設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[隨身耳擴] (開箱)早到左既聖誕禮物~~MH Audio HA-11

專業玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

聖誕又就黎到喇~
又係收禮物既時候
今年小弟份禮物就早到左少少
話說小弟有個識左幾年既朋友,琴日就岩岩係日本旅完行番黎
事關我先前同佢提及過係日本有某個牌子既耳擴一直都好想買
係佢知道咩牌子同咩型號下,佢竟然私底下搵埋邊到有得賣
就係呢個旅行當中買黎送比我~!

收到呢份禮物既時候開心到不得了
出黎食飯果陣當然請佢食大餐啦
前言講完,講下部野先

牌子叫MH Audio,來自日本一個比較冷門既牌子
官網:http://www.acousticfield.jp/MHaudio/index.html
facebook都有專頁
程度可能同マス工房 MASS-kobo差唔多...

HA-11都係部期新出既耳擴,低一階既叫HA-1
11同1最大既分別係機身長左,比1用多一粒9v電
最大特點係側邊多左4個可調較既制
分別係gain,bass on,on後既中或低頻同evo/eco

evo同eco既分別係用並列18v電同9v電
續航都會因為用evo而減少
evo~15小時,eco~30小時
(隨機都有送兩粒9v電,牌子係Golden Power
品質唔知如何,但自己選擇換上iPowerUS既9v電)

機身方面,成部野基本上都係用鋁造既
面板同背板用既鋁厚度達3mm
機身既紋理有少少似木紋,不過就幼細d
係背板到印上MIJ既字樣(希望唔會甩色啦~)
每部機都會用刀刻上自己獨立既S/N.
應該係方便第時維修用既(希望唔需要..)
順帶一提,唔知MASS-kobo既385/395係咪都係用鋁
感覺385/395既表現比11更加順滑(可能呢個係價錢差距既原因之一)
不過日本人既手功的確唔錯,成部機都好精緻
仲好貼心咁係頭尾加上膠圈,再送多條,姐係前後有3條膠圈比你~

大家最想知既應該都係聲音方面吧
由於都係到左手一日左右,咁就係到講少少有咩提升啦~
同2SD比一耳聽落去,你會覺得信息量多左,音場會更完整
三頻處理既方法細緻左,低頻實左,帶有少少彈性
女聲方面好似順滑左

跟住到bass on同mid/low
bass on->low,低頻量多左少少,烘托感好左
聽古典應該唔錯(?)
bass on->mid,中頻人聲前左,聽到更多抖氣聲
人聲,鋼琴同弦樂既泛音多左,人聲部份唔錯
鋼琴既表現我覺得一流
比較驚喜既地方係開完呢個制,對高頻既影響出奇地少
延伸一樣咁優秀
set up為E8->8絞Twag v3->HA-11->SD3+4絞Twag v3

p.s.友人原來係日本既e-earphone買既,咁岩撞正開店5週年
所以送左條e-earphone既膠圈當記念下~
佢話日本人好熱心,送左塊透明膠,應該係隔熱用既
仲攞左本鐵三角既產品介紹書~

嘛..聽左幾個鐘既小小報告,去到呢到就差唔多完
最後少不免開箱圖
手機影,希望各位唔好介意~

評分

參與人數 6威望 +77 金錢 +82 收起 理由
斯路 + 10 + 10 極期待玩呢部機
h0200231 + 10 + 10
nightscrawler + 10 + 10 精彩報告
PCMM1 + 5 + 10 精彩報告
hiyori + 32 + 32 精彩報告
jasone_ti + 10 + 10 超正!

查看全部評分

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

我都係佢同zx1中間札緊

進階玩家

恭喜師兄!!
有一個甘好既朋友真係好....羨慕

專業玩家

jasone_ti 發表於 2013-12-15 20:43
我都係佢同zx1中間札緊

原來都有ching有留意佢!!!

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

好靚仔

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

scene030112 發表於 2013-12-15 20:45
原來都有ching有留意佢!!!

留意左一陣
尤其eco mode 30hour
好想試下
總受

星級玩家

日本仔d野,做工真係好正

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

終於有師兄入手這部HA11
這部耳擴最好玩地方是有不同的boost/ gain在機旁
看師兄的review似乎implement得好好,期待後續報告啊
…coming soon…
當你知得愈多,就會感到自己知得愈少。
當你覺得沒必要再去知道,你也什麼都不知了

"…的工作其實頗容易。我們不用冒險,卻可佔據道德高地,肆意批評他人的作品甚至個人。我們喜歡鬧人,因為寫者痛快、讀者過癮,但我們最終不得不承認的一點是,人家付出了心力的『垃圾』,意義還是比我們的批評大得多"
- Adapted from 「五星級大鼠」(Ratatouille), credit to 「單刀橫傳的反思」-

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

scene兄幾時出黎毒下我

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

哇多謝分享!!!
我對呢部都係非常有興趣
繼-01, mass kobo 385 & 395之後, 唯一對呢部amp有興趣...
期待進一步既聽感!