設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[用家報告分享] 貧民玩具

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

本來唔諗住寫開箱文,因為二手cheap野冇箱開。但見HiFi霸權當道,只見金前金級,我地d打工仔冇晒聲氣

所以都出返個貧民開包書膠報告,盡蟻民嘅一份責任  

首先來對yamaha 1000xw。入呢對野說來話長。本來同d friend去買av amp見條街水靜河飛,上來分享吓,呃水吹。唔知點解吹吓吹吓吹咗去講yamaha,再吹吓吹吓俾我知道咁啱有對1000x係旺角,又再吹吓吹吓吹咗上去聽。聽吓聽吓佢又好似我想搵個類入乜出乜無咩添加嘅喇叭。雖然係二手舊野,又好似幾靚仔咁。就係咁傻吓傻吓咁銀包d錢就跌咗去老闆個收銀機到。

同佢又好似真係幾有願。等運送期間,舊喇叭,腳同jumper話咁快就有新主人認領,個廳嘅空間仲啱啱好放得落,老闆又咁啱有對唔要嘅腳架可以俾我。一路順利運返屋企。一開聲真係兩個世界,大喇叭大單元,高中低都進一步提升,冇咗焗住焗住嘅感覺,開揚晒。攪到我越開越大聲俾人鬥鬧添

但左右唔平衡好名顯,原來左右toe in嘅角度係要不同嘅,另外有d碟個人好似唱到座咗係地到咁。好在佢高中音有得調校,校完個人都企返係到唱

左喇叭
右喇叭
高音
中音
低音

就係越聽越開心之際,有高手指出我只係發揮到1000x嘅1成功力。因無論source同amp都配合唔到。我係用bdp + dac + 旦前後。無論讀碟能力同amp嘅力水都唔係幾足夠

雖然都知道阿媽係女人,upgrade就是皇道。奈何冇無限復活金手指,彈盡糧絕下為有見步行步。{:9_437:}

由於銀行信貸評級跌至垃圾級,係破產邊緣只可借到幾千蚊。只好搵部二手cdp頂住先。向目標舖頭進發之際,途經另一間二手舖發現較目標低級小小嘅pioneer PD-T07a。係窮途未路低下梗係平得1百得1百。最後都係入咗佢。最惨係冇送貨,搬到隻狗咁返屋企。辛辛苦苦搬到返屋企開聲,連呀仔都話爸爸好好聽吓。

最得意係原來部機係要反轉入碟,仲可以熄Display, 選擇digital / audio output. 唔同嘅選擇用係唔同CD係有唔同嘅表現,幾好玩
小弟用過嘅機好小, 做cdt比較起我覺得
pioneer T07a > CA640 > Oppo 83. T07a仲係明顯好好多。

入埋呢部cdp都乾晒塘,但屎忽仲係好痕,努力儲錢希望下年再有機會出手

多謝收睇

好大份,幾重手

可以熄Display, 選擇digital / audio output

點解個盤個樣咁嘅
原來要反轉隻碟入

全家福

評分

參與人數 17威望 +169 金錢 +159 收起 理由
ATAM + 10 + 10 一定要加分
xxijixx + 10 + 10 超正!
iwcpaul + 10 + 10 精彩報告
siukit_siuhan + 10 這才是分享,正,好波~~
ke1 + 10 + 10
chhanthony + 10 + 10
MSZ + 10 + 10 精彩報告
ryanytwong + 10 + 10 超正!
que + 10 + 10 用家心得
chuwing + 10 + 10
beerboy + 10 + 10
terryc + 10 + 10 衰佬咁遲先出報告
guly + 10 + 10 一定要加分
manKi + 10 + 10
Lester + 10 + 10 衰佬,咁遲先出
喜喜天使 + 10 + 10
chowyeung + 9 + 9 一定要加分

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

嘩 部cd機我揾在好久都毛,如ching要升級請通知聲{:9_407:}

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
avlam + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

雞雞音響組合

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

好能正

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
喜喜天使 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

avlam 發表於 2013-11-24 02:29
好能正

我刀好欣賞中古貨,可惜毛緣
雞雞音響組合

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

用咩推呀!

2萬

黃金玩家

喜喜天使 發表於 2013-11-24 01:14
嘩 部cd機我揾在好久都毛,如ching要升級請通知聲

你都啱

2萬

黃金玩家

喜喜天使 發表於 2013-11-24 02:32
我刀好欣賞中古貨,可惜毛緣

又扮嘢!

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

呢兩件野首領都極力推介,入得好

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

中古yamaha gogogo ~~

反轉入碟,正野