設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: chhanthony

[~ 樂善好施 ~] 新移民婦申領綜緩被拒終院判上訴得直

關閉 [複製鏈接]

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

我覺得如果未滿7年唔可以攞綜援就唔應該俾佢地落黎,一係就只放有錢人落黎,人地死左老公,無錢生活,又無理由唔理人地
Marantz • SAsound • JBL • XTZ • Klipsch • MK • Velodyne • Sony • Oppo • Mcintosh • Focal

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

bigair 發表於 2013-12-17 23:01
我覺得如果未滿7年唔可以攞綜援就唔應該俾佢地落黎,一係就只放有錢人落黎,人地死左老公,無錢生活,又無 ...

如果係講呢個個案,佢喺大陸有物業,有兩個仔喺大陸,
而畀佢嚟嘅係大陸政府,唔係香港政府,香港無單程証審批權,
放咩人落嚟香港政府無say的,連過問都無權。
Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, Acurus Muse 16, PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Yamaha HS5 x 2, Arendal 1723 2S x 2, Procella P15A x 2, Epson EH-12000B, Grandview Screen

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

chhanthony 發表於 2013-12-17 23:08
如果係講呢個個案,佢喺大陸有物業,有兩個仔喺大陸,
而畀佢嚟嘅係大陸政府,唔係香港政府,香港無單程 ...

咁呢d要兩國政府互相溝通先得啦,阿爺放人落黎,港府要硬食,我都唔知呢d係乜政策
Marantz • SAsound • JBL • XTZ • Klipsch • MK • Velodyne • Sony • Oppo • Mcintosh • Focal

鑽石玩家

[轉載]

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

bigair 發表於 2013-12-18 02:38
咁呢d要兩國政府互相溝通先得啦,阿爺放人落黎,港府要硬食,我都唔知呢d係乜政策 ...

大陸官員財路政策
Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, Acurus Muse 16, PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Yamaha HS5 x 2, Arendal 1723 2S x 2, Procella P15A x 2, Epson EH-12000B, Grandview Screen

星級玩家

chhanthony 發表於 2013-12-17 20:15
起碼佢地係民選,唔鍾意咪下次唔好投佢票囉。

尊貴的民選垃圾會議員…真係唔鍾意就下次唔好投佢票咩??
你在講笑吧 !!

唔同選區嘅垃圾…你有權選過第二個踢走佢咩?!?!?

P。S。
最討厭就係口口聲聲話代表"全香港"市民嘅民選垃圾會議員!!
民選垃圾會議員…頂多只可以話代表自己選區嘅市民意願!!
大部分民選垃圾會議員…又唔係全香港一人一票選出黎(甚至有啲只係拉衫尾"比例代表")。
你班泛民成Q日講香港要民主…咁垃圾會就應該改成全部好似"超級區議會"議席咁…全香港一人一票選出所有議席!!

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
taxiseven + 10 + 10
agic + 10 + 10

查看全部評分

矮化他人  高估自身  寛己嚴人  香港精神

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章

no future la!
no hope la!
play more la!
buy more Hi Fi la!

山無稄, 地無缺, 才敢與76絕!

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

WTF?

1萬

白鑽玩家

dlcc 發表於 2013-12-18 09:39
尊貴的民選垃圾會議員…真係唔鍾意就下次唔好投佢票咩??
你在講笑吧 !!

比例代表制由1998年開始,邊個要用呢個制度架?
議員的確係代表某一區或某一界別(公能組別),
但直議議員就係有選民支持選出,
你唔鍾意唔代表人地唔可以鍾意,呢啲叫民主,
你咪揀返你自己果區嘅議員囉,呢個亦係你個公民責任。

而家係基本法有同政府政策有抵觸,好似居港權同今次香港居民福利咁,
如果呢啲係本地法例都可以拎去立法會到改,
但而家個基本法好係神聖不可侵反咁,有乜嘢就要香港巿民硬食。

單程証又係荒謬,有邊個地方會畀一個殺人犯入籍定居,
特顯上面放咩人嚟香港都要硬食。

白鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

點解我無權拒絕交稅?

點解唔公投一人一票,唔交稅!

不知所謂!