,但以T50p嘅配戴感、隔音嚟講(入機聽歌聽可以聽唔到出面嘅聲- -),真係一流
同埋應該比770  ...

其實 T51P 和 DT770 Anniversary 只差 $200,所以我當佢係同價產品,睇情形真係要認真地比較下呢兩隻,但邊度有得聽呢?可以同場 AB 比較當然好,無既話分開任玩 15/20 分鐘已結好滿足了!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

thisismyname 發表於 2013-12-20 16:41
pad嘛都唔貴嘅,好似二三百蚊,用一排吸得汗多,絨同皮都會有變化,感覺會有d唔同,之後會無咁好戴,亦會 ...

二三百真皮就比佢啦,人造皮/絨布就有點唔捨得了!
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Andykong 發表於 2013-12-20 21:29
其實 T51P 和 DT770 Anniversary 只差 $200,所以我當佢係同價產品,睇情形真係要認真地比較下呢兩隻,但 ...

DT770 anniversary同T51p真係唔知邊度有, 我估dna/Jxben可能有卦
pad嘅價錢都唔定, 隻隻唔同
之前揾緊signature pro, 諗下會唔會買番個pad, 但要199USD
以前見過2,3百嘅我唔記得邊隻, T50p就唔太貴嘅, 770/880嗰d就睇下邊度買la
明日を掴むために !

進階玩家

旅日HeadFi小兵

我之前試過T70(唔記得係有P還是無P的)非常的好。也是密閉式的,舒適度完全好過那些壓耳式的。試下
imac -> Antelope Zodiac Gold ,
404LE x 007ta
WA2 & Corda Sym.2
ED8, T1, PS500, Mpro, DT880p, HD650, K702

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

laz 發表於 2013-12-20 22:34
我之前試過T70(唔記得係有P還是無P的)非常的好。也是密閉式的,舒適度完全好過那些壓耳式的。試下 ...

T70(/p)係幾唔錯, 我聽過一次, 先前以為幾貴, price.com揾唔到幾錢, 去kakaku見到個價都ok
師兄都可以去試下
明日を掴むために !

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

thisismyname 發表於 2013-12-20 22:52
T70(/p)係幾唔錯, 我聽過一次, 先前以為幾貴, price.com揾唔到幾錢, 去kakaku見到個價都ok
師兄都可以去 ...

呢隻好似係 4K 幾,對嗎?咁既速度,下一版可以去試埋 T5P 了。

其實我有考慮過二手 T70P,因為都係二千幾,但問題是無得試聽既情況下, T51P vs DT770 Anniversary vs T70P 三揀一真係無乜頭緒。

估唔到傾左 3 頁後,結果係由問係邊度聽一隻耳筒演變成問係邊度聽三隻耳筒!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

laz 發表於 2013-12-20 22:34
我之前試過T70(唔記得係有P還是無P的)非常的好。也是密閉式的,舒適度完全好過那些壓耳式的。試下 ...

其實我係主力搵 Closed Back Over ear,prefer 全耳多過壓耳,所以鐘意 DT770 多過 T51p!

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Andykong 發表於 2013-12-20 23:27
呢隻好似係 4K 幾,對嗎?咁既速度,下一版可以去試埋 T5P 了。  

其實我有考慮過二手 T70P, ...

kakaku search到嘅係36500円, 即大約2800hkd, 但如果買的話, 要另計運費, 香港賣幾錢就唔知lu...lee隻我比較少留意
T51p如果同T50p一樣的話, 佢係壓耳嘅款, 但無壓耳嘅逼力, 戴得好舒服
去邊度試嘛, lee幾隻應該唔難揾(anv ver就唔肯定), 行一轉旺角應該都試得晒
明日を掴むために !

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

似乎要和大家解釋下我既 budget 和 想法!

一開始我就 plan 左買兩隻大耳,一隻 Open 和一隻 close,用 Close can 係唔想影響屋企人,多數是出外,睡房,或有家人在廳一齊時,而 Open 就係可以肆無忌彈時用的!

我都知 Open Can 其實效果會好 D,所以會將 Budget 較大部份放落呢隻度,而 Close Can 則一開始便是 Compromise,所以會較重視 Price Performance, 所以 Budget 會揸得緊,希望 $2500  內埋到單。

上星期上熊仔混了一批吉,比較有印象的是 Beyerdynamic DT770 Pro 80 和 Sony MDR-Z1000,隻 Sony 要 3K8,所以咪考慮左 Beyerdynamic  先囉!

手上器材其實都未完全決定。Player 有兩隻: DX50 和 DX100,仲有隻 NuForce HDP 等交收,如果試過 DX50 + HDP 可以贏到 DX100,咁我會放生部 DX100,只留 DX50 作訊源出街直推,返到屋企就插 Coaxial 入 HDP 聽好小小。

PS:其實 Z1000 和 T70 (250ohm) 有人放緊 2 手,我相信都係我 budget 之內,所以好多 choice 下!