設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: laz

[請教] Stax 007TA 是否可以自己改電壓?

專業玩家

laz 發表於 2013-11-11 23:03
我本來有打算試Wooaudio入門那部,不過一來無聽過,二來007ta個聲我聽過唔錯,三來我有少少怕又要係咁找pai ...

T1/T1S/006t/006ta/007ta就呢樣野好, 就算唔係原先Paired既自己換膽個陣係板較返bias and balance就得
主修日系Audio產品及同人音樂~

專業玩家

thisismyname 發表於 2013-11-11 23:34
揾tube試tube我有少少怕, 而且以前用膽機好快就要換膽, 好可能d大陸機做得唔好, 但依家仲係有少少陰影,  ...

Stax原廠膽機用6FQ7/6CG7, 算係幾長命的~
見之前Laz兄既Post應該係用SR-007?

進階玩家

旅日HeadFi小兵

小爾 發表於 2013-11-12 08:45
Stax原廠膽機用6FQ7/6CG7, 算係幾長命的~
見之前Laz兄既Post應該係用SR-007?

非也,我現在用著404LE
007A試過很多次,的確是很不錯,不過因為去店試是用CD盤,味道同我家的CAS應該落差感較大,404LE當年幫朋友買時試過在家配搭來試,所以決定用404LE而不選007A (當然價錢也是一個考慮)但同時那30週年的600機除了個殻的顏色外我就較一般,所以轉配了現在的007TA(話說兩年前我還是覺得配727A較好聽,哈)

至於新的那只5號......我只能說那音色的轉變不討好我。
imac -> Antelope Zodiac Gold ,
404LE x 007ta
WA2 & Corda Sym.2
ED8, T1, PS500, Mpro, DT880p, HD650, K702

專業玩家

laz 發表於 2013-11-12 09:41
非也,我現在用著404LE
007A試過很多次,的確是很不錯,不過因為去店試是用CD盤,味道同我家的CAS應該落 ...

404LE 搭Stax Tube應該感覺好唔錯!
小弟我都依然係比較鍾情舊系列的Stax呢~ 比較新的數字系列的話手上就只有404一隻, 有機會都想收多對404LE
而507反而感覺無咁好聽
至於Omega frame的話007已經是比較沒有那麼明顯, 到007A/009的話質素是高,但總是感覺差了點點東西, 去試了幾次依然覺得買唔落手...

進階玩家

旅日HeadFi小兵

thisismyname 發表於 2013-11-11 23:34
揾tube試tube我有少少怕, 而且以前用膽機好快就要換膽, 好可能d大陸機做得唔好, 但依家仲係有少少陰影,  ...

我有部WA2, 玩膽機最好是追新機。因為通常在那時設計的,巿場上的NOS還是有的,過多一兩年NOS越來越少就很難搞了,價錢會炒至天價。正如WA5 單機來說還不算太天價,但你看到那些管就知很多是有錢也買不到的西電。

我的膽數百小時還不用換。也沒有感覺到有甚麼音質下降。不過有時買回來的膽都不多不少有問題,
imac -> Antelope Zodiac Gold ,
ED8, T1, PS500, Mpro, DT880p, HD650, K702

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

小爾 發表於 2013-11-12 10:00
404LE 搭Stax Tube應該感覺好唔錯!
小弟我都依然係比較鍾情舊系列的Stax呢~ 比較新的數字系列的 ...

新舊stax機我都因價錢買唔落手...嗚
聲音方面嘛, 舊stax無乜試過, 新stax有部2170, 但未得閒搞條鍾意嘅rca番嚟, 屋企嗰d夾出嚟我嫌個音色唔啱我
好想揾機會聽下小爾大執過嘅stax組合 , 應該會好好聽
明日を掴むために !

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

laz 發表於 2013-11-12 10:05
我有部WA2, 玩膽機最好是追新機。因為通常在那時設計的,巿場上的NOS還是有的,過多一兩年NOS越來越少就 ...

貴膽真係恐怖, 而且又係消耗品, 令我lee d財力不足嘅人只有卻步, 如果買膽機, 一定要考慮埋換膽易唔易, 同埋價錢, 多謝laz兄提醒
其實之前用到要換膽都應該用左過萬小時, 只係嗰時有時間聽, 一日聽10+小時, 三年就要換了(定好似未夠), 到依家仲有少少陰影
明日を掴むために !

專業玩家

thisismyname 發表於 2013-11-12 14:42
新舊stax機我都因價錢買唔落手...嗚
聲音方面嘛, 舊stax無乜試過, 新stax有部2170, 但未得閒搞條鍾意嘅rc ...

見笑了...有乜執唔執呀....我都係頹Set黎用,DAC都未有錢再買住
呢排忙到無乜時間認真聽, 都係執起手邊有咩就聽, 所以對比起各位師兄既Setup唔好期望小弟既有幾特別呢

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

小爾 發表於 2013-11-12 15:58
見笑了...有乜執唔執呀....我都係頹Set黎用,DAC都未有錢再買住
呢排忙到無乜時間認真聽, 都係 ...

你d頹set都有要求啊
你求其拎隻ATH聽都好好聽...
屋企應該多機到聽唔晒?
明日を掴むために !

進階玩家

旅日HeadFi小兵

我剛剛叫返醒我澳洲的朋友,佢套600LE 404LE 週年組合係櫃底攞返出黎。