設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Koss

[膽機] 膽機怕唔怕比風扇吹住?

進階玩家

billymud 發表於 2013-12-13 19:34
華輝有售温控開關 (thermo switch), 但唔清楚有冇呢款 (PC用)、及中温38/40 degree C既, 你去佢個零件rac ...

拿拿聲去睇下先!!!
但師兄, 咩係-刀四擲 selector??

進階玩家

marantz 發表於 2013-12-13 19:25
電腦機箱風扇仲要有幾粒白光led射住。

係腦場幾十蚊買隻風扇火牛返去改裝成1拖3。

哈~ 唔該晒師兄~~~
咁等小弟諗下要唔要學師兄咁係膽機果邊整番套先~~~
有時玩下呢D DIY真係幾過癮~
由其散熱呢家野, 整完出黎係立竿見影嘛~~~

黃金玩家

Koss 發表於 2013-12-13 19:39
拿拿聲去睇下先!!!
但師兄, 咩係-刀四擲 selector??

咩係-刀四擲 selector -- see sketch on #50 !
或者用DIP switch 代 selector 都得。細細粒冇得拎, 但可以督既。
billy

進階玩家

billymud 發表於 2013-12-13 19:44
咩係-刀四擲 selector -- see sketch on #50 !  
或者用DIP switch 代 selector 都得。細細粒 ...

哈哈多謝師兄指教!!
小弟拿拿聲衝左去華輝, 見佢有熱感開關, 重有好多唔同溫度既選擇
但點知佢同師兄show淘寶果隻係唔同...佢係圓型一粒有兩塊金屬片, 成隻飛碟咁~
小弟都唔知點用點駁, 正想搵下有無師兄介紹果隻簡單易明即用版本...
佢就要收工喇... 唯有星期一再去...
同埋師兄你呢兩粒switch我應該要點駁?
係咪要搵個盒或者用電路板??
小弟係電子白痴...中學時讀金工所以對電子一竅不通~
先謝過師兄教路~!~

黃金玩家

Koss 發表於 2013-12-13 20:44
哈哈多謝師兄指教!!  
小弟拿拿聲衝左去華輝, 見佢有熱感開關, 重有好多唔同溫度既選擇
但點知 ...

你講果隻飛碟一般比焗爐、洗/乾衣機等用。係要貼住heat source 機構,功能才發揮得好。..... 而且(好似)trigger温度較高( 最低 50 degree C ? )
留意要買 N.O. (normal open) 的---米買錯N.C. (normally closed),先合你用。A,B兩脚串聯入DC fan power line、達温就通電了。

anyway, 用在 air temperature sensing, 還是淘寶相中的、好D !   我曾在鴨記買過, 但忘記左邊間了。
由於工作在低電壓 LOW dc voltage, 無安全風險。搵個盒或者用電路板,或者用唔用套,你自己決定喇。
若採用多温域選擇, 就適宜用淘寶相中的thermo switch、兼要搵個膠盒仔(華輝又有,....哈哈) 裝配先至耐用+靚仔。
billy

進階玩家

billymud 發表於 2013-12-13 21:03
你講果隻飛碟一般比焗爐、洗/乾衣機等用。係要貼住heat source 機構,功能才發揮得好。..... 而且(好似)t ...

多謝師兄細心詳盡既指導!星期一一於再去華輝研究下先!

用手機upload 亂左啲相同解說既次序!但又改唔到…

影左啲風扇相比師兄~

影左啲風扇相比師兄~

整多張全家福師兄可以比下意見~全部都黑媽媽~!

整多張全家福師兄可以比下意見~全部都黑媽媽~!

星級玩家

各位ching, 我係初哥一名,想問下胆機開耐左(1小時以上)開始聽到有d類似“時時,支支,sasa“ 聲,算唔算係正常現象?時間愈長胆身愈熱聲音愈明顯,但都要好埋先聽到,一尺過外聲音變得不太明顯。

專業玩家

titus614 發表於 2013-12-12 16:46
更正你串錯字"HUMMING"... 我自己部super 34冇你所形容既情況 !如果太擔心可以直接攞部機去check 吓啦⋯ ...

就是由于没有代理,我是从国外买回来的,所以有点麻烦。。。

專業玩家

jastudio 發表於 2013-12-12 18:26
中間是否電源牛?有聲即系只牛有振。功率不足或做得吾好都會。

是电源牛,确实是只牛震动发出的声音,功率不足不太理解,做的不好就算我倒霉了。
请教师兄,如果我如果到时想换牛的话,如果那牛没有标识,我要如何知道要换什么规格的牛?或只要拆下拿给店家看他们就可以知道那牛是多少的?

黃金玩家

Koss 發表於 2013-12-13 23:39
多謝師兄細心詳盡既指導!星期一一於再去華輝研究下先!

用手機upload 亂左啲相同解說既次序!但又改唔 ...

Koss 兄,你用AC boxer fan, 唔怪得嘈到拆天喇 ! 配HiFi必要用DC fan,兼且要選 sleeve type (莫選 ball bearing type)。
放置膽機果便大把空間, 基本上空氣流通夠晒啦。想要進一步散熱,可考慮用兩隻 60 m/m size DC blower fan, 裝固在格頂、排風出框。以low volt 推fans,靜如深夜 !
鴨記大把呢類blower fan賣$20~30 each。

For thermo switch, 若華輝冇炮仗咁款既,你可試其他電腦parts店。或者去找冷氣電控店舖(in廣東道/新填地街) <<多數有售。
你有隻不秀鋼十仔??  
billy