設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: pak327

[喇叭組合] 第一次買hi-fi + 試用報告

見習玩家

76-FC 藍寶石勲章

恭喜恭喜 師兄 對scandyna邊度買? 咩價錢?

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

第一次寫報告, 由於係超新手, 我只係講出個人感受, 有錯請指正.

諗左幾個月,終於把心一橫一次過買左 YAMAHA RX-S600 + Scandyna Cinepod + Scandyna Minipod.
眼見d AV amp咁大座,香港彈丸之地邊有咁大地方玩丫,咁啱睇Yamaha新出呢部d Amp, 簡直係為我度身訂做出黎咁, 乜鬼功能都有, 勝在夠曬簿嘛(111mm / 4-3/8")
計埋尺吋去IKEA買的電視櫃, 未買Amp時都擔心放唔落, 因為傢俱睇spec總會有少少出入。買完放入去剛剛好,正!

再睇睇Scandyna呢個咁得意嘅Speaker(主要係因為cute先會得到批文)
前置係一對屎,中置係一隻猫頭鷹, 外型趣怪有攪笑, 三件野共4個5" speaker, 在一個120"空間內應該卓卓有餘....掛
你會問我點解冇subwoofer和後置, 因為錢囉,冇錢冇得講.....或者過多兩三個月回回氣可能會加對micropod.
同埋我唔想後面多左一對speaker架,又或者係鑽上牆(地方係租的,要外露線我覺得唔靚)
subwoofer因我本身有的12" 8 ohms 400W bass-guitar amp頂住先(http://www.markbass.it/product_detail.php?id=97)

線材就用鴨記10蚊尺的線, total用左15尺, cut頭cut尾再直插入去, 冇用咩蕉插呀果d pro野.

攪左半點鐘,終於駁好曬所有野, 而我用的電視係Sharp LC-46LX540, Player用Sony S5100,
以上都係冇3D效果,是關我地都唔太鐘意3D的, 就萛去戲院都會選2D優先. (原來冇3D....會平超多)

小弟本身係玩音樂,對樂器音色要求都幾高,雖然我個headphone只係幾舊水(因為我太粗用用半年左右就壞一邊)
所以我估我都識聽.....掛....haha攪笑!

言歸正轉~
一按power制,有"卡"一聲,我心諗好型喎,好pro,正喎,乜都抵曬(真心的),  
之後反而先按radio制,因為之前聽講過話呢D amp播收音機會好清, 但....唔識tune,
諗住睇說明畫,得幾頁紙加隻碟...但我部macbook冇rom喎,咁我試下放入bluray機, 又read唔到 (=_=)
chur....上網咪有Manual囉, 攪左成10分鐘原來先要auto tune一次先.....成功!
聽903節目,嘩一聲,乜果D DJ把聲咁實,鼻音又低,笑聲立體,拍手聲直頭好似喺你面前拍咁。
節目之後播D歌,好似真係聽緊CD咁,完全唔覺得係聽緊收音機。(100分)

手頭上的Bluray只有Les miserables, 荒失失奇兵1,2,3, 東京事變3隻bluray演唱會, CD得幾隻都係久石讓和陳奕迅。

高音: 先試東京事變演唱會....林檎把聲都萛尖音,對Scandyna都真係唔錯,比起平時在band房聽的,有set yamaha monitor好,可能RX-S600加左味精掛。(80分)
低音: 再聽聽龜田d bass聲, 如果以一對喇叭黎講都萛厚(現在試的冇用bass amp), 如果加埋bass amp or subwoofer應該會再實d (50分)
環繞: 始終冇後置係試唔到,不過Yamaha amp佢內置好多preset俾你, 其中一個"Hall in Munich" 又真係有d 在hall 嘅feel, 回音比較大, 所以睇呢隻演唱會就最啱feel (80分)

唔覺唔覺,睇睇下又試下d function咁就坐定定睇左半個鐘, 果然音響的質數好壞對影響觀眾睇影片的投入成正比,我覺得已經值回票價。

再試Les miserables,第一眼看上去....乜清過戲院咁多嘅,再睇開頭果part,高清立體感强再加上3隻speaker好出, 而我又開到好大聲,真係好鬼震撼。(80分)
之後緊係即刻飛去唱"I dreamed a dream"果part, 嘩一聲,再加上感動,毛管都起曬,聲音好透,D聲好似分左幾層出黎咁,中高音都好實在,又係好似喺你面前唱咁,咁得彈。(100分)

再用macbook試airplay, 非常好用又方便,本身重諗住買對好d 嘅藍芽喇叭用,而家唔需要了,正!(100分)

試用iphone yamaha apps去控制,可以播放iPhone上的mp3, 又係好實用,

後記:用了幾日,感覺部amp好實用,而家主力係聽收音機多過睇電視,訓覺時或上班前用apps關機,感覺好型冇得輸。
有幾位朋友上過黎新屋坐,對Scandyna的注目度係100%, 聲音又實又正,外型又特別,
當然呢個水位可以買到更多更好的喇叭組合,但我覺得俾人話"好攪笑喎"乜都值返曬,而且佢的確係唔差喎。

寫住咁多先,日後再加上後置之日,再給大家一個報告吧!

科林玩家

pak327 發表於 2013-11-27 22:00
第一次寫報告, 由於係超新手, 我只係講出個人感受, 有錯請指正.

諗左幾個月,終於把心一橫一次過買左 YAMA ...

恭喜

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

THANK YOU FOR SHARING

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

恭喜晒 !
初初玩5.1 應該感覺會好正!
ENJOY

星級玩家

玩住先,慢慢升級

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

恭喜 .. 但係點解冇十仔 ...

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章

前置係一對屎......agree

鑽石玩家

金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章

恭喜樓主師兄... 一對小雲屎喇叭!!! 真搶鏡...
Turntable: Yamaha GT-2000L
Phono Preamp: ASR Mini Basis
CAS: Innuos Zenith MkII
DAC + Pre: Goldmund Mimesis 11
Active Speaker: Goldmund Logos Tower

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

賤輝 發表於 2013-11-28 06:37
玩住先,慢慢升級

好毒喎你