設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[其他] 喂喂喂 我又黎放毒做打手啦 (Aune X6 )

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

以下有放毒及打手成份 各位要有心理準備   反正我中左 所以要毒下其它人
朋友H 有日打電話俾我 話有隻小毒物借俾我玩
我話冇有怕放馬過來吧   終於到手 簡單的包裝
Aune X6 外型細少 全鋁設計 算輕巧 及相當討好 個樣都可以話叫靚靚仔仔   

但外型討好沒有用 最重要係內涵 有樣冇內涵 點靚仔都係冇用 但點都要搵機同佢比較下見佢又係強國貨 其實個心都唔會諗住有太大驚喜 算 搵隻海美迪同佢比算 應該唔駛用到我部93 但係結果真係出人意料

測試器材如下
Amp Cambridge audio 751R 喇叭Dali Ikon2 十仔PSB HD-10
RCA線材 pa-02 oyaide
HIMEDA HD300A OPPO 93

播flac & WAVE 檔 先播泥路上 這檔案係由黑膠轉檔 音質相當高
檔案有180M 還原黑膠味道相當高 先試 HIMEDA 用佢聽歌
真係算把啦 孩子 完全冇聽感
轉93 播 (已加鉑金屎) 音場闊及大 定位準確 聽感相當唔錯 係我一向喜愛既音色
到 x6 一開聲 真係嚇一跳 音場寧靜及闊 定位相當清晰 最重要佢還原個種
黑膠味道相當高 認識我既人都知道我一向係鐘意HDMI 聲多過RCA
但今次隻X6真係令我完全對rca改觀 急忙再聽下其它
先播陳果堆積情感 樂器還原度高 重可以聽到好多以前冇留意既細節
令人好似置身於60 70年代夜總會既感覺
再試陳滐儀 浪子心聲 個種埋身同樂器分離度以前未試過
真係估佢唔到 再試下英文歌
2013年視聽展 第11首 House of The Rising Sun 無論高音 低頻彈跳力
歌手演繹 都能一一表現出來 因為呢隻野表現咁得人驚 所以即刻上官網了解下佢究竟係乜野料
先發覺原來佢係用 ESS9023解码器芯片 (105 都係用ESS9018解码器芯片)
唔怪得聽歌有咁好表現 我真係完全對呢個牌子改觀 但佢都唔係聽任何歌
都有好好既表現 最少佢唔能夠聽 DISCO 節奏類型既曲目
試過聽madonna holiday 就係因為佢分析力太高 所以都好似變左聽
歌而唔係聽節奏明快既歌咁 完全表現唔到強勁既味道 好此道者應該唔岩口味
但如果鐘意聽歌 同樂器聲 佢真係交足功課有餘 試過播file (flac檔)
再用93聽返隻CD 有另外兩個師兄都覺得 佢表現更為突出

呢隻野佢既好處係方便 簡單 易用 音樂同樂器表現出色
唔好既地方係 熒光幕太細 要行到好近先可以選歌 但又袛係播USB 手指 同要用插電既HD先可以讀到
2.5吋 HD 未能享用 冇輸入 係另一個問題
同期都試過插RCA qed signature audio 呢條線一向表現分析力高
但係X6表現我自己就喜歡 PA02 多的 可能都係要夾AMP 同喇叭
問題 如果以咁既價錢有咁既音樂表現 我相信佢係值得投資
當然 每人聽感同喜好都唔同 最好就自己親耳聽過先最好
因為我覺得好 唔代表一定好 也有師兄試過話佢部103播出黎好聲過佢
所以好多野都係見人見智  

評分

參與人數 10威望 +100 金錢 +100 收起 理由
chuwing + 10 + 10 Post錯區...抵加分
bensoncfmak + 10 + 10
bigair + 10 + 10 精彩報告
leo25 + 10 + 10
mick_8888 + 10 + 10 用家心得
keke323 + 10 + 10 用家心得
samnet1 + 10 + 10 精彩報告
keekee + 10 + 10
cmlee + 10 + 10
chhanthony + 10 + 10

查看全部評分

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

ching,请问系边树入手?dsd食吴食到?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

播唔到2.5HD有d可惜

黃金玩家

wadee 發表於 2013-12-9 14:47
播唔到2.5HD有d可惜

係 真係冇計

黃金玩家

chengvin 發表於 2013-12-9 14:32
ching,请问系边树入手?dsd食吴食到?

dsd 應該食唔到 試過用sacd 轉檔 聽出黎唔得 入手就未入 因為都係朋友借我玩
但入既機會都幾高 我聽朋友講ssp 日通x技好似有得試 但地址唔清楚係邊
或者師兄自己上網搵下 不過av野 人人聽感都唔同 師兄最好自己聽過先會好的
我就真係非常滿意

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

先發覺原來佢係用 ESS9023解码器芯片 (105 都係用ESS9018解码器芯片)

==> ESS9023解码器芯片

唔好既地方係 熒光幕太細 要行到好近先可以選歌 但又袛係播USB 手指 同要用插電既HD先可以讀到
2.5吋 HD 未能享用 冇輸入 係另一個問題

==> 熒光幕太細 : 冇 video output 放在電視上選歌, 如果 Aune x6 有 Lan 線 or WiFi 連上手機 Apps / NAS 更好

=> 插電既HD先可以讀到2.5吋 HD 未能享用 : Docking + HDD OK
Amp: Marantz 7012  (JPS 紅腸+I2P白金屎) ,後級 : Rotel ,LY206-2
Blu-ray : Oppo (I2P 冰白金屎) HDMI AQ & Sony / RCA Oyaide PA-02;
Spk: LR Tannoy ,C Dali, S KEFQ800DS, SB Dali, Sub Sunfire

3萬

白鑽玩家

- KK-

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

路易兄你又黎放毒
呢個牌子我之前都有留意過.....不過唔係呢個型號.....
係呢款
[YoutubeHD]KWr5F4z97J4[/YoutubeHD]
【苦盡甘來】

黃金玩家

keke323 發表於 2013-12-9 15:33
路易兄你又黎放毒
呢個牌子我之前都有留意過.....不過唔係呢個型號.....
係呢款  

我其實都睇緊同留意緊佢隻s1 呢隻野 可以用手機同dac 輸入 耳擴 但就dac 晶片唔同
價錢重貴1倍有多 強國野 多過3k 真係要考慮清楚先 隻x6 係射程之內
所以先考慮 咦 你隻係x1 黎喎 問下朋友有冇得借玩先

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

比路易兄講一講對呢隻野改觀. 約一年前我有一次行過 SSP 一個腦場, 見到 Aune 一個好似咁樣 player. 當場試一試, 1 分鐘唔夠就走左 ... 但佢地 D Amp 同喇叭就完全唔同級.

呢次用咁級數器材, 有咁發現, 應該要改觀 ... 可以之前太多人見咁價錢用翻咁價錢器材去播 ...

黃金玩家

poetrypoon 發表於 2013-12-10 01:07
比路易兄講一講對呢隻野改觀. 約一年前我有一次行過 SSP 一個腦場, 見到 Aune 一個好似咁樣 player. 當場試 ...

呢隻X6好似係新野黎 睇粒晶片有機會係 好老實 我開頭其實都冇乜期望 但估唔到係喜出望外
所以坊間有好多野都係要自己親自試過先知真假
其實我相信有好多牌子同器材都係好 袛不過係唔出名所以先冇乜人留意
所以有時真係要靠的師兄去試完分享先知有好野介紹