設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[頭戴式] 尋beyer dt 770 pro 80[以入手+1/12為c4加apm推好770/80]

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

小弟出門用KEF M500 聲音方面沒投訴,可是在隔音方面有些不滿以,由於小弟不慣用入耳式耳機,想找一隻全封閉式headphone.而巿面上有質素的封閉式headphone,如T5p U家ED系列,目前小弟只能得個睇字。。。今日行經新城市,見到有間新䦕耳機舖,試了Beyer 的 70p 不知是否70p 不夾 C4,又可能70p 是32ohm關係。出來的聲音,中,高頻前冲得十分利害,再看看發現770pro是封閉式可是只有250ohm試。於是即管試下770/250版,出來聲音比我有驚喜,音場闊大,中高頻沒有冲前,底頻深沉有力。試過後上網發現770 有隻80ohm版。想試下770/80會否比770/250有更好表現。
想請問邊度有770/80可試。
PS:用C4推770/250 音量要推到差不多9成先有平時聽歌音量,因此想試試770/80

銀級玩家

可試下去旺角jabxx,一兩年前我在那裡買過770 pro /80
Schiit Jotunheim, Sennheiser HD600, Neumann KH120A, Tecsun PL-310ET.
ZiShan Z3, ---.

星級玩家

chowyeung 發表於 2013-11-26 23:24
可試下去旺角jabxx,一兩年前我在那裡買過770 pro /80

多謝c兄回答.明天出旺角搵吓,希望搵得到.

thx

銀級玩家

My 770 pro/80, but sold long time ago.

評分

參與人數 1威望 +8 金錢 +8 收起 理由
hiyori + 8 + 8

查看全部評分

星級玩家

chowyeung 發表於 2013-11-27 08:12
My 770 pro/80, but sold long time ago.

有事想請教chowyeng師兄,770/80 跟 770/250 聲音上有,沒有太大分別.今日沒時間出去

銀級玩家

GaryNew 發表於 2013-11-27 18:52
有事想請教chowyeng師兄,770/80 跟 770/250 聲音上有,沒有太大分別.今日沒時間出去 ...

有desktop headphone amp, 其實未必要買770 pro/80.
在鬼佬headfi壇, 有人話80是最能在 "直插player" 與 "插headphone amp" 之間取行平衝, 即有headphone amp又得, 冇又得.
所以, 我會以 "配甚麼amp/player" 的角度去諗, 不會單單說 80 或 250 那隻好d.

評分

參與人數 1威望 +12 金錢 +8 收起 理由
hiyori + 12 + 8 用家心得

查看全部評分

Schiit Jotunheim, Sennheiser HD600, Neumann KH120A, Tecsun PL-310ET.
ZiShan Z3, ---.

銀級玩家

若樓主打算用C4直推, 那就 770 pro/80吧.

進階玩家

旅日HeadFi小兵

我上次去玩過下T70P感覺很良好。平衡無問題。我係由iPhone及iPod直出
不過我覺得佢唔夠隔聲。

又或再試下Momentum
imac -> Antelope Zodiac Gold ,
404LE x 007ta
WA2 & Corda Sym.2
ED8, T1, PS500, Mpro, DT880p, HD650, K702

星級玩家

哈哈哈.beyer 770 pro 80 終於到手.上到熊仔見到有demo,試左一輪.覺得隻demo d 聲有d朦,心諗唔通我部c4 唔夠力?

問有冇貨,咁岩就係冇......岩岩老闆聽到,即刻打電話搵人攞貨.跟住同我講要等半個鍾,問我等唔等,我答等.

跟住去櫃面借部amp[分別:VorzAMPduo  Just Audio uHA-120]+c4 .+左amp後.Just Audio uHA-120+c4=最直白c4+770/80出甚麼聲,他出甚麼聲.

VorzAMPduo+c4=之前講嘅朦,好似用左玻璃水抹乾淨動態.分離度好左,最明顯係低頻乾淨好多.當時諗唔通要入多部amp...

終於等到貨到,即刻開箱試.???????新貨嘅聲同隻demo差咁遠嘅?新貨好似一早抹乾淨嘅玻璃咁.真開心唔駛出多amp.比完錢即刻用隻770/80返歸

最後想改短條耳機線,出街線太長唔方便.請問邊度有幫人改線

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
hiyori + 20 + 20

查看全部評分

銀級玩家

Great ! Good stuff. Happy listening !