設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[入耳式] Sony兩代對比--XBA-H3 vs EX1000

專業玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

雖然我已經冇玩入耳好耐
但見有時間 就上12/f試晒2隻
因為我賣晒隨身靚器材 所以這篇就當係送比新手/方便黨睇

測試器材: nexus 4

主要測試歌曲:(全部均為lossless)
手嶌葵 -- テルーの唄(單曲版)
sound horizon -- 恋人を射ち堕とした日(Live)
LiSa -- oath sign (Acoustic Ver.) -Special track-
澤野弘之 -- ZERO GRAVITY
                   UNICORN
L'Arc~en~Ciel -- 瞳の住人
                          Feeling Fine

總評:(越多>,差距越大)
音場定位:H3>exk
在テルーの唄、ZERO GRAVITY中,h3的樂器聲能聽出在不同位置發出; 而exk的樂器就好像聚在一點
高音: exk>>>H3
h3的高音偏暗、有種壓低了高音的感覺,我不能接受; exk高音明亮、延伸完整、鋼琴聽起來很舒服,但銅鈸的聲音非常刺耳
低音: H3=exk
h3的下盤很穩,但沈不下去,亦比較慢、朦; exk的鼓是輕快的,很有動感,輕輕的帶過,但量少
人聲:exk>>h3
h3偏暗,柔,慢歌幾好,有點拖,快歌/爆發力就欠奉了,本來以為在Feeling Fine能夠聽到hyde的味道,但都係聽唔到佢的力道 ; exk的人聲很有活力,年青. oath sign (Acoustic Ver.)中, LiSa聲音的力量能完全聽出來,我個人非常喜愛,但有點點的乾. exk的人聲定位比樂器要好的多, 恋人を射ち堕とした日的合唱部分可以聽出兩人的位置.
分析力: exk>>>H3
各曲中exk的細節表達明顯好於H3,感覺「聽到好多野」. 有時也有本末倒置, 令我忽略重點.
配戴、隔音: exk>h3
H3實在太大了,隔音不錯; exk相對來說大小適中,我認為很舒服,但隔音基本是廢的

整體而言, H3的適用範圍很廣,由classic到pop & rock都合適, 是一隻大眾化的耳機,但缺少了個人的味道/特色
反而exk正好是相反, 年青、有活力、輕快正是其鮮明的性格, 令慢歌、沈重的音樂都變得有點怪, 但只要選對歌曲, 出來的效果絕對驚艷. 我認為exk適合一些少樂器伴奏/清唱, 輕快而有力道的聲音.

總結: 我比較喜歡EX1000, 它帶給我的感覺三年都沒變, 非常適合我的歌, 如果價格平一點必定會入手

同場加映:XBA--H2
這隻只聽了一首UNICORN就放下了,它是偏向exk的,但整個聲音感覺好像是被架空一樣, 低音的感覺完全沒有, 如果沒壞的話, 我對它非常失望.

評分

參與人數 3威望 +66 金錢 +60 收起 理由
mankoo米高 + 50 + 50 用家心得
laikwunho + 10 + 10 精彩報告
ph0381 + 6 少少哋唔好介意(^_^)

查看全部評分

心態 決定境界

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

ching發既文都好有啟發性
可唔可以做你fans
總受

銀級玩家

謝謝報告

專業玩家

偏暗的感覺可以煲一煲而減少
亦可以用好d既source
btw,support

新仔玩家

小弟都係新手 咁岩兩隻都有
又見師兄比較兩隻既異同
所以想分享下兩對耳機係唔同訊源之下既分別

我平時用IPC -> HPP1 -> Aha-120
EXK係呢個組合下高頻變得冇咁吉耳
人聲亦都冇哂齒音
樂器定位強 而人聲距離都冇好似用IPC直推時咁衝
原本好刺激既聲音都變得好溫和耐聽

相反H3係呢個組合下人聲變得好後
後到似tf10既人聲咁 雖然分晰力都高 但bass量太多
有少少蓋過D細節 所以EXK同H3既分晰力我覺得係同級
但分離度就EXK好過H3好多

係有中性偏暖既訊源之下 EXK表現係比H3更討好

但係當用IPC直推下 H3人聲距離又變返適中
Bass量亦收返
但高頻申延就差左 而且人聲變得好薄

而EXK就人聲變得突出 但分離度就差左好多
高頻變返好尖聲 好吉耳 Bass量偏少

總結: EXK要有暖聲訊源同埋有AMP推之下 表現同直推差好遠 齒音同埋高頻吉耳既問題都改善左好多
        但H3直推下已經有唔錯既表現 除左人聲偏薄同埋高頻申延較差外 基本上都算合格
       所以H3應該比較易夾機同易玩好過EXK

唔好意思 新手第一次打文1999 如果有咩請錯請各位多多包涵

科林玩家

樓主聽d歌好岩feel

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

EX1000 我只是略略聽過,因 budget 所限而且隔音問題令他不會是我最常用的耳機,所以我只入了對次旗艦 7550 來止下痕!

講聲我覺得真係正架,以前玩慣 HiFi,動圈是啱口形 D,仲要係 16mm 超大單元!但我用細 player 都覺得推得麻麻地爽,基本上易放難收,樓主用部電話就聽到咁詳盡,真係睇到滴晒汗,自慚不如,甘拜下風 .... (下刪 999 字)!

音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

星級玩家

睇完幾位 ching 嘅評論,我對 exk 睇黎可以玩多陣喇

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

gahqm 發表於 2013-12-19 20:39
睇完幾位 ching 嘅評論,我對 exk 睇黎可以玩多陣喇

嘛, 唔好靠估, 去聽埋H3 睇下點先 la, 試又唔洗錢嘅
明日を掴むために !

新仔玩家

直推之下H3比EXK好聲
雖然兩者都係高解晰路線 但音樂表現方面H3音樂感較EXK強
所以唔可以話其中一對可以取代另一對